SCHAAKGENOOTSCHAP RIJSWIJK
SCHAAK GENOOTSCHAP RIJSWIJK

Adres gegevens

Gebouw Hofrust
Herenstraat 44b
Oud-Rijswijk

Clubavond senioren dinsdagavond
Clubavond junioren vrijdagavond
Neem contact op

Dagelijkse puzzel

Kalender

Nieuws en aankondigingen

Op dinsdag 20 december stond de laatste externe verplichting van het kalenderjaar op het programma: een thuiswedstrijd tegen DSC in de hoofdklasse van de HSB. Het beloofde een zware wedstrijd te worden, want DSC had gemiddeld ruim 100 ratingpunten meer.

Als eerste was Tony klaar. Hij was aardig uit de opening gekomen, en kon in een gelijke stelling tegen de geïsoleerde witte d-pion spelen. Dit ging echter mis, en door aardige tactische motieven kon wit d5 en zelfs d6 doorstoten.

Er werden enkele stukken geruild, en toen duidelijk werd dat de pion zou doorlopen staakte Tony de strijd.

Jerrel maakte gelukkig snel gelijk. Vanuit de opening werden veel stukken snel geruild, en won onze man een tweetal pionnen.

Het toreneindspel met 6 tegen 4 was nog een behoorlijke technische klus, maar Jerrel bleef rustig en haalde het punt feilloos binnen.

Alle andere borden waren erg lang bezig, en omdat ondergetekende zelf ook nog speelde, is de exacte volgorde van uitslagen me niet helemaal duidelijk. De rest van dit verslag is dus 'ongeveer chronologisch'.

Bart had op bord 5 een Indisch-achtige opstelling gekozen. Wit pakte veel ruimte, en kwam uiteindelijk met de toren binnen over de a-lijn. Het ruilen van stukken gevolgd door de doorbraak e4-e5 leverde twee verbonden vrijpionnen op.

Bart probeerde nog een stukoffer met Pg4+ gevolgd door Dh4, op zoek naar eeuwig schaak, maar dit zat er helaas niet in.

Atze had in een vertrouwde opening lang het betere van het spel, en wist uiteindelijk een pion te winnen, in ruil voor activiteit van zijn tegenstanders stukken.

Hij gaf de pion terug, op zoek naar remise, maar in het eindspel van T+P+5 tegen T+L+5 bleek de loper zoals zo vaak beter dan het paard. 1-3.

Stijn leverde op bord 2 een miniatuurtje af. Vrijwel direct na de opening begon hij aan een lange combinatie met f4, waardoor de zwarte dame het erg benauwd kreeg op e4.

Na enkele 'stille' zetten (Lb5, a4) bleek zwart verrassend hulpeloos, en toen de dame verloren ging was het niet moeilijk meer.

Hendrik had op bord 8 te kampen met het grootste ratingverschil van de avond, zo'n 400 punten. Toch kwam hij redelijk goed uit de opening, en leek de stelling lang binnen de marge te blijven.

Zwart had wel het loperpaar in een open stelling, en vooral de loper op g7 was erg sterk. Hoe het precies is afgelopen heb ik niet meegekregen, maar uiteindelijk was het niet meer te bolwerken. 2-4

Thomas was in een "openingsval" gelopen: Pxe4 gevolgd door d5 met een vorkje, waarna het witte centrum verzwakt is. Hij besloot tot de tussenzet Lxf7+, zodat in elk geval de witte velden rond de zwarte koning verzwakt werden.

De zwartspeler speelde actief verder, en besloot uiteindelijk tot het iets te optimistische kwaliteitsoffer Txf3, gevolgd door Pxd4.

Thomas wist de zwarte pionnen in het centrum te blokkeren, en gaf op het juiste moment de kwaliteit terug om een gewonnen toreneindspel te forceren, wat hij vakkundig uitschoof.

Als laatste was uw vaste bord-1-speler Jelle nog bezig. Na 1.b3 was ik al uit boek, en na een sterke witte opening kon ik niet voorkomen dat ik een geïsoleerde dubbele c-pion overhield.

Hier stond echter wel het loperpaar tegenover, en toen wit te snel hoopte te cashen door c6 op te halen, kon ik met het pionoffer e4 het witte spel volledig lamleggen.

De witspeler gaf een pion terug, waarna de stelling ongeveer gelijk was. In de afwikkeling won ik door trucs enkele pionnen. Een wanhoopsoffer op g7 mocht uiteindelijk niet meer baten, en om half 12 was de 4-4 binnen.  

Jelle

Je hebt geen rechten om te reageren

Met pionnen dient met voorzichtig om te gaan; ze kunnen niet meer terug.
- Wilhelm Steinitz
Schaken is het snelste spel van de wereld omdat met elke seconde duizenden gedachten moet ordenen.
- Albert Einstein
Het spel geeft ons de genoegdoening die het leven ons onthoudt.
- Emanuel Lasker
In het schaakspel wint iedereen. Men beleeft vreugde aan het spel - en dat is de hoofdzaak - ook het verliezen van een partij is geen ongeluk.
- David Bronstein
Ik vecht zolang mijn tegenstander een fout kan maken.
- Emanuel Lasker