SCHAAKGENOOTSCHAP RIJSWIJK
SCHAAK GENOOTSCHAP RIJSWIJK

Adres gegevens

Gebouw Hofrust
Herenstraat 44b
Oud-Rijswijk
Neem contact op

Dagelijkse puzzel

Kalender

Nieuws en aankondigingen

Na de nederlaag  tegen LSG4 was Promotie1 nou niet de tegenstander die je wilde ontmoeten. Vrijwel compleet traden zij aan, één invaller maar die was qua rating in ieder geval zeker geen verzwakking.

Na twee uur spelen vielen er twee remises te noteren, Michael deelde het punt met Ben Ahlers in een stelling die volgens Rybka 0,00 was en Alfonso die, aangespoord door Alexander: “Je zit toch wel lekker in je vel ?”, twee minuten later ook in gelijke stelling hetzelfde deed. Op dat moment leken de kansen voor ons bij Thomas en Roel te liggen en leek Jelle voor zijn geofferde pion ruimschoots compensatie te hebben. Bij Rob en Alexander waren de vooruitzichten duidelijk minder, Stijn zijn stelling viel moeilijker te beoordelen.

Een uur later had Jelle de vooruitzichten meer dan waar gemaakt en kreeg na mooie offers een winnende aanval, die hij helaas niet doeltreffend afrondde, waarna hij ontsnapte met remise. Thomas die in de opening 2 tempi had weggegeven om zijn tegenstander tot e5 uit te lokken, kreeg de stelling die hij wilde en wist na wat omzwervingen van zijn stukken uiteindelijk verdiend te winnen.

Roel scoorde het volgende halfje, na in de opening een pion gepakt te hebben, moest hij zich wel de hele middag verdedigen wat hem goed afging, na dameruil was het echter lastig voortgang te boeken vanwege de lopers van ongelijke kleur en toen de 4-4 ( of meer) in zicht kwam, was ook bij hem de remise een feit. Rob speelde een lastige partij tegen Bernard Bannink en moest in een lopereindspel ver in de verdediging om  remise te maken, al zal analyse wel aantonen dat hij ergens verloren heeft gestaan.

Alexander kon niet zijn gebruikelijke spel ontplooien en moest als aanvalsspeler zelfs de dames ruilen. De stand was daarna wel in evenwicht, maar makkelijker te spelen voor zwart. Na 24.bxa4 heeft zwart de betere stelling die hij uiteindelijk in winst wist om te zetten, 3,5-3,5 dus.

De partij op bord 1 tussen Stijn Gieben en Arie Werksma moest dus de beslissing brengen. Tot de 30e zet ging het vrijwel gelijk op, maar in de laatste fase van de partij viel de zwarte pion op d6, waarmee wit een vrijpion kreeg die uiteindelijk de partij zou beslissen. Op het moment dat zwart de inmiddels op d7 aangekomen vrijpion wil gaan veroveren, blijkt dat zwart met 32..Kh7 ( 16 zetten eerder) een vervelend en verliezend paardschaak op f8 in de stelling heeft toegestaan. 

Winst voor Stijn en dus voor Rijswijk1 dat vanmiddag uitstekend voor de dag kwam.

Een overwinning na een fraaie, doch incorrecte combinatie, vervult me met een artistieke afschuw.
- Wilhelm Steinitz
Niets is moeilijker in het schaken, dan van twee ogenschijnlijk even goede zetten de beste, die vaak de enig juiste is, uit te kiezen.
- Siegbert Tarrasch
Karakterzwakheden openbaren zich doorgaans tijdens een schaakpartij.
- Garry Kasparov
Schaken is alles: kunst, wetenschap en sport.
- Anatoly Karpov
Het is niet voldoende een goede schaker te zijn, men moet ook nog goed spelen.
- Dr. Siegbert Tarrasch