Teamverslagen

Ook al ben je voor een tweede poging richting het oosten verhuisd, natuurlijk kijk je hoe de toestand bij je ‘goeie ouwe club’ is. Want er is veel om over te wenen. SG Rijswijk is niet ongeschonden uit de afgelopen 1,5 jaar gekomen.

Als je de nederlaag van 0,5 – 7,5 in de eerste ronde ziet, dan worden ‘bord 6 en afwezig’ blijkbaar toch gemist.

En missen doe ik de mensen ook. Er zijn aardige clubleden in Arnhem, maar een Roel om te tarten is er niet.

Wel fijn om de mooiste jongeman die SG Rijswijk ooit in zijn gelederen heeft mogen begroeten weer te kunnen bewonderen in Soest. Hij won zijn partij op schone wijze.

Soest is zomaar ‘in de buurt’. Dus naar Soest gesneld. Ik kan dit jaar niet meer invallen voor Rijswijk maar een verslag kan nog wel worden geschreven en een supporter is nooit weg.

Maar de weg was erg vol met auto’s en met drie kwartier vertraging kwam ik aan.

Uiteraard moest ik denken aan de befaamde invalbeurt van Frits in mijn plaats op bord 1 in Woerden – waar ik bij de verkeerde locatie stond… – tegen Gert-Jan Ludden.

En jawel, een déjà vue. Daar zat ie weer. Nu met zwart. En die wisseling van kleur was geen goed idee. Want Frits had als witspeler ongetwijfeld het fameuze advies van Peter Gaemers tegen Ludden nog in zijn hoofd; 1 d4 2 Pf3 spelen en dan niets doen. Dus nu was de start 1 d4 d5 2 c4 Pf6 en dat is dan weer minder. Schaken is ook ingewikkeld. Wel een fraaie afmaker van de witspeler met een klassiek loperoffer op h7. Ik en anderen zochten naar uitwegen maar die bleken er in de analyse niet te zijn.

Verder was het beeld zeker niet slecht. Peter had een degelijke Zukertort-Colle staan. Cuup stond in een voor hem ideale stelling al lekker. Winston stond wat passief, verder ok. Jelle had een ingewikkelde Sveshnikov staan, die alle kanten op kon. Hans een klassieke Benko-gambiet- opstelling met voldoende compensatie voor de pion. Thomas de Schone stond tegen een Pirc beter met allerlei tactische mogelijkheden. Alleen bij Tony werd voor een nul gevreesd.

Alex (winst), Hans (remise), Thomas (winst) leverden vroeger of later het verwachte resultaat op. Tony hield de remise, maar Winston werd tactisch gevloerd.

Wel kreeg Peter het lastiger in een op het oog zo goed als gelijk staand eindspel. De heel ingewikkelde partij van Jelle zou bepalend worden; elke uitslag was mogelijk. Maar gebrek aan tijd heeft ergens voor de verkeerde afslag gezorgd. Helaas verlies. Peter redde zijn partij niet meer, maar het leed was al geschied.

Een wedstrijd waar zeker mogelijkheden op een gelijk spel of zelfs de winst waren.

Het was erop of eronder voor Rijswijk 4. In de voorlaatste wedstrijd tegen Haeghe Ooievaar 3 moest er gewonnen worden, omdat Lierse verrassend een gelijkspel wist te bemachtigen tegen Pomar. In Loosduinen leek het aan het begin allemaal voorspoedig te gaan, maar uiteindelijk werd het een heet avondje... hoe het afloopt kunt u lezen bij de bordverslagen!

Op bord 1 speelde Doeke. Hij kreeg de overwinning al snel in de schoot geworpen na een blunder van zijn tegenstander. Omdat Roelof toen al de 1-0 had gescoord, stonden we al heel snel 2-0 voor. Een geslaagde afruilvariant van de Caro-Kann wist Doeke met wit dus goed om te zetten in een punt.

Ondergetekende speelde zelf op bord 2. Ik had al vrij snel de kwaliteit te pakken, en na wat niet zo secuur verdedigend werk van de tegenstander veranderde dat in een stuk voorsprong (twee stukken tegen een toren via een geniepig paardvorkje). Uiteindelijk kon ik met een stuk meer goed druk geven op de damevleugel en miste mijn tegenstander nog een paar trucjes, waardoor ik ook pionnen kon gaan rapen. Nadat de dames geruild waren en ik een vrijpion had gekregen, besloot ik die pion te laten staan en op matjacht te gaan. De vijandelijke koning kwam in een matnet terecht, waarna ik met een pion mat kon zetten, geholpen door toren, paard en loper. Een vrij zeldzaam matbeeld, maar altijd leuk als je dat soort grappen op het bord krijgt.

Op bord 3 hield Edwin Vermeer het lang vol, maar na een fout in de eindfase stortte zijn stelling in. Op dat moment stond het 3-3 en we waren van hem afhankelijk om het toch te halen... helaas kon hij de remise niet binnen slepen. 3-4 dus. Ook hij kreeg overigens een Caro-Kann tegen zich - misschien moeten we ons maar gaan voorbereiden op die opening...

Valerie Janssen speelde op bord 4 naar eigen zeggen een baggerpartij en kwam in de eindfase net dat pionnetje tekort. Daardoor viel voor haar relatief snel het doek. 

De kapitein Peter Ketting gaf op bord 5 helaas snel een stuk weg en kon het deze keer niet bolwerken. Jammer, maar helaas!

Bord 6 zag dan toch de eerste punten van Roelof van Marle dit jaar, die al heel snel zijn tegenstander mat wist te zetten via een geslaagde koningsaanval. Het kan dus wel!

Mireille Rubert kwam al snel een kwaliteit achter op bord 7 en miste nog een kans op meer (als ik het goed heb gezien). Helaas, helaas... c'est dommage. En met deze uitslagen was de stand 3-4, en moest onze interne wedstrijdleider eraan te pas komen...

Jan Kommer speelde heldhaftig op bord 8 zijn vertrouwde Aljechin tegen een jeugdspeler. Hij verloor echter onhandig een stuk, dat hij weer terug wist te veroveren... maar wel ten koste van een pion, dat hem uiteindelijk in het eindspel opbrak. Hij ging daarna helaas mat, en dus was de einduitslag 5-3. 

Helaas konden we het voortvarende begin dus niet verzilveren en omzetten in een victorie. De allerlaatste ronde gaat de beslissing brengen. Wij moeten dan tegen Pomar 1, die qua rating ver boven ons uit stijgen (maar eigenlijk een beetje onderpresteren voor hun doen). Lierse mag niet winnen van RSC-Belgisch Park, en wij moeten winnen van Pomar. Een zware kluif, en we hebben het dus niet in eigen hand. Maar misschien komt onze kapitein nog met een list!

Uw vertrouwde verslaggeefster,

Joanna van Schaïk

Tegen de medekoploper heeft het eerste een verdiende overwinning behaald. SOPSWEPS zat niet in de wedstrijd en verloor uiteindelijk in de tijdnoodfase de wedstrijd.

Na een wat tamme opening,  remises van Alexander, die zeker niet minder stond en Jerrel, die een gelijke stelling had, volgde een nederlaag van Atze. Zijn aanval op de zwarte korte rochadestelling sloeg niet door,ondanks een kwaliteitsoffer. Zwarts aanval op wits lange rochadestelling was veel gevaarlijker en na het openen van de b-lijn was het onverdedigbaar voor Atze. Jelle scoorde de gelijkmaker, die er vanaf de 9e zet al in zat, toen zwart een elementaire wending over het hoofd zag.  ( 2-2 )

Daarna begon de wedstrijd eigenlijk. 

Rob wist zijn partij te winnen. Ook hier ging de strijd lange tijd gelijk op, maar in de tijdnoodfase  raakte wit de controle kwijt en verloor uiteindelijk door een paarvorkje een stuk.( 2-3)  Alfonso stond eigenlijk de hele middag beter en wist zijn voordeel stelselmatig uit te breiden. Hij won een pionnetje, bleef beter staan, waarna ook hier in de tijdnoodfase de zwarte stelling ineenstortte. ( 2-4)  Michaël koos met zijn 13e zet e6 voor een pionoffer dat zwart niet aannam. De stelling bleef daarna lang in evenwicht, maar was voor zwart wel makkelijker te spelen. Rond de 25e zet ging het mis, nadat zwart met 2 torens en een dame de g-lijn in bezit had genomen, viel stukverlies niet meer te ontkomen waarna een zwarte vrijpion de partij besliste. ( 3-4 )  Stijn moest dus remise maken voor de volle winst en deed dat naar behoren. Weliswaar was hij na de opening door zijn lange rochade in een wat mindere stelling terecht gekomen, maar hij verdedigde actief en wist uiteindelijk in een D/P tegen D/L eindspel met evenveel pionnen een pionnetje te winnen, waarna wit na lang nadenken maar besloot niet te forceren en met zetherhaling remise af te dwingen, 3,5-4,5 en dus 2 matchpunten.

Met de wedstrijden tegen DD en Schaakmat Westland nog voor de boeg is er niets beslist en hebben we het in eigen hand.

 

 MPBP12345678910
1. Philidor Leiden 1 10 28   3.5   4.5   4.5 4.5 5.5 5.5
2. AAS 1 9 28.5   5 3 5.5   4 4.5 6.5  
3. Messemaker 1847 1 9 27.5 4.5 3 5.5   5 4   5.5  
4. SOPSWEPS'29 1 8 26.5   5 2.5   4.5   3.5 4.5 6.5
5. HWP Sas van Gent 2 6 24.5 3.5 2.5     3   6 4.5 5
6. VAS 1 6 24.5     3 3.5 5 3 5   5
7. DD 1 5 23.5 3.5 4 4     5   3 4
8. Rijswijk 1 4 21 3.5 3.5   4.5 2 3     4.5
9. Schaakmat Westland 1 2 18.5 2.5 1.5 2.5 3.5 3.5   5    
10. Zukertort Amstelveen 2 1 17.5 2.5     1.5 3 3 4 3.5  

Rijswijk 4 moest na een verlies tegen Voorburg 1 (nipt, 3,5-4,5) proberen tegen Botwinnik 3 degradatie te ontlopen. In onze sterkste opstelling traden we aan tegen Botwinnik 3, dat na een heet avondje Rijswijk van een koude kermis thuiskwam en door de regen en donderslagen naar huis terugkeerde. De overwinning was geenszins gestolen - een fraaie 5-3, waarbij het vrouwelijke contingent van zich deed spreken.

Het onderstaande volgt de resultaten per bord, de verslagen zijn afkomstig van uw vertrouwde verslaggeefster:

Bord 1 is het vaste domein van Doeke Huitema geworden, en deze keer kon onze kopman het helaas niet bolwerken. Hij moest na een lange strijd zijn eerste nul van het seizoen laten bijschrijven. Hij verloor helaas niet alleen van zijn tegenstander, ook hevige tijdnood deed een duit in het zakje. Uiteindelijk moest hij de strijd staken nadat hij in de slotfase een paar pionnen liet vallen en de tegenstander daarmee de overwinning naar zich toe kon trekken.

Bord 2 speelde ondergetekende zelf op. Ik kreeg de overwinning in de schoot geworpen, want na 12 zetten besloot mijn tegenstander uit pure liefdadigheid een pion cadeau te doen. De open d-lijn die daarna ontstond werd een prooi voor mijn zware stukken en tegen een ongerokeerde koning kon ik via een matdreiging een toren en nog een pion buit maken. De tegenstander spartelde nog wel even tegen voor de vorm, maar na wat goed schuifwerk en een dreigende afwikkeling zag hij toch het heilloze van de situatie in. En zo schreven we na anderhalf uur al snel ons eerste puntje op.

Valerie Janssen speelde op bord 3 een zeer degelijke partij. In een gesloten Frans wist ze een pion te veroveren, en nadat ze via de open b-lijn binnen kon vallen met haar torens in het eindspel was het gedaan. Een zeer regelmatige overwinning, maar je moet zo'n gesnoept pionnetje nog wel uit zien te buiten... gelukkig was Valerie deze keer bij de les!

Op bord 4 speelde zoon Ketting. Zoon Ketting moet toch het voorbeeld van vader Ketting gaan volgen, want hij gaf een stuk weg zonder compensatie en daarmee werd de partij een treurige bedoening. Hij gaf al snel op en maakte de 1-0 daarmee ongedaan. 

Edwin Vermeer, onze nieuwe jonge god, bewees het team op bord 5 vervolgens een goede dienst door zeer vakkundig materiaal te winnen en daarna dat uit te buiten. Na zijn verloren debuutpartij werd het hiermee toch een stuk beter, en wellicht komen er nog meer punten uit zijn hoge hoed getoverd. 

Vader Ketting daarentegen bewijst een zeer degelijke kapitein te zijn en opnieuw een punt te sprokkelen. Zijn rating en ster zijn stijgende en op bord 6 wist ook hij eerst een pion en daarna een stuk buit te maken. Onze kapitein gaf dat natuurlijk niet meer weg.

Op bord 7 ging het bij Roelof lang gelijk op, en kwam hij in een eindspel met ongelijke lopers terecht. Op de een of andere manier wist hij dit niet remise te houden en verkwanselde hij het halfje, wat ontzettend zonde was. Concentratie is the name of the game!

Bord 8 zag een goede koningsaanval van Mireille die uiteindelijk doorsloeg in Rijswijks voordeel. Met deze overwinning werd Botwinniks lot bezegeld, want dit bleek uiteindelijk de 4-2 te zijn en met Valerie een paar pionnen voor en Doeke in tijdnood wisten we dat we het nu gingen redden. 

De conclusie is dat we gered zijn door Girl Power en dat we de laatste strohalm hebben gegrepen om degradatie te ontlopen. We moeten wel winnen van Haeghe Ooievaar 3 op 11 maart, anders kunnen we niet boven Lierse blijven. Onze laatste wedstrijd is dan op 31 maart thuis tegen Pomar 1 en hopelijk kunnen we dan de rivaliteitsgevoelens aanwakkeren om in de derde klasse te blijven. De komende twee wedstrijden zijn dus de dood of de gladiolen!

Met vriendelijke groet, 

Uw vaste verslaggeefster, Joanna van SchaïkRijswijk 3 verloor dinsdag jl van Wassenaar 1. Geen schande, want Wassenaar is koploper, heeft een beduidend hogere rating en speelde vorig jaar nog in de 1e klasse. Met name aan de hogere borden stond er veel power tegenover ons.

Marc (Berger) en Timo pakten voor ons de volle winst en Rob en ondergetekende boekten een remise. Marc speelt niet zo vaak, maar wist mooi een pionnenvoordeel aan de damezijde in zijn voordeel te beslissen. Timo had in het eindspel een materieel voordeel met een loper weten te creëren en maakte dit mooi af. Na deze winstpartijen stond het 3-3 met nog 2 partijen te gaan (van Folmer en Roger) en leek 4-4 haalbaar, maar helaas gingen deze verloren. Eindstand 3-5. Volgende keer meer kans op de winst.

Hans Knigge

Folmer op bord 1 (wit): In een Siciliaans met Maroczy structuur had Folmer meer ruimte, maar dat zegt niet zoveel. Na snel f5 van zwart ruilen en toch wat gaten in de Scheveninger opstelling. Een algehele afruil volgde maar de manoevre Tf2 en Kf1 was erg ongelukkig waardoor zijn voordeel verdampte. Maar met een listige manoevre wist hij het verdwaalde paard van zwart te veroveren . Daarna was het eindspel eenvoudig gewonnen (2-0).

Hans (op bord 2) kreeg het Engels te bestrijden en kreeg het gebruikelijke initiatief van wit op de damevleugel over zich heen. De fijne zet Pd4 leverde een kwaliteit op (voor Hans), maar het vervolg leek mij niet helemaal nauwkeurig. Wit kreeg toch wel veel pionnen ervoor terug. Een penning op de onderste rij bood uitkomst waardoor er in ieder geval 1 pion terug werd gewonnen. In plaats van in de tegenaanval te gaan wat nog heel gevaarlijk was geweest begon de man pionnen te strooien waarna Hans alsnog het punt kon scoren (eindstand 5,5-2,5).

Roger (op bord 3): de tegenstander speelde Slavisch met een vroege g6, waarna het meer leek op een Caro-Cann. Roger had ruimte overwicht, maar zwart stond zeer solide. Na een onbesuisde zet van Roger moest hij helaas een stuk geven. Geduldig wachten was het devies. Hij offerde nog op e6 het paard. Het leverde 2 pionnen op, maar dat was helaas niet genoeg (3,5-1,5).

Mark (op bord 4): Mark speelde een Meraner en stoomde al snel op met zijn damevleugel pionnen. Wit kwam natuurlijk met d5 opzetten, maar dat kan onze man niet deren. Hij won twee pionnen en had nog initiatief ook. Bekwaam haalde hij het punt binnen (1-0).

Erik (op bord 5) ruilde al snel zijn witte loper, waardoor hij zijn tegenstander het loperpaar gaf in ruil voor een dubbelpion, waar hij zich consequent op richtte. Toen de dubbelpion niet te winnen leek, switchte Erik weer naar de koningsvleugel om vol op de aanval te spelen, waar hij een pion won. Hij maakte het zich een beetje lastig maar het uiteindelijke pionneneindspel was toch echt gewonnen (3,5-0,5).

Rob (op bord 6) probeerde een normale Siciliaan op het bord te krijgen, maar dat werd het niet. Misschien had hij beter op c5 met het paard terug kunnen slaan. Hij moest helaas een pion geven en kwam duidelijk minder te staan. Hij moest dus met een pion minder het toren-paard tegen het toren-paard eindspel in. Helaas met erge tijdnood was dit niet te verdedigen (3,5-2,5).

Davo (op bord 7): Na wat ruilen in het Dame Indisch moest Davo tegen hangende pionnen spelen. Een trage partij volgde. Na het mindere f6 kwam ineens de kanonskogel Txd5 waarna de zwarte stelling (van tegenstander) kritiek werd omdat hij de dame moest geven tegen toren en loper. Davo gaf zijn tegenstander daarna geen enkele kans meer: 4,5-2,5.

Timo (op bord 8): Onze man verdedigde zich met de Drakenvariant en deed dat origineel met e6 en d5. Toch had de witspeler de pion op d5 kunnen winnen maar zag dat gelukkig niet. Helaas kwam Timo in een vervelende penning terecht, wat een pion kostte. Een toreneindspel met een pion minder werd echter uitstekend gekeept door Timo, al miste zijn tegenstander vele kansen (2,5-0,5).

Roel