Bekercompetitie

Vrijdagavond 1 februari 2019 ging in ronde 3 van de KNSB-beker Rijswijk kopje onder in en tegen Spijkenisse (3-1). Maar het had niet zo hoeven zijn. In vrijwel alle partijen heeft Rijswijk kansen gehad om het op rating duidelijk sterkere Spijkenisse pijn te doen. Uw speciale verslaggever, tevens teamleider, rapporteert.

De avond begon al spannend; 19:10 op de parkeerplaats met drie man, één rechtstreeks. Incluis uw verslaggever dan één tekort. Goed we noemen geen namen, maar uiteindelijk hebben we bij station Delft de laatste man opgepikt, waarna we uiteindelijk 20:05 arriveerden in het speellokaal. De bekeuringen zien we later wel….

Mijn bijdrage als teamleider begon goed: bij de loting wit op bord 1 en 3. Met Alexander op 3 telde ik al het eerste punt, nadat na e4 geen e5 maar d6 volgde (met een beetje pech hadden ze geweten dat het anders koningsgambiet wordt). Meevaller dus.

Daarna was het aan onze jongens. De tegenstand was niet mis. Stijn (1) tegen Rick Lahaye (2403!), Rob op 2 tegen Maurits van der Linde (2218), Alexander, 3 dus, tegen Daniel Zevenhuizen (2180) en Michaël, onze kersverse 2100+, tegen Erik Both (2170).

De opening ging langzaam, Stijn een Najdorf met na 5…a6 6.g3. Zwart reageerde met b5 en Lb7, wat ik er gevaarlijk uit vond zien maar waar Houdini en Stockfish niet van onder de indruk zijn bleek mij later.

Rob hield ook nu weer vast aan zijn g6-gedoe en c5. Wit sloeg op c5 en Rob ruilde zijn zwarte loper op c3. De dubbelpion bij wit oogde niet mooi, maar kan je die loper wel missen is de vraag……

Beetje zorgzaam was wel het tijdverbruik bij Stijn en Rob. Binnen de 10 zetten al 25 minuten achterstand op de klok.

Alexander kreeg dus met een Pirc van doen, uiteraard met f4. Na snelle rochade van zwart kwam e5 van wit, wat de zwartspeler circa 20 minuten tijd kostte. Hier dus de klok in het voordeel van de onze. De zwartspeler koos uiteindelijk voor c5 en na slaan op d6 voor e5. Het werd direct verschrikkelijk gecompliceerd. Maar dat zou met Alexander toch in ons voordeel moeten zijn.

Michael kreeg te maken met een rustige Rossolimo. Fianchetto van zwart, snelle ruil op c6, zwart terug met dxc6, wit met d3, h3, Lg5, Dd2, Lh6 en Lxg7 en o-o-o. Zwart counterde met c4, wit d4, zwart c5 en wit d5, zwart e6!? Daar ergens ging het fout voor wit, want na een paar keer slaan op d5 hield Michael de duidelijk betere stelling over.

Zou het met Stijn en Rob mis gaan op 1 en 2 dan lagen er in ieder geval kansen op 3 en 4.

En toen…….Toen kwam Roel binnen, met vernietigend effect.

Ik deelde mijn zorgen met hem op bord 1 en 2, en mijn hoop voor 3 en optimisme voor 4. Alleen de zorgen voor Stijn deelde hij niet. Roel keek naar zwaktes, ik zag alleen maar zwarte aanvalsmogelijkheden. Maar wat gebeurde er opeens bij Alexander na Roels komst, die ging opeens voor bühne, zie hier de stelling:

 

 

Alexander was als overwinnaar door de openingsschermutselingen heen gekomen en dacht de beslissende klap te gaan uitdelen. 1.Txf7?? Txf7 2.Dxf7 Dg4! (toch tamelijk voor de hand liggend) 3.Td2 Tf8 3.d7 (lijkt nog listig). Zwart had nu met 3…Txf7 4.d8D Tf8 direct kunnen winnen. In de auto terug suggereerde Alexander nog 5.Dd7 maar na 5…Df4 is er geen verdediging meer, en na 5.Dd3 Dg5 loopt het ook niet goed af met wit. Zwart koos een andere weg met Lxg2, waarbij de dame werd gewonnen tegen toren en loper. Alexander probeerde nog een soort van vesting op te bouwen maar dat mocht niet baten. Uiteindelijk een gemist punt want de diagramstelling is natuurlijk veel beter voor wit, volgens Alexander ruim +2.

Min of meer op hetzelfde moment bereikte Stijn de volgende stelling.

 

Stijn zijn laatste zet was 20.Lf1, niks mis mee. Houdini en Stockfisch (H/S) waren niet onder de indruk van het zwarte plan met o-o en Tb5. Liever hadden ze zetten meer gericht tegen de witte koningstelling gezien. Maar in deze stelling kwam zwart dan uiteindelijk met het logische 20…d5! Ik vond het er bijzonder dreigend uitzien. H/S zijn weliswaar niet onder de indruk met een waardering rond 0, maar dat betekent wel dat ze het zwarte initiatief waarderen op een volle kwaliteit, die immers kan wit pakken. Stijn vervolgde met 21.Ld3 wat er op het eerste gezicht als een lepe zet uitziet, maar na het sterke zwarte antwoord 21…f5! is het opeens bijna -2. Stijn had toch de kwaliteit moeten nemen. Na 22.exf5 vervolgde zwart echter met de blunder 22…Txf5? (voor mij ook H/S-wijsheid achteraf hoor) waarna de kansen volgens de H/S weer keren. Zwart had 22…Lxf5 moeten doen: 23.Lxb5 (wat anders) Le4 24.Dg4 Df6 25.Tf1 axb5 26.Taa1 Lxc2 en wit moet zijn toevlucht nemen tot 27.Lg5 Dxg5 28.De6+ Kh8 29.Dxc6 Lxb3 (ruim -2 volgens H/S). Na de 22…Txf5 23.Dg2 e4 24.Lxb5 axb5 25.Taa2 Pe5 zou het na 26.Pd4 volgens H/S +2 voor wit staan! Stijn vervolgde in tijdnood echter met 26.a6? waarna het na 26…Pf3+ 27.Kf1 d4 28.Pxd4 Lc4+ 29.Pe2 Dc6 over en uit was. Ook hier dus, al was het verschrikkelijk gecompliceerd, uiteindelijk een gemiste kans.

De stelling van Michael heb ik niet helemaal helder, maar ik meen dat die als volgt was:

 

Hier speelde wit 1.De2? Hij dreigt op c4 te slaan en bij slaan op d5 moet er opgepast worden voor een tussenschaak De5+. Maar goed dat zag Michael allemaal sneller dan ik. I.p.v. 1.De2 geeft H/S 1.Pe5 als veel beter met het idee Pg4. H/S geeft dan de duidelijke voorkeur aan wit, al kan ik de stelling misschien niet helemaal goed hebben. In mijn herinnering volgde: 1..exd5 2.Pxd5? Lxd5 3.exd5 b5 4.De3?! Da5 5.Ph5 (dreigt 5.Pf5+) 5…h6! 6.Dxc5 Dxa2 7.Da3 Dxa3 9.bxa3 Tad8 en Michael haalde de pion op d5 op met wat wij allemaal als een gewonnen stelling voor zwart zagen, wat het denk ik ook is. Goed, uiteindelijk gingen de torens eraf en kon Michael kennelijk niet de rust of de tijd vinden om het goede winstplan uit te werken. Uiteindelijk kwam er een wederzijdse pionnenjacht en wedren welke in remise uit mondde. Ook hier dus een heel duidelijk gemiste kans. Het had dus 0-3 kunnen zijn.

En dan Rob. Ik laat Rob zelf aan het woord in zijn e-mail aan mij omdat ik me niet helemaal de stelling kon herinneren waarin ik mij grote zorgen maakte over de positie van de zwarte dame.

 

Ik heb verbazend genoeg de hele tijd beter gestaan, zo -0,7. 12...Dh5 was toch de beste...wel allemaal heel tactisch. Kost me steeds meer tijd. Ik zet de analyse wel in het volgende clubblad.

Ik heb het niet meer gecheckt, maar onze zorgen waren kennelijk ten onrechte (ik zag de torenlift al naar e3, het paard naar d4 met dreigingen Le2, Pf5 etc. Goed allemaal aanvalskansen waar wij allen en de witspeler mogelijk ook lang naar hebben zitten staren. Uiteindelijk werd het remise na ook weer bijzonder ingewikkelde verwikkelingen. Gemiste kan, wie weet, maar met ½ - 3½ waren we ook tevreden geweest.

Helaas, als, als, als, if, if, if,…. If my auntie had a penis she would be my uncle

Hans Hulshof

 

 

 

 

In deze 2e ronde was De  Willige Dame uit Dordrecht onze tegenstander. Uitkomend in de 1e Klasse B van de Rotterdamse Schaakbond (!) was dit team met een gemiddelde rating van 2060 zeker geen eitje. Opvallend vond ik het tijdsgebruik bij de Willige Dames, zowel Michaël als Alexander hebben vermoedelijk meer tijd doorgebracht bij de bar, dan achter het bord.

Michaël was als eerste klaar. Na alle stukken goed neergezet te hebben, brak hij met c5 de stelling open, waarna de combinaties voor het grijpen lagen. Dan gaat hem over het algemeen goed af en al snel had hij een stuk gewonnen, waarna nog meer materiaalwinst volgde en zwart de strijd staakte. Zijn partij is opgenomen bij Ledeninfo ( Inloggen dus!) > Partijen. Zeer de moeite waard!. Alexander voegde daar een half aan toe. Ik moet zeggen dat ik op meer had gerekend, maar de witspeler verdedigde zich goed en het eindspel met een pluspion voor Alexander was simpel remise te houden. Stijn verloor daarna zijn partij. Of dat nodig was weet ik niet zeker, maar zwart had ondanks de kwaliteit achterstand goede aanvalskansen tegen de verzwakte witte koningstelling. Een loperoffer op g3 resulteerde daarna in een eindspel zwarte dame tegen witte torens, waarin de (willige) dame duidelijk te sterk bleek. 1,5-1,5 dus. Aan Rob om de winst binnen te halen. Dat hem dat lukte lag nog het meest aan de tijdsdruk bij wit, een aantal zwakke zetten van wit besliste deze partij uiteindelijk in Robs voordeel. Nu afwachten wie we in de derde ronde gaan treffen.

Rijswijk

De Willige Dame

  
Gieben , S. (Stijn) 2206 Severijnen , J.A.P. (Arjon) 2149 w-z 0 - 1
Helvoort van, R.A. (Rob) 2135 Schouten , F. (Freek) 2064 z-w 1 - 0
Liempt van, M. (Michael) 2068 Vaalen van, R.D. (Remco Daniel) 2078 w-z 1 - 0
Cupido , A. (Alexander) 2072 Dongen van, E.J. (Edwin) 1950 z-w ½ - ½
Gemiddelde Rating:2120Gemiddelde Rating:2060 2½-1½

 

Peter

Bekerteam SG Rijswijk strijdend ten onder tegen regerend bekerhouder.

 

Met Novelty Destroyers als tegenstander was de loting voor de beker niet gunstig uitgevallen. Daar waar we tegen Raadsheer-Corbulo nog als favoriet de wedstrijd in gingen, moesten we nu op elk bord opboksen tegen een speler die minimaal 200 ELO punten meer heeft. We besloten daarom onze huid duur te verkopen in het ‘European Patent Office’. En een strijd dat werd het!

Aan bord 4 was Erik van Dop de vervanger van Harry van der Stap. Vanuit de Engelse opening greep hij met wit Fernandes (ELO: 1983) gelijk naar de keel. Met een interessant stukoffer ontmantelde hij de zwarte koningstelling en zag het er allemaal gevaarlijk uit. Zijn tegenstander zag zich genoodzaakt om een kwaliteit terug te geven en met een toren en 2 gevaarlijke vrijpionnen tegen 2 stukken leek het dat er kansen waren op een halfje of meer.

Op bord 3 kwam Henk van der Tol met zwart goed uit de Siciliaanse draak tegen Liefrink (ELO: 2018). Zijn tegenstander zette het allemaal solide neer en drong nog niet echt aan. Henk leek geen zwaktes te hebben en hoefde alleen nog een goed plan te vinden om het wit moeilijk te maken.

Op bord 2 was Bauke Hoogland de vervanger van Bas Kommer. Hij speelde met wit tegen de op papier sterkste tegenstander, Debard (ELO: 2111). Vanuit het Frans kwam hij in een lange manouveer partij terecht, waarbij beiden omzichtig te werk gingen. Wit had wat ruimte voordeel, maar zwart had door actievere stukken de mogelijkheid om de stelling te openen.

Aan bord 1 speelde Atze Metz met zwart tegen WFM Craciun (2076). Vanuit het Konings-Indisch met ruil op e5 moest hij voorzichtig laveren om niet in het nadeel te komen. Hoewel hij te maken had met ruimtegebrek, slaagde hij erin om de stukken goed te coördineren en voorzichtig het initiatief te nemen.

Het was al ruim 22:00 geweest toen dat ik het gevoel kreeg dat een stunt mogelijk was. Als Erik zijn pionnen nou eens doorlopen, Bauke gelijke tred kon blijven houden en ikzelf vorderingen kon maken, dan hadden we al minimaal 2 punten. Mijn ervaring is dat Henk ook tegen veel sterker geachte spelers venijnig uit de hoek kan komen. Wie weet kon hij zo het bonuspunt bezorgen. Hij had de stelling ervoor! Zou het dan toch?

Helaas werden de pionnen van Erik vlak voor de overkant tot staan gebracht en moest hij de vlag strijken na een vorkje, waarbij hij de kwaliteit verloor, 0-1.

Atze wist na ruil van de zware stukken met een venijnig zetje een pion te winnen. In tijdnood versterkte hij daarna eerst zijn stelling om vervolgens met het loperpaar de witte stelling verder te ontmantelen. Dit kostte wit een stuk en daarmee de partij, 1-1.

Henk was in tijdnood helaas 2 pionnen achter gekomen en zijn tegenstander maakte het bekwaam af. Alles hing nu van Bauke af. Zijn tactische remiseaanbod werd afgeslagen, maar hij liet zich er niet door afleiden. De zwarte dame wist hij bijna in te sluiten, maar in tijdnood bleek zijn tegenstander net wat handiger te zijn. Met tactische grappen en wendingen wist hij groot materiaal te winnen en moest Bauke het hoofd buigen.

Hoewel het een terechte nederlaag is, ben ik trots op de weerstand die we hebben geboden en tot het laatst hebben kunnen strijden voor een goed resultaat.

AGM

 Novelty Destroyers Beker2085-Rijswijk Beker17723 -1  
1 P. Craciun 2076 - A.G. Metz 1886 0 - 1  
2 M Debard 2148 - B. Hoogland 1866 1 - 0  
3 F. Liefrink 2083 - J.H. van der Tol 1677 1 - 0  
4 C.C. Fernandes João 2033 - E.R. van Dop 1657 1 - 0

Voor de eerste ronde van de beker tegen Raadsheer-Corbulo waren Bas Kommer, Harry van der Stap, Henk van de Tol en Atze Metz afgereisd naar een verzorgingshuis in Leidschendam. Hoewel we op papier duidelijk favoriet waren, had het zomaar op snelschaken aan kunnen komen. Bas en Harry wonnen overtuigend hun partijen, Atze deed een poging om een totaal verloren eindspel te keepen en Henk hield gelijke tred met zijn tegenstander.

Na ruim 2 uur spelen kon Bas Kommer op bord 2 het eerste punt laten noteren. Via zetverwisseling kwam de Tarrasch variant van het Damegambiet op het bord, waarbij wit met g3 onnodige gaten in zijn stelling bracht. Bas greep al snel het initiatief, won een kwaliteit, ontweek handig nog wat vaag tegenspel en kon vrij eenvoudig de winst naar zich toetrekken.

Harry speelde een typische “Harry-partij”. Rustig de stukken ontwikkelen en op de juiste velden neerzettend breidde hij langzaam maar zeker zijn voordeel uit. Zijn tegenstander verslond zeeën van tijd en wist in tijdnood het hoofd uiteindelijk niet boven water te houden. Een nette overwinning!

Tot zo ver leek het een eenvoudige avond te worden, maar de overige borden kon het zomaar anders worden. Atze is al weken in een vormcrisis en dit hield ook deze wedstrijd aan. Met wit aan bord 1 verloor hij al snel het initiatief in een geweigerd damegambiet. Toen hij na een zet of 25 alles weer onder controle had, gaf hij om onbegrijpelijke redenen een stuk tegen een pion weg. In een totaal verloren middenspel verslapte zijn tegenstander, waardoor Atze kans kreeg om een eindspel in te vluchten met alle pionnen op 1 vleugel. Hoewel de stelling nog steeds verloren was, wist hij een soort vesting te creëren. Zijn snel spelende tegenstander probeerde ruim 60 zetten lang de winst naar zich toe te trekken, maar kwam er niet doorheen en moest in remise berusten. Om Roels termen te gebruiken: ‘De KNSB-hardheid’ waar Atze al regelmatig slachtoffer van is geworden, was dit keer zijn vriend.

Toen de winst éénmaal binnen was, gaf de tegenstander van Henk van der Tol remise in een dame-eindspel dat nog alle kanten op kon. Een slim getimed remiseaanbod werd in eerste instantie nog afgeslagen, omdat zijn tegenstander moest winnen voor een eventueel gelijkspel. Henk hield vervolgens het hoofd koel, behield het evenwicht en behaalde een verdiende remise toen duidelijk werd dat Raadsheer-Corbulo niet meer kon winnen.

  Raadsheer-Corbulo Beker 1740 - Rijswijk Beker 1861 1   - 3    
1 J.J.H. Scholten 1813 - A.G. Metz 1886 ½ - ½  
2 M.B. Kamar 1910 - B. Kommer 2087 0 - 1  
3 J.J. van Harten 1770 - H.F.A. v/d Stap 1795 0 - 1  
4 J.J. van As 1467 - J.H. van der Tol 1677 ½ - ½  

Nee hè, we gaan toch niet wéér die monsterlijk lelijke beker winnen (lol)?!

Of toch ja! Ja, we nemen die prachtige grote en zware trofee opnieuw mee naar Belgisch Park! Om de enkele jaren geleden ontstane leemte in onze prijzenkast weer op te vullen. Wel, of dat ook gaat gebeuren is nog even afwachten. Eerst moet die andere halve finale voor de HSB Beker nog gespeeld worden. Die gaat tussen de Tomatentelers uit het Westland en de Nieuwigheden Vernietigers uit Rijswijk. Oftewel Novelty Destroyers tegen WSC-beker. Wij hebben onze plicht reeds gedaan door na Botwinnik en Promotie uit Zoetermeer ook Rijswijk-beker met aardige cijfers te verslaan. Rijswijk (2) komt net als Novelty Destroyers uit in de eerste klasse van de HSB. Maar onderschat hen niet, zo zal het tweede van RSC BP ons gewaarschuwd hebben. Want ons tweede behaalde in de teamwedstrijd tegen datzelfde Rijswijk slechts een half bordpunt! Met dank aan Floris. Wij waren dus niet alleen gewaarschuwd, wij waren ook uit op wraak en eerherstel. En zo geschiedde…

Sherief leidt ons tegenwoordig op bord 1 steeds de goede kant op. Al was dat niet meteen duidelijk. In een wilde en spannende stelling offerde zijn tegenstander (Goudriaan) een kwal en een boer, waarna openingskenner Sherief de denktank in dook. Na een klein halfuurtje koos Sherief de verkeerde verdediging, maar gelukkig profiteerde zijn tegenstander niet. Met Pf5 in plaats van Pb5 had het heel anders kunnen aflopen op bord 1. Nu was het Sherief die met een tegen-kwal-offer de partij strak naar zich toetrok. Intussen had Bart al voorzichtigheidshalve remise aangeboden en geregen tegen tegenstander Harrie van der Stap, die eerder dit seizoen als enige een halfje had afgestaan tegen Floris in de wedstrijd tegen het tweede. Aan bord vier vocht Cor met wit een mooi positioneel duel uit met meneer Bos. Die had een flink overwicht op de damevleugel, maar kon daar helemaal niets uitvoeren. Intussen stelde Cor al zijn troepen op de koningsvleugel op, klaar voor de stormloop. Een kleine onnauwkeurigheid van zwart stelde Cor in staat om de stelling daar te openen en binnen te dringen. En toen was het ook meteen over en uit, want zwart ging in drie zetten mat!

Daarmee was de wedstrijd gewonnen en speelde ik als laatste nog vooral om de eer. Maar dat was geen kleinigheid! Het had niet veel gescheeld of ik was eerloos ten onder gegaan. Onderweg misten we beiden mat in drie, en daarmee kwam ik heel goed weg. De ontknoping aan het eind was ronduit dramatisch te noemen. Maar we beginnen bij het begin:

Gerard Milort RSC Belgisch Park) – Vincent Geerlings (Rijswijk)  Stelling na 8…Dd8-a5

image005

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zoek de beste zet voor wit…

Het gebeurt niet vaak dat ik binnen twee dagen in een serieuze partij twee keer dezelfde stelling op het bord krijg (tegen verschillende tegenstanders). De zaterdag hiervoor speelde ik met Schaakhuis 1 in Gouda tegen de Messenmakers 2 in de 3de klasse KNSB. Na een iets andere zetvolgorde stond na 8 zetten precies dezelfde stelling op het bord als afgelopen maandag voor de beker tegen Rijswijk. In beide partijen had ik met wit het Grünfeld-Indisch beantwoord met de Catalaanse fianchetto g3 en loper g2. Op het voortvarende c5 had ik beide keren zonder te ruilen op d5 meteen geslagen op c5. Met de zet 8…Da5 dreigt zwart op c5 te slaan, zonder dat wit direct op c4 kan terugslaan. Als dat lukt staat zwart goed. Maar dat kan wit verhinderen met de volgende -wellicht onverwachte- krachtzet. Want ik sla liever zelf op c4 zonder dat zwart meteen op c5 kan nemen. Dan staat wit natuurlijk beter. Dus ik ging lekker in de penning staan en speelde hier (in beide partijen) het sterke 9.Dd4! Dat hadden mijn (beide) tegenstanders niet verwacht, dus moest er hier flink nagedacht worden. Veel zetten voor zwart zien er nu aantrekkelijk uit: Pc6, Le6, Tfd8, of Pfd7; allemaal vallen ze mijn dame aan en kan zwart zich met tempowinst ontwikkelen. Toch is Dd4 de beste zet en staat wit al iets beter. In beide partijen volgde 9…Pc6 10.Dxc4 Le6 11.Dh4! De clou van de witte opzet. Op de volgende zet komt Pg5, de zet die ook op direct 9…Le6 gevolgd zou zijn. En na Pg5 dreigt er al Pce4, omdat na ruilen van Pf6 mat op h7 komt! En er dreigt dan natuurlijk Pxe6 fxe6 met vreselijk slechte pionnenstructuur en verzwakte koningstelling.  In de eerste partij in de KNSB (tegen de heer Jan Cheung, met 2035 geen slechte speler) volgde hier direct 11…h5 12.Pg5 Ld7(?) 13.Td1! Dxc5 14.a3 Tad8 15.Le3 Da5 16.b4! De5 17.Tac1! en zwart wam snel in de problemen. De witte stukken domineren het bord en de zwarte stukken weren niet goed samen. Zie analysediagram na 17.Tac1

image002VG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Twintig zetten later was het ondekbaar mat. En weer even later stond er een 7-1 overwinning op het bord voor het Schaakhuis. Lekker bezig dus… Toch had deze ruime overwinning ook een keerzijde. Omdat het die dag zo makkelijk ging dacht ik dat het maandag in de Beker ook zo makkelijk zou gaan. Maar dat bleek een lelijke misrekening, die mij duur had kunnen komen te staan. Rijswijker Geerlings (met 1862 Elo iets bescheidener dan mijn vorige tegenstander) deed het met 11…Dxc5 12.Pg5 Dc4! 13.Pce4 h5 wel beter dan zijn voorganger. 13.Pce4 leek mij overigens een logische reactie van wit, want er dreigt natuurlijk Pxf6 en Dxh7 mat, maar toch blijkt gewoon 13.Pxe6 Dxh4 14.gxh4 fxe6 beter voor wit te zijn geweest. Maar ja, na zo’n mooie aanvalspartij twee dagen geleden ga ik natuurlijk geen dames ruilen… Ik wil mat zetten!

Stelling na 13…h7-h5

image003

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maar de vraag is hier wel: hoe gaat wit nu verder? Om de druk goed vast te kunnen houden wil ik geen dames ruilen en liefst ook geen stukken. Dan liever een boertje laten gaan voor actief spel. 14.b3 Dxe2 15.Pxe6 fxe6. Tsja, hier wilde ik eigenlijk 16.Lf3 spelen, om na enkele minuten denken (!) te ontdekken dat ik met Pxe6 veld f3 ‘ontdekt’ heb, en Lf3 nu dus niet meer kan. Had een zet eerder wel gekund, maar was achteraf gezien niet beter geweest volgens de machine. 16.Le3 Pe5 17.Pg5 Pfg4 18.Tae1 Dxa2 19.Pxe6 Lf6

Stelling na 19…Lg7-f6

image004

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Gek genoeg heeft wit hier volgens het orakel geen voordeel meer. Na de beste zet (20.Dh3) staat het 0,00 gelijk aldus het monster. Maar ja, ik zat nog met de mooie overwinning van twee dagen eerder in mijn hoofd en zocht de aanval. Dat had nog wel gekund met een zet als Pg5, maar niet met wat ik deed. Dat had hard moeten verliezen! 20.Lg5? Lxg5 21.Dxg5 (mooi dacht ik, nog even en ik sla op g6!) Maar als ik zelf zwart had gehad, dan had ik zeker ook de volgende verschrikkelijke krachtzet gespeeld, die onmiddellijk had moeten winnen…

Stelling na 21.Dh4xg5

image007

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   De loper op e3 had een belangrijke verdedigende functie, namelijk pion f2 beschermen. Het stap-2 principe weglokken verdediger had ik niet beter kunnen uitvoeren met Lg5… Alleen bleek het mijn eigen verdediger te zijn die ik weglokte. Uiteraard speelde zwart hier 21…Txf2!! Dat sloeg in als een bom! Ik kan niet terugnemen wegens mat: 22.Txf2 Dxf2+ 23.Kh1 Dxe1 24.Lf1 Dxf1 mat. Maar er dreigt ook 22…Txg2+ en Txh2+ met mat. Drama! Ik probeerde hier dus maar de dekzet 22.Pf4, waarop zwart na enig nadenken met het getructe 22…Dd2?! op de proppen kwam. Maar daarmee miste hij mat in drie!! Zie:

Stelling na 22.Pe6-f4

image009

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Puzzeltje: vindt het mat in 3… Zie oplossing onderaan het verslag… Na de partij voortzetting 22…Dd2 dacht ik mij met 23.Ld5+ te redden, omdat na een koningszet (naar f8, g7 of h8) aftrekschaak met het paard dreigt (gevolgd door Dxd2), of er komt Dxe7+ (na Kh7). Maar zwart ging helemaal niet weg met zijn koning… Hij speelde het nare 23…Dxd5!!

Stelling na 23…Dd2xd5!!

 

 

 

image10

 

 

  FC-UK, dacht ik hier. Ik word van het bord geveegd… Na 24.Pxd5 komt Pf3+ 25.Kh1 Txh2 mat. Tijd om op te geven. Ik deed nog een laatste wanhoop-zet en sloeg het paard op e5 eraf. 24.Txe5 Txf1+ 25.Kxf1… en nu kan zwart kiezen uit meerdere zetten die heel snel winnen: Dh1+ gevolgd door Dh2+…; of Df3+ gevolgd door Df2+ en Td8+; en ook ‘gewoon’ Dxe5 is ruim voldoende, want dan blijft zwart een hele toren voor! Net op dat moment won Cor en stond het 2,5 – 0,5 voor ons. Match over, maar de game nog niet.

 

 Stelling na 25.Kg1xf1

image011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Wellicht iets afgeleid speelde zwart de enige verliezende zet. 25…Pxe5?? Wint weliswaar ook een hele toren, maar overziet dat zijn dame nog in staat. 26.Pxd5! en totaal onverdiend moest zwart hier zelf de vlag strijken en opgeven, in plaats van een ererondje om de kerk te mogen lopen. Zonde, want Vincent Geerlings had hier een meer dan dik punt verdiend! 1-0 en een 3,5-0,5 overwinning. Conclusie: de HSB-competitie is duidelijk sterker dan de KNSB ?...

Dan tot slot nog even het mat in drie (of dame verlies) vanuit de vorige stelling: 22…Pf3+!! 23.Lxf3 Txf1+! 24.Txf1 Dxh2 mat, of 24.Kxf1 Dxf2 mat! Een miraculeuze ontsnapping. Gebeurt niet vaak dat de machine de stelling op -40 tot -50 waardeert en je een zet of wat later gewoon wint… Laten we hopen dat ik in de finale weer met beide benen op de grond sta en in gewone doen ben. Dan maken we wellicht een kans om opnieuw de HSB Beker te winnen, net als een paar jaar geleden!

Ik had met Alexander afgesproken dat ik er kwart over 10 zou zijn en dat de stand dan 2-0  was.Ik was iets later en de stand was gewoon 0-0. Dat was op zich al een hele prestatie gezien de ratings van het DSC bekerteam. Alexander op bord 1 stond nog redelijk gelijk, maar zou het voorzichtig moeten spelen, wat natuurlijk niet zijn voorkeur heeft. Michael stond beduidend minder, met een door de zwarte loper opgesloten  toren op a2. Jelle leek gunstig uit het middenspel te komen en kon misschien een pionnetje snoepen en dus op winst spelen. Roel had naar eigen zeggen de beste kansen al gemist en stond misschien wat minder, maar zeker niet hopeloos. Zoals vaker zijn inschattingen als aandelen, geen garantie dus. Jelle kon het niet winnen en speelde dus remise. Michael liet weer eens zien dat hij veel gevoel voor het eindspel heeft en wist na een te optimistische actie van zijn tegenstander ten koste van een pion af te wikkelen naar een dame-eindspel dat hij remise wist te houden. Alexander kon de boel niet droog houden, de witte aanval over de h-lijn in combinatie met een sterk gepositioneerde dame werd door wit fraai bekroond met een torenoffer, waarna zwart mat liep. Roel ten slotte moest ook een nul incasseren, de zwarte vrijpion op c2 besliste de partij. Een 3-1 nederlaag weliswaar, maar toch goed gespeeld!

DSC Delft 2158                Rijswijk 2018                    3 - 1


1. Gert Legemaat 2176    Alexander Cupido 2102       1 -  0
2. Ted Barendse 2189      Michael van Liempt 2052    ½  - ½
3. Bob Voogt 2132          Jelle Bulthuis 1959              ½ -  ½
4. Hans Stam 2133         Roel Leezer 1957                1 -  0

 

Peter