SCHAAKGENOOTSCHAP RIJSWIJK
SCHAAK GENOOTSCHAP RIJSWIJK

Adres gegevens

Gebouw Hofrust
Herenstraat 44b
Oud-Rijswijk

Clubavond senioren dinsdagavond
Clubavond junioren vrijdagavond
Neem contact op

Dagelijkse puzzel

Kalender

Nieuws en aankondigingen

 

Op zaterdag 27 november mocht Rijswijk 1 aantreden voor de KNSB-wedstrijd tegen Oegstgeest '80.
Met het nieuws van vrijdag was het lang onzeker of de wedstrijd überhaupt plaats zou vinden, en achteraf bleek dat onze wedstrijd de enige uit de klasse was die door is gegaan.

Als eerste was Alfonso klaar. Hij leek goed uit de opening te komen met een half-open f-lijn en druk op f2, maar draaide ergens in de afwikkeling iets om en verloor een toren.
Gelukkig duurde het niet lang voordat Tom de gelijkmaker scoorde. Tegen een soort Reti/Engels kreeg hij een groot centrum cadeau, gevolgd door een pion, nog een pion, en uiteindelijk een toren of meer.

Tony bracht ons vervolgens op voorsprong. Het zag er lang uit dat hij overklast werd. De tegenstander speelde mooi op aanval, wat een zwarte pion op h3 opleverde. Tony werd gedwongen tot het creëren van meer zwaktes door f3 te spelen, en werd uiteindelijk getruct.
Zijn tegenstander wikkelde echter niet goed af, waardoor Tony met materiaal voorsprong uit de complicaties was gekomen.

Hendrik voegde hier een halfje aan toe. In zijn vertrouwde Colle-Zukertort is de balans nooit echt verstoord, al leek hij wel het betere van het spel te hebben.

Last-minute invaller Harry speelde op bord 8 een meesterwerkje in de Caro-Kann. De koningsvleugel was gestabiliseerd, zijn paard was op f5 beland, en uiteindelijk wist hij te breken met b5 en a5. De dame kwam vervolgens binnen over de open a-lijn, en de druk van de zwarte stukken leverde hem een pluspion op, maar belangrijker nog: twee vrijpionnen op de b- en c-lijn.
In combinatie met een sterke loper tegen een kreupel paard was het niet moeilijk meer. 1.5-3.5 dus, ongekende luxe.

Op dat moment waren bord 1, 2 en 3 nog bezig.

Op bord 1 tegen Nikolic had Jerrel wat moeite om de speel locatie te vinden. Zo'n 20 minuten na aanvang kwam hij binnen nadat een voorbijganger had geopperd dat de 'volksuniversiteit' wel eens gewoon de bieb kon zijn. Hij koos voor een Londen systeem waar zijn paard op e5 geruild werd, en zwart vervolgens de hele damevleugel dichtschoof. De stelling leek erg lang in remise te verzanden. De grote vraag was of zwart een doorbraak op de koningsvleugel zou kunnen organiseren.

Op bord 2 speelde ondergetekende een Najdorf tegen Slingerland. Door een onhandige zetvolgorde kon ik niet voorkomen dat wit zijn paard naar het verzwakte veld d5 zou kunnen omspelen. Om een erg passieve stelling te voorkomen besloot ik om d5 te offeren, maar de pion heb ik niet meer teruggezien, en wit schoof het vlotjes uit. 2.5-3.5

Alexander had in zijn zo geliefde Morra al gauw de pion teruggekregen, en zwart was onder de ergste druk vandaan gekomen. Net toen het leek alsof Alexander een minder eindspel met 3 pionnen tegen 4 moest gaan verdedigen, zat er een vreemde truc in de stelling die hem een stuk opleverde. Het eindspel met toren, paard en 2 pionnen tegen toren en 4 pionnen was echter nog niet zo gemakkelijk.

Met het oog op de tussenstand en de situatie op de klok besloot Jerrels tegenstander te forceren, maar hij had een tactische wending over het hoofd gezien, waardoor onze man opeens verbonden vrijpionnen op d5 en e5 had gekregen, tegen een zwarte koning die ook nog op de e-lijn rondhing. De zwarte koning vluchtte naar h8, en zwart deed zijn best om de toren en dame te ruilen over de g-lijn.
Met nog 1 seconde op de klok had Jerrel een remise in de hand met Dxg8, maar hij speelde dapper het winnende Kxf2. Hij stond tijdelijk een toren achter, maar alles klopte, en de pionnen waren niet meer te stoppen.

Alexander had ondertussen de zwarte pionnen naar voren gelokt, en net toen het leek of hij er eentje kon gaan ophalen besloot hij de torens te ruilen. Het eindspel met een stuk meer was echter niet te winnen. Toen duidelijk werd dat de buit binnen was op bord 1 werd er tot remise besloten. Een prachtige 3-5 overwinning dus.

Jelle

Je hebt geen rechten om te reageren

Met pionnen dient met voorzichtig om te gaan; ze kunnen niet meer terug.
- Wilhelm Steinitz
Schaken is het snelste spel van de wereld omdat met elke seconde duizenden gedachten moet ordenen.
- Albert Einstein
Het spel geeft ons de genoegdoening die het leven ons onthoudt.
- Emanuel Lasker
In het schaakspel wint iedereen. Men beleeft vreugde aan het spel - en dat is de hoofdzaak - ook het verliezen van een partij is geen ongeluk.
- David Bronstein
Ik vecht zolang mijn tegenstander een fout kan maken.
- Emanuel Lasker