Nadat ik dinsdagavond de leden op de hoogte had gesteld van de gezondheidssituatie van Peter Monté, ontving ik op donderdag van Hendrik Steffers het bericht dat Peter in de nacht van woensdag op donderdag toch nog vrij plotseling was overleden.

Peter was in 2014 lid van onze vereniging geworden en liet zich in die vier jaar kennen als een fanatiek schaker. Hij was er altijd in de interne, kreeg daarvoor ook de prijs voor de meest gespeelde partijen en speelde om te winnen. Remise was er bijna nooit bij. Ook in de externe competitie was hij er altijd bij, in de laatste drie seizoenen speelde hij 27 van de 27 partijen! In die competitiewedstrijden gebeurde het vaak dat Peter oude bekenden tegenkwam, want hij had in heel wat verenigingen gespeeld, dichtbij en veraf.

Hij was om meerdere redenen een fijne tegenstander om tegen te spelen. Naast het feit dat het een aimabele man was, kon je zijn openingsrepertoire vrij goed inschatten. Met wit 1.f4 of 1.e4-e5 2. f4, met zwart Frans of Hollands. Dat had zo zijn voor- en nadelen, maar vaak bleek dat zijn kennis net wat verder ging.

Met de publicatie van “The Classical Era of Modern Chess” in 2014 sloot hij vijfentwintig jaar van intensief onderzoek af en verdiende daarmee internationale waardering, o.a. door een Honorable Mention in 2015 door de CJA ( Chess Journalists of America). In de Masterclass in 2016 gaf hij de leden van onze schaakvereniging een boeiende inkijk in zijn boek van ruim zeshonderd pagina’s, reden voor een flink aantal leden om dit standaardwerk aan te schaffen.

Wij zullen Peter gedenken als bevlogen schaker, trouw clublid en goede schaakvriend.

Ik roep onze leden op om woensdag a.s. zijn crematie bij te wonen en aldus als vereniging afscheid van hem te nemen.

Namens het bestuur,

Peter Gaemers, voorzitter