SCHAAKGENOOTSCHAP RIJSWIJK
SCHAAK GENOOTSCHAP RIJSWIJK

Adres gegevens

Gebouw Hofrust
Herenstraat 44b
Oud-Rijswijk

Clubavond senioren dinsdagavond
Clubavond junioren vrijdagavond
Neem contact op

Dagelijkse puzzel

Kalender

Nieuws en aankondigingen

Ons Rijswijk 4-lid voor de externe competitie Sebastiaan Ketting heeft een verslag geschreven voor de wedstrijd tussen Rijswijk 4 en Voorburg 3 (in Voorburg). Het verslag van onze nieuwbakken journalist (na enige spelvautcorrectie door Joanna) luidt als volgt:

Op dinsdag 14-11-2023 treft Rijswijk 4 Voorburg 3 uit. Het is een mooie avond want er was een verwacht weerzien tussen Sebastiaan en zijn allereerste schaakleermeester Jan Nienhuizen. Helaas was Jan vandaag niet de tegenstander maar de wedstrijdleider, hierover later meer.

Het was al vrij laat toen ik (red. Sebastiaan) klaar was na een overwinning op de tegenstander. Voor mij had Jan al verloren op bord 8 helaas. Hij werd hier getruct door een Lh7 met schaak waardoor de toren van de tegenstander na het opheffen van het schaak de dame van Jan kon pakken.

Op bord 7 speelt Wim tegen een dame die bij voorkeur haar schoenen uitrekt. Hij speelt een gelijkwaardige partij die tegen het eindspel met twee torens en 6 pionnen op het veld staat. Na een boel schuiven weet Wim pionnen te winnen en staat hij met drie vrij pionnen. Weet hij dit goed uit te spelen? Jazeker, Wim houdt het hoofd koel en speelt netjes de theoretische zetten waardoor hij kan promoveren. Na opgave wint hij hiermee de pot. Hopelijk vergeet ze haar schoenen niet aan te trekken als ze naar huis loopt.

Op bord 6 speelt Peter vanavond, waar die in het begin wat kwaliteit won heeft hij die helaas niet kunnen vasthouden. Na het relaas van de tegenstander staat Peter een toren achter richting het eindspel. Gelukkig weet comeback-kid Peter, na het afwijzen van remise, weer een kwaliteit te winnen waardoor hij zelfs een paar pionnen voor komt te staan. Helaas weet hij zijn voorsprong niet vol te houden en geeft de kwaliteit terug aan de tegenstander, en vervolgens ook nog een toren. Hierna gaf hij op.

Op bord 5 speelde ikzelf, de opening begon ik zoals vertrouwd alleen anticipeerde ik niet op de zet c5 waardoor mijn opbouw in gevaar kwam. Vanuit vroeger meen ik mij te herinneren dat ik moet slaan dus dat heb ik ook gedaan. Wel verloor ik tempo en was ik niet blij met de stelling. Gelukkig wist ik op het eind, net zoals de tegenstander van Jan op bord 8, met een smerig röntgenschaak de dame te winnen.

Op bord 4 speelt Jeroen een lastige partij. Stelling staat vast en het gaat gelijk op. Na wat schermutselingen en ruilen in het middenspel komt Jeroen in een hoopvolle situatie omdat hij een vrij pion gecreëerd heeft. Dit bleek de tegenstander te veel en gaf, in wetenschap dat Rijswijk toch al gewonnen had, de partij op.

Op bord 3 speelde Rob, ik heb helaas niets van zijn partij gezien maar hij heeft wel een positief resultaat. Daar kan dan ook vanavond niet over geklaagd worden.

Op bord 2 speelt Joanna ook een moeilijke partij. Wanneer ik kom kijken zitten ze beide in de eindspelfase waarin Joanna een pion voorstaat, helaas is dit door de stelling nauwelijks een voordeel te noemen. (Redactionele noot: de stelling was volledig gewonnen voor Joanna. Maar je gaat het pas zien als je het door hebt...) Door goed druk te blijven zetten op de koning van de tegenstander weet ze de achter de pionnen van de tegenstander te komen en zo haar randpion vrij te spelen. Doordat haar koning goed staat kan deze zonder problemen doorlopen en promoveren, hierbij moet ze wel even goed tellen want ze laat de laatste pion van de tegenstander staan. De tegenstander ziet dit ook en geeft op.

Op bord 1 speelt Femke een moeilijk eindspel. Ze staat drie pionen voor maar er ontstaat al snel een jolige stemming wanneer de tegenstander zijn toren lijkt weg te geven. Ik zeg hier expres lijkt want wanneer Femke de toren van de tegenstander zou nemen zou het pat worden. Dit doorzag Femke goed maar de tegenstander bood zijn toren weer aan tussen de koning en de pionnen waardoor Femke haar voordeel kwijt raakte. Het onvermijdelijke was daar, ze moest de toren nemen.

Rijswijk wint vanavond met 2,5-5,5 en Voorburg mag zich, met Jan Nienhuizen op bord 1, revancheren op 12 maart.

Je hebt geen rechten om te reageren

Met pionnen dient met voorzichtig om te gaan; ze kunnen niet meer terug.
- Wilhelm Steinitz
Schaken is het snelste spel van de wereld omdat met elke seconde duizenden gedachten moet ordenen.
- Albert Einstein
Het spel geeft ons de genoegdoening die het leven ons onthoudt.
- Emanuel Lasker
In het schaakspel wint iedereen. Men beleeft vreugde aan het spel - en dat is de hoofdzaak - ook het verliezen van een partij is geen ongeluk.
- David Bronstein
Ik vecht zolang mijn tegenstander een fout kan maken.
- Emanuel Lasker