SCHAAKGENOOTSCHAP RIJSWIJK
SCHAAK GENOOTSCHAP RIJSWIJK

Adres gegevens

Gebouw Hofrust
Herenstraat 44b
Oud-Rijswijk

Clubavond senioren dinsdagavond
Clubavond junioren vrijdagavond
Neem contact op

Dagelijkse puzzel

Kalender

Nieuws en aankondigingen

Afgelopen vrijdag mocht Rijswijk aantreden voor de eerste ronde van de KNSB beker. De tegenstander was Opening '64 uit Sint Pancras. Dat blijkt zo ongeveer bij Michaƫl in de achtertuin te liggen, en hij was met spandoeken en vuvuzela's op komen dagen om ons aan te moedigen.

Op papier waren we de duidelijke favoriet, maar het zou allesbehalve een makkelijk avondje worden.

Ondergetekende was als eerst klaar. In een Maroczy bind was het zwart gelukt om alle goeie stukken te ruilen, en met het oog op de andere borden besloot ik tot een remise-aanbod, dat snel geaccepteerd werd.
Op bord twee speelde Thomas een konings-indische opzet tegen de Jobava Londen. Na een snel c5 gevolgd door b5 had zwart een prettig ruimtevoordeel.
Atze sloeg in een geweigerd damegambiet op d5, om vervolgens met f3 en e4 een groot centrum op te bouwen. De pionnen belandden op e5 en f5, waardoor zwart zich genoodzaakt zag lang te rokeren, recht in de half-open c-lijn.
Hans kreeg op bord vier het middengambiet (e4 e5 d4) tegen zich, en koos voor een snel d5 gevolgd door Dxd5, zoals we ook vaak zien in alapin sicilianen. De dame bleef echter ongemakkelijk staan, en wit had lang een klein voordeeltje.
Hans besloot een pion te offeren op b7, maar kreeg weinig compensatie. De tegenstander wist zijn pion te behouden, en wikkelde soepel af naar een gewonnen pionneneindspel.

Atze had inmiddels de dames geruild, en kreeg een prachtig paard op c5 en veel druk over de halfopen b-lijn. Het paard zorgde er ook voor dat zwart zich constant druk moest maken over doorbraken met e6 en/of f6.
Zwart deed dusdanig erg zijn best om deze doorbraak te voorkomen, dat er een toren op de e-lijn ingesloten kwam te staan. De kwaliteit gaf Atze vervolgens terug om af te wikkelen naar een toreneindspel met een stuk of drie pionnen meer.
Toen duidelijk werd dat een van de pionnen zou doorlopen, staakte zijn tegenstander de strijd. 1,5-1,5 dus.

Thomas had ergens na de opening de beste voortzetting gemist. Zijn tegenstander had lang gerokeerd, en was begonnen aan een pionnenstorm op de koningsvleugel. Dit leverde uiteindelijk witte pionnen op f5 en e6 op. Vooral die laatste was lang een doorn in het oog.
De aanval leek door te slaan, en Thomas' tegenstander wikkelde af naar een dubbel toreneindspel met twee pionnen meer. In wederzijdse tijdnood bleef Thomas lang en taai verdedigen, totdat wit alleen een a- en g-pion over had. Zijn tegenstander dacht de boel te forceren door met de koning naar binnen te lopen, maar een kleine combinatie kostte hem de a-pion.
Hierna was het eenvoudig remise, en al gauw stonden er alleen nog koningen op het bord. 2-2 dus, en om 23:55 was het tijd om te vluggeren (3+2) met omgekeerde kleuren.

Van de snelschaakpotjes heb ik weinig meegekregen. Hans was als eerste klaar. Hij vertelde dat het lang gelijk opging, totdat hij opeens zag dat zijn tegenstander nog maar 7 seconden gehad. Hans koos ervoor om op de klok te spelen, maar vergat daarbij de beste zetten te doen. De twee seconden increment bleken genoeg voor zijn tegenstander om de vis op het droge te krijgen.
De andere drie potjes werden allemaal binnen een tiental seconden van elkaar beslist. Atze zette in verloren stelling opeens mat over de a-lijn. Thomas had zijn laatste krachten verspeeld in het toreneindspel, en werd bij het snelschaken overklast, en uiteindelijk midden op het bord mat gezet door de zwarte zware stukken. Ikzelf had in een caro-kann de witte aanval redelijk onder controle gekregen, en had een pion gesnoept.
Met nog 5 seconden op de klok blunderde mijn tegenstander een toren, met mat. Opnieuw 2-2 dus! Om toch een winnaar te bepalen wordt dan het laatste bord van de langzame partijen weggestreept. Hans' nederlaag viel dus weg, en Atzes overwinning gaf de doorslag.

In de tweede ronde mogen we op bezoek bij ASC uit Alphen, dat in de eerste ronde wist af te rekenen met Botwinnik.

Jelle

Je hebt geen rechten om te reageren

Met pionnen dient met voorzichtig om te gaan; ze kunnen niet meer terug.
- Wilhelm Steinitz
Schaken is het snelste spel van de wereld omdat met elke seconde duizenden gedachten moet ordenen.
- Albert Einstein
Het spel geeft ons de genoegdoening die het leven ons onthoudt.
- Emanuel Lasker
In het schaakspel wint iedereen. Men beleeft vreugde aan het spel - en dat is de hoofdzaak - ook het verliezen van een partij is geen ongeluk.
- David Bronstein
Ik vecht zolang mijn tegenstander een fout kan maken.
- Emanuel Lasker