SCHAAKGENOOTSCHAP RIJSWIJK
SCHAAK GENOOTSCHAP RIJSWIJK

Adres gegevens

Gebouw Hofrust
Herenstraat 44b
Oud-Rijswijk

Clubavond senioren dinsdagavond
Clubavond junioren vrijdagavond
Neem contact op

Dagelijkse puzzel

Kalender

Nieuws en aankondigingen

Traditioneel deed Rijswijk mee aan het Oliebollentoernooi, dat op de laatste zaterdag van het kalenderjaar wordt georganiseerd door het Leidsch Schaakgenootschap. Ons team bestond uit vijf spelers: (in bordvolgorde) Rob van Helvoort, ondergetekende, Jelle Bulthuis, Roel Leezer en Harry van der Stap. Van ieder team speelden er vier, waardoor er steeds één werkloos langs de kant stond en alle gelegenheid had om de kinderen van hun oliebollen te beroven.
Het speeltempo was 3 minuten voor de hele partij, met een extra 2 seconden voor iedere zet. Tegen iedere tegenstander speelde je twee partijen direct achter elkaar. Er werd in drie groepen gespeeld; iedere groep bestond uit dertien teams. Ter illustratie van de sterkte van het deelnemersveld: IM's waren zeer beslist geen zeldzame diersoort, en LSG speelde met maar liefst vier teams in de hoogste groep.
Wij kwamen uit in de tweede groep. Hier waren mensen met 2200 en hoger ook degelijk vertegenwoordigd, en een teamgemiddelde van boven de 1900 was hier ook eerder regel dan uitzondering.
 
We schoten meer dan fantastisch uit de startblokken weg. Allereerst zetten we Voorschoten 3 met 8-0 weg, om daarna tegen Voorschoten 2 het kunstje nog eens dunnetjes over te doen. Ondergetekende was de eerste schlemiel van het team door tegen Voorschoten 2 het eerste bordpunt te laten liggen. De derde ronde wonnen we weer met 8-0.
We lagen goed op koers om hoge ogen te gooien. Ook de volgende rondes gingen voor de wind: na acht rondes was een 6-2 overwinning de slechtste score die we die dag hadden neergezet. En hoewel Roel zich van tevoren flink druk maakte over het speeltempo, had ook hij nog niet één onderlinge confrontatie verloren.
Maar hoogmoed komt voor de val. Wij zaten voorzichtig naar boven te kijken, maar de andere topteams hadden we nog voor de boeg. Allereerst Botwinnik 1, waar we met 4-4 nog door het oog van de naald kropen omdat ondergetekende in een stelling met een stuk minder ineens de kans kreeg om het hele bord van zijn tegenstander leeg te eten. Daarna kregen we nog Promotie en Philidor 2, die voor deze kneus gewoon te sterk waren.
We zijn uiteindelijk op de vierde plaats geëindigd en grepen daardoor naast de prijzen. Jelle was met 18½ punt onze topscorer.
 
Al met al hebben we een uitstekende dag gehad.
Vanaf hier wensen we jullie een zeer goed Nieuwjaar. En wees voorzichtig met vuurwerk!
 
Olieteam
 
Michaël van Liempt

Je hebt geen rechten om te reageren

Een overwinning na een fraaie, doch incorrecte combinatie, vervult me met een artistieke afschuw.
- Wilhelm Steinitz
Niets is moeilijker in het schaken, dan van twee ogenschijnlijk even goede zetten de beste, die vaak de enig juiste is, uit te kiezen.
- Siegbert Tarrasch
Karakterzwakheden openbaren zich doorgaans tijdens een schaakpartij.
- Garry Kasparov
Schaken is alles: kunst, wetenschap en sport.
- Anatoly Karpov
Het is niet voldoende een goede schaker te zijn, men moet ook nog goed spelen.
- Dr. Siegbert Tarrasch