Teamverslagen

Op de avond van dinsdag 26 november 2019 speelt de hekkensluiter Rijswijk 4 tegen de koploper HSV 2, een spannende wedstrijd dus. Er zijn enkele wijzigingen in het 8-tal deze avond, we hebben namelijk twee jeugdspelers die de onderste twee borden bezetten en uw vertrouwde redacteur is helaas afwezig waardoor Sebastiaan dit heeft opgepakt. Gelukkig zijn er nog een aantal dingen hetzelfde als normaal; namelijk Sebastiaan speelt nog steeds met wit, Valerie speelt zoals altijd met zwart, er wordt nog altijd hard gezucht, er zijn nog altijd mensen die te laat komen voor de externe partij en Rijswijk 4 weet helaas niet te winnen. Desondanks hebben we (hoop ik) allemaal een leuke schaakavond beleefd, nu volgt de analyse:


Op bord 7 speelde Boaz en hij ruilde in de openingsfase twee stukken, helaas was deze ruil niet voordelig voor hem omdat hij ook een pion achter kwam te staan. Een licht puntje was dat beide koningsstellingen aardig verampeneerd waren, waardoor er veel aanvalsmogelijkheden kunnen ontstaan voor beide kanten. Spannend dus! Even later toen ik weer keek stond er nog minder op het veld, helaas voor Boaz had hij tijdens het afruilen nog een pionnetje verloren. Uiteindelijk verliest Boaz en is de tussenstand 0-1 voor HSV.

Op bord 5 speelde Jan Kommer, wel bekend als de held die de interne competitie van Rijswijk regelt. Zo groot als Jan is komt die al snel op een paard voorsprong in ruil voor een stelling waarbij Jan onderontwikkeld is. Toen ik even later weer keek heeft Jan helaas zijn kwaliteit voorsprong opgegeven. Uiteindelijk heeft Jan vrij vroeg in de partij een half puntje aangenomen, met zegen van de wedstrijdleider maar wellicht een beetje onnodig. 0,5 - 1,5 voor HSV

Op bord 4 speelde onze teamcaptain Peter Ketting, zijn stelling heb ik niet heel nauw gevolgd omdat er vrij weinig opmerkelijks gebeurde. Dit moet je uiteraard positief opvatten, omdat Peter bij de interne competitie nog wel eens opmerkelijke zetten kan doen. De tegenstander van Peter heeft de andere kant op gerokeerd en komt met een dubbele centrum pion te zitten. Door de dubbele pion heeft de tegenstander wel een open toren lijn die erg veel druk zet op de stelling van Peter. Peter moet later in het spel dan ook het onderspit delven en verliest de partij. 0,5 - 2,5 voor HSV dus.

Op bord 8 speelde onze maestro Julian die vrijwel meteen na binnenkomst met mij in discussie komt over een vermeende contaminatie (noot van de redactie: deze contaminatie bestaat echt, de bijdehandjes hebben dan ook de halve wereld) die plaats had gevonden met het gebruik van ‘ik erger mijzelf’ en ‘ik irriteer mij aan’. Hierin vond Julian steun bij de tegenstander, ik hoopte dan ook dat die niet te veel vrienden met de tegenstander zou worden. Dat die geen vrienden was geworden met de tegenstander bleek wel uit het feit dat die halverwege de partij de paardvork wel zag. Julian maakte een goede indruk, dit was onder andere te merken aan de tegenstander. Julian’s tegenstander kwam ik toevallig in de mannen-wc tegen, voor de kantine, die vervolgens al peinzend over zijn partij om de banken heen loopt en vervolgens zo de dames-wc inloopt. Toch maakte Julian een uitglijder, hij gaf zijn toren weg en verloor de partij. 0,5 - 3,5 voor HSV.

De volgende partij die eindigde was van Mireille die op bord 6 haar tegenstander vond. Mireille komt vroeg in de partij met een dubbele c-pion te staan, dit benut ze echter wel goed door meteen de open toren lijn te pakken. Later in de partij is Mireille met d’r (dubbele) centrum pionnen opgeschoven naar voren en heeft ze ook nog de open e-lijn gepakt met haar andere toren, dit zag er veelbelovend uit. Veel heb ik hierna niet meer gezien omdat mijn eigen partij lastig werd, wel tekende Mireille voor een halve punt wat de nieuwe stand 1 - 4 maakt voor HSV.

Na Mireille is uw interim-verslaggever verloren gegaan op een bord 2. Sebastiaan begon de opening met zijn vertrouwde Colle-systeem maar de tegenstander weet het hem vrijwel meteen moeilijk te maken door met zijn c-pion naar voren te schuiven. Door deze nieuwe variant en een beetje onoplettendheid (hij had een indirecte vork) verloor Sebastiaan zijn h-pion in een kort-gerokeerde koningstelling (auw!). Uit eindelijk bouwt de tegenstander de druk flink op op de verzwakte koningsstelling, waarna Sebastiaan een toren en een aanval op zijn koning kon afdwingen voor een loper en een vrijwel zekere mat. De aanval van Sebastiaan bleek na een aantal zetten toch niet significante winst uit te komen waardoor Sebastiaan helaas moest opgeven. Na de partij attendeerde Peter Gaemers dat Sebastiaan bij zijn opgave nog een uitweg had met b4, maar meer hierover in het aankomend clubblad (noot 2 van de redacteur: het helpt dus om om stukjes voor het clubblad te zeuren). De nieuwe stand is dus 1 - 5 waarmee HSV wint.

Doeke speelde een lastige partij op bord 1 waarbij zijn tegenstander het na een uur speeltijd nog niet nodig vond om meer dan drie minuten bedenktijd te gebruiken. Dit is vrij verbluffend gezien de lastige pionnenstelling waar een heleboel dreiging was gedurende het midden van de partij. Doeke weet met een verbluffende 3 seconden op eigen klok nog te winnen van zijn tegenstander die zijn dame had weggegeven tijdens de partij. Doeke heeft dit ondanks de tijdnood goed uitgespeeld waardoor de stand veranderd naar 2-5 voor HSV, een lichtpuntje voor Rijswijk.

Als afsluiter van de avond hebben we Valerie nog, die op bord 3 wederom met zwart speelde. In de beginfase kwam ze lichtelijk voor te staan omdat ze twee stukken afruilden voor een toren en twee pionnen. Maar helaas verloor ze haar voorsprong later en dwong haar tegenstander de partij af. Hiermee eindigde Rijswijk 4 - HSV 2 met een stand van 2 - 6.

In tegenstelling tot de eerste twee wedstrijden van dit seizoen, was deze wedstrijd geen topper. Er werd gewonnen en dat was natuurlijk  tegen  het zwakste team uit 2c bittere noodzaak, maar we hadden de medewerking van onze tegenstander hard nodig.

Alfonso scoorde zijn remise vrij laat ( 15.25 u) en Stijn volgde tegen zijn gewoonte in dat voorbeeld, 1-1 na 2,5 uur spelen. Met een betere stand voor Jelle en gezien de tijdsvoorsprong kansjes voor Michaël en Rob was de koek wel op. Jerrel kwam na een goede opening in zwaar weer door een sterk wit centrum, Alexander liet zijn dame insluiten voor 2 stukken en Frans kreeg een geweldige koningsaanval voor de kiezen. Rob won kort daarna toen zijn tegenstander in vliegende tijdnood op een dodelijke penning op de e-lijn gokte die makkelijk te pareren  viel en daarbij een stuk inleverde. Jerrel staakte een kwartiertje daarna de strijd toen een wit paard beslissend de zwarte stelling binnenviel, 2-2 dus. Michaël bracht ons weer op voorsprong na een leuk offer op h7 dat de zwartspeler in tijdnood niet durfde aannemen. Kort daarop offerde hij een stuk omdat hij zijn dame tegen toren en paard dreigde kwijt te raken, maar een zet later gaf hij alsnog op, 3-2. Met Jelle die nog steeds wat beter stond, Alexander die inmiddels de witte dame had teruggewonnen en materieel wat voordeel had en Frans die een verloren stelling poogde te keepen, kon het nog alle kanten op. Tot onze grote opluchting wist Frans zijn tegenstander in het eindspel K+T+ 2 pionnen ( d- en h-pion) de winst die voor het oprapen lag ( altijd makkelijk aan de zijlijn) niet te pakken . Jelle kwam daarna remise overeen zodat het eerste matchpunt binnen was, Alexander mocht toen nog spelen voor de 5-3 winst, maar slaagde daar niet in. Een benauwde overwinning dus, maar de punten tellen.

Peter

 

Slechts twee weken na de onfortuinlijke nederlaag tegen DD stond op 19-11 alweer de volgende HSB-wedstrijd op het programma. Ditmaal kwam Schaakhuis op bezoek, en het was duidelijk dat beide teams er zin in hadden: toen ondergetekende om half elf  zijn salonremise mocht noteren, waren alle acht de borden nog aan het spelen.

Slechts één partij liep op dat moment op zijn einde: Tony’s tegenstander had in de opening g6 en Lg7 gespeeld, maar moest de ruil van zwartveldige lopers toestaan. Het gevolg hiervan was dat de koning dodelijk verzwakt was, en met een toren op de zevende rij, in combinatie met paard en dame, was duidelijk dat het mat liep.

Hendrik, op bord 7, speelde een ingewikkelde opening, waarin zijn tegenstander met een paard een toren op a8 had geslagen. Onze man wist dit paard wel in te sluiten, en leek goede compensatie voor de kwaliteit te hebben in de vorm van een loperpaar en sterk centrum. Zijn tegenstander gaf de kwaliteit terug, maar bleef een voordeel behouden in het volgende toreneindspel. Uiteindelijk haalden beide spelers een nieuwe dame, maar de witspeler was eerst. Door middel van een reeks schaakjes was de zwarte koning in het nauw gedreven, en wist de witspeler af te wikkelen naar een triviaal gewonnen pionneneindspel.

Ongeveer op dit moment kreeg Stijn een remiseaanbod in een gelijkwaardige stelling. Beide spelers hadden circa 20 minuten, en omdat we er goed voor stonden liet ik de keuze aan Stijn. Na lang wikken en wegen besloot hij door te spelen met nog 6 minuten op de klok. Dapper, maar wel riskant natuurlijk.

Vervolgens volgden de uitslagen elkaar in rap tempo op. Hans had zich op bord 8 met wit aan Michaëls lijfopening gewaagd, en hij deed eigenlijk alles volgens het boekje. Zijn tegenstander liet wat steekjes vallen, wat resulteerde in een zwakke koning, een lelijke pionnenstructuur en een verschrikkelijke loper op d7. Dit alles leidde tot de prettige keuze tussen stukwinst en mat. Hans koos voor het laatste.

Op bord 4 speelde Thomas, die pas rond 20:10 te horen kreeg dat hij moest spelen. Onze super-sub pakte het rustig aan met een inmiddels vertrouwde opening, die hij tot ongeveer zet 15 eerder had gezien. Hij won een handvol pionnen, waarvan ongeveer de helft gedekt en vrij was. Toen bleek dat promotie of groot materiaalverlies aan de zwarte zijde niet meer te vermijden was, staakte zijn tegenstander de strijd. 3-1

Atze had op bord 3 een pionnetje geofferd. De witspeler ging erg ver om deze te behouden, en misschien wel iets te ver. Hij gaf uiteindelijk twee stukken voor een toren en nog een pion, maar de zwarte stukken keken erg dreigen naar de niet-gerokeerde witte koning. Atze gaf een stuk terug om meerdere pionnen te winnen en, belangrijker nog, de witte koning naar f4 (!) te lokken. De partij leek na wederzijdse onnauwkeurigheden af te stevenen op een eindspel dat wel te verdedigen was, totdat de witspeler pardoes een kwaliteit terug blunderde. Dit resulteerde een ‘gelijke loper’- eindspel met een pion meer, dat vakkundig werd uitgeschoven.

Op bord 5 speelde Bas Kommer weer eens mee, en hij kreeg zijn favoriete opening op het bord. Hij leek prima, zij het ietwat gedrukt, uit de opening te komen. Toen hij een pionoffer op c4 aannam ging het echter mis. Met zeer actieve stukken wist de witspeler meerdere pionnen terug te winnen, en toen hij wist af te wikkelen naar een toreneindspel was wel duidelijk dat er niets meer te halen viel.

Marco had op bord 2 joviaal een pionnetje geofferd op b2, en gebruikte de gewonnen tijd om ten strijde te trekken met f4 en g4 tegen de franse pionstructuur. De aanval leek veelbelovend, en dit zette zwart ertoe aan om niet kort, maar lang te rokeren. Ook dit leek op het oog geen al te veilige optie, want de b-lijn was al open. Marco wisselde zonder veel problemen van vleugel, verdubbelde op de b-lijn, en voerde de druk behoorlijk op. Op zoek naar tegenspel, en in gigantische tijdnood, offerde zijn tegenstander een kwaliteit. Het zag er lang erg ingewikkeld uit, en de zwartspeler kreeg het meerdere keren voor elkaar om met slechts 1 seconde op de klok te zetten, maar onze man hield het hoofd koel, en toen de zwarte dreigingen even verslapten, bleken de witte stukken het effectiefst. De zwarte koning werd van b8 opgejaagd naar h3, en ging uiteindelijk mat op h5.

Met de 5-2 tussenstand was alleen Stijn nog bezig. Hij had bewezen dat zijn beslissing om door te spelen een juiste was. Hij offerde een kwaliteit, maar zo mogen we het eigenlijk niet eens noemen: de zwarte stukken waren zo dominant dat het voelde alsof hij materiaal voor stond. Wit was genoodzaakt een kwaliteit terug te geven, maar dit resulteerde wel in een sterk paard in combinatie met een erg verre vrijpion op b3. Mede door deze pion werd wit gedwongen een stuk te geven, en daarna was het een kwestie van uitschuiven. Nog geen gemakkelijke taak, want beide spelers zaten onder de minuut, maar Stijn bleef goede zetten doen, en dwong zijn tegenstander tot opgave.

Een klinkende 6-2 overwinning dus! Op naar de volgende wedstrijd, op bezoek bij Schaakmat Westland.

Jelle

 
What do you want to do ?
New mail

Rijswijk 4 heeft helaas ook de tweede partij in de derde klasse verloren. Onder het toeziend oog van vele Rijswijkse medeschakers bleek het uiteindelijk een ware thriller te worden, waarin RSC net wat geraffineerder was in de eindfase en toch aan het langste eind trok: 3,5-4,5. Overwinningen waren er voor Rijswijkse kant voor Sebastiaan, Mireille en Joanna, maar uiteindelijk verloor Valerie in tijdnood de beslissende pot. Overigens hadden onze winnaars over geluk niet te klagen... maar daarover later meer in de bordbesprekingen.

Op bord 1 speelde zoals tegenwoordig te doen gebruikelijk Doeke Huitema. Hij bood al snel remise aan, omdat het bij de andere borden op dat moment gewonnen stond (Peter stond een pion voor, Mireille een stuk en Jan de kwaliteit). Uiteindelijk was hij daarmee dus ook snel klaar, maar achteraf had hij beter door kunnen spelen... ach ja. Soms weet je die dingen ook niet van tevoren.

Bord 2 had Sebastiaan achter zich gekregen. Sebastiaan leek aan het langste eind te gaan trekken, en verkreeg wel de betere stelling, maar kwam er niet doorheen. Zijn tegenstander verbruikte echter ontzettend veel tijd, en Sebastiaan sloeg een remiseaanbod daarom ook af. Uiteindelijk ging de arme man door zijn vlag in een remisestelling, en kon Sebastiaan dus het punt noteren. 

Op bord 3 moest uiteindelijk de beslissing vallen. Het stond na veel gedoe en gerommel uiteindelijk 3,5-3,5, maar Valerie kon na een gedegen Frans uiteindelijk niet de remise uit het vuur slepen. Ze moest de open e-lijn aan haar tegenstander laten en uiteindelijk kostte dit haar een pion en daarmee ook de partij. Ze probeerde wel uit alle macht nog een remise uit het vuur te slepen, maar uiteindelijk kwam na afruil van stukken de vijandelijke koning binnen en vrat de pionnetjes op. Toen hield Valerie het in tijdnood voor gezien.

Op bord 4 speelde ik zelf. Mijn tegenstander opende nogal timide en ik kon makkelijk doorontwikkelen. Ik maakte in het middenspel echter wel een of twee fouten, waardoor ik een pion verloor. Vervolgens offerde ik de dame voor twee torens en probeerde op actief spel te spelen. Ik verloor echter de kwaliteit, maar de tegenstander zag een venijnig trucje over het hoofd waardoor ik met de lichte stukken binnen kon vallen omdat de koning in het midden van het bord terecht kwam. Uiteindelijk kostte een lange tactische variant hem daarmee de partij (want dameverlies of mat). Daarmee scoorde ik het eerste punt in de partij.

Bord 5 was een ongeluksbord. Peter Ketting kwam al snel een pion voor en verkreeg een goede stelling, maar vergat simpelweg de dames af te ruilen en door te spelen. Hij liet daarmee een ongenadige tegenaanval toe en verloor hardhandig alsnog de partij. Ontzettend zonde, want hij had makkelijk kunnen winnen. Jammer, maar helaas voor onze captain...

Op bord 6 maakte onze interne wedstrijdleider Jan Kommer het zo mogelijk nog bonter. Hij kwam een kwaliteit voor in het eindspel, maar presteerde het om dit toch duidelijk winnende eindspel toch te vergooien en te verliezen. Toen ik halverwege keek, telde ik het punt al, maar uiteindelijk verloor Jan toch. Tijd om die eindspelen nog maar eens te bestuderen Jan... 

Mireille had op bord 7 waarschijnlijk de meest doldwaze partij van ons allen gespeeld. Ik vermoed dat er nog wel een staartje aan vast komt... Mireille kwam een berg materiaal voor, maar had wel een vervelende vrijpion tegen. Uiteindelijk kon ze gewoon mat zetten - mat in 1 nota bene - en dit miste ze, waardoor de tegenstander terug in de partij kon komen. Vervolgens deed ze een onreglementaire zet, die de tegenstander niet claimde omdat die het niet zag en doodleuk doorspeelde. Vervolgens promoveerde de vijandelijke pion tot dame, ging de tegenstander echter toch mat, en won Mireille. Tja. Wellicht komt er nog een beroep tegen deze partij, maar ik zie het hard in voor RSC.

Julian Bakx debuteerde op bord 8. Helaas kon hij het in zijn debuutpartij niet bolwerken en gaf hij al snel een paardvork weg, waarna hij teveel materiaal verloor om er nog doorheen te komen. Drieste jeugd, helaas... maar als Julian de volgende keer wat beter oplet, kan hij dit in het vervolg vast wel voorkomen. Het is in elk geval goed dat de jonge jongens ook wennen aan het seniorenwerk, dus we hopen hem nog vaak terug te zien bij onze externe partijen.

Uiteindelijk was het al met al een licht teleurstellende avond. De overwinningen kwamen enigszins gelukkig tot stand en de verliespartijen hadden winstpartijen moeten zijn... soms zit het niet mee. Deze doldwaze avond eindigt daarmee toch wel met een kater. Overigens verwacht ik wel dat voor de volgende externe wedstrijd over twee weken iemand anders de honneurs waarneemt, want ondergetekende is dan afwezig.

Uw vaste verslaggeefster van Rijswijk 4, Joanna van Schaïk

Rijswijk 3 heeft vrijdag j.l uit gespeeld tegen DCSV in Delft. We speelden in een nieuwe locatie van DCSV, een soort gebouw van een huiswerkcentrale. We speelden in 2 kamers, de borden 7 en 8 waren uit zicht van de anderen.

Helaas werd verloren met 3-5. Na een tussenstand van 1-4 waren nog 3 partijen bezig, van Folmer, Mark en Roger, die alle drie beter stonden. Kortom de 4-4 was in zicht en met spanning werd naar de borden gekeken.  Maar het lukte net niet de 4 -4 te bereiken. Deze stand werd bereikt na een aantal verliespartijen (Floris, Hans, Marc) en 2 remises (Erik en Timo).

Folmer bereikte de winst door een vrijpion (randpion) te laten doorlopen. De tegenstander kon een loper ervoor plaatsen, maar Folmer dreigde die dan op te halen. Met een mooi tussenschaakje zou Folmer een andere pion kunnen slaan waardoor een 2e vrijpion ontstond. Daarna gaf de tegenstander op.

Mark wist ook te winnen. Bij verder gelijk materiaal had Mark aan één kant van het bord 3 pionnen tegenover 1 pion van zijn tegenstander, dus in potentie een winststelling. Maar de tegenstander (met dame, toren, paard tegenover dame, toren, loper van Mark)  verdedigde zich sterk waardoor het nog lang duurde voordat één van de pionnen kon promoveren. Met uiteindelijk de winst.

Roger zou voor het team de 4-4 moeten brengen, maar dat lukte net niet. Beide hadden aan één kant de koning en 3 pionnen staan, en aan andere zijde dame plus toren plus een pion (tegenover elkaar). Roger wist keurig de losse pion te veroveren, maar dan is het nog lastig om de eigen pion en toren te verdedigen en eeuwig schaak te voorkomen. Uiteindelijk moest Roger risico’s nemen, en had toen de pech dat hij tegen een goede mataanval aanliep. Helaas dus verlies, en daarmee geen    4 tegen 4.  

Nog als anekdote, ik speelde tegen een aparte tegenstander. Een oudere man, met witte baard, en een petje op, en wat uitzonderlijk gedrag (kwam later en ging ook snel weer weg); die deed me sterk denken aan die bekende schaker in zijn laatste dagen op IJsland, juist Bobby Fischer. Ik vond hem ook sterk spelen, ook al speelde ik mijn eigen partij mogelijk iets te verdedigend. Als hij het was geweest, was mijn verlies niet erg geweest.

Hans Knigge

Na  de partijen tegen AAS uitgebreid te hebben bekeken, is het nog veel duidelijker geworden, we hadden moeten winnen.

Stijn speelt een goede pot en geeft maar een klein kansje weg. Consequent spelend op een potentieel vrijpionnenpaar en uiteindelijk met d7 de zwarte toren lamleggend boekte hij een verdiende overwinning.                                                                                                                                                                                                                           1

Michaël kwam redelijk, maar passief, uit de opening, Wit krijgt met c5 wel de betere stelling en een gevaarlijke vrijpion, maar onze man mist vlak voor tijd de equalizer.           0,5

Alexander speelt een goede pot maar jammer genoeg mist hij vlak voor tijd de winnende voortzetting.                                                                                                          1

Rob speelt een gecompliceerde maar goede partij en mist in de niet-uit-te-rekenen stelling de winst .                                                                                                              1

Jelle speelt ook een goede pot, de +1,6 en -1,6 streep ik even tegen elkaar weg.                                                                                                                                           0,5

Alfonso speelt zoals gebruikelijk remise, zijn plusje is na 8 partijen uit laten spelen op de computer niet genoeg ,remise dus. Alfonso ziet dat dan in 1 minuut!                           0,5

Frans krijgt te maken met penningen en possible-mating-attacks , maar pakt gewoon 2 pionnen en kan winnen, maar ziet spoken .                                                                    1

Roel, goed voorbereid zoals altijd, speelt naar een degelijke stelling en pakt een pion, niets aan de hand totdat.......                                                                                         0,5

Gecorrigeerde einduitslag, inmiddels opgestuurd naar de KNSB,                                                                                                                                                                    6-2.

 Tegen VAS doen we dat natuurlijk gelijk voortvarend !