SCHAAKGENOOTSCHAP RIJSWIJK
SCHAAK GENOOTSCHAP RIJSWIJK

Adres gegevens

Gebouw Hofrust
Herenstraat 44b
Oud-Rijswijk

Clubavond senioren dinsdagavond
Clubavond junioren vrijdagavond
Neem contact op

Dagelijkse puzzel

Kalender

Nieuws en aankondigingen

Afgelopen dinsdag mocht ons eerste team aantreden voor de laatste wedstrijd van de HSB-competitie, thuis tegen Botwinnik.

Botwinnik had op het laatste moment een afzegging waardoor bord 2 leeg bleef, en ondergetekende al vroeg aan het bier mocht.

Als eerste was Thomas klaar. In een gesloten Siciliaan had hij met d5 al snel gelijkspel gekregen, maar niet meer dan dat.

Hendrik voegde daar een halfje aan toe. Hij zette zijn tegenstander lang onder druk, zowel op het bord als op de klok, maar uiteindelijk was het niet genoeg om te winnen.

Hoe het verloop verder ging weet ik niet precies, dus gaan we de borden maar af van hoog naar laag.

Jerrel speelde een rustige opening die snel ontplofte toen zijn tegenstander g4 speelde, en hij dit beantwoordde met f5-f4.

Dit leverde uiteindelijk een vrijpion op e2 op, maar het was me niet duidelijk of de pion sterk of zwak was. De zware witte stukken kwamen ook nog eens binnen op h7, en uiteindelijk werd de vrede getekend.

Bas had in een rustige opening een stuk voor 2 pionnen gewonnen, maar stond wel behoorlijk onder druk. Toen hij uiteindelijk een stuk terug moest geven was het materieel overwicht niet meer te bolwerken.

Bart had vanuit de opening een gedrukte stelling gekregen, waarin er geen enkel stuk voorbij de derde rij was. Maar weinigen spelen dat soort stellingen voor de lol, maar Bart wel (hij speelt immers ook Frans).

Pas laat in het eindspel, na een hoop gemanoeuvreer, bleek dat de opgeschoven witte pionnen toch wel erg zwak waren geworden, en Bart won.

Atze kreeg een soort Hollands met een laat f5, waarin lang duidelijk was dat veld e6 belangrijk was. Hij mocht lang hopen op een koningsaanval of een beter eindspel, maar uiteindelijk bleven er te weinig stukken over om enig voordeel aan te tonen.

Harry had een gesloten stelling, waarin wit oprukte met de a-, b-, en c-pionnen, en Harry op zoek ging naar een koningsaanval. Toen hij wat dreigingen begon te creƫren bood zijn tegenstander remise aan, maar dat ging Harry terecht uit de weg.

Helaas ging het in tijdnood mis. Hij overzag iets en verloor de dame, en daarmee de partij.

Al met al een terechte 4-4, met veel spannende partijen. Op het moment van schrijven staat Rijswijk 5e, maar de nummer 6 heeft nog een wedstrijd tegoed, dus het blijft nog even spannend.

Jelle

Je hebt geen rechten om te reageren

Met pionnen dient met voorzichtig om te gaan; ze kunnen niet meer terug.
- Wilhelm Steinitz
Schaken is het snelste spel van de wereld omdat met elke seconde duizenden gedachten moet ordenen.
- Albert Einstein
Het spel geeft ons de genoegdoening die het leven ons onthoudt.
- Emanuel Lasker
In het schaakspel wint iedereen. Men beleeft vreugde aan het spel - en dat is de hoofdzaak - ook het verliezen van een partij is geen ongeluk.
- David Bronstein
Ik vecht zolang mijn tegenstander een fout kan maken.
- Emanuel Lasker