Teamverslagen

Verslag van waarnemend teamleider Roel Leezer.

(met dank aan Roel voor zijn enthousiaste begeleiding en zijn tips na afloop voor de spelers).

Bord 5: De rustige Colle bij Floris ging lang gelijk op, maar er gebeurde niet veel en er volgde al snel een remise aanbod wat Floris eigenlijk niet kan weigeren: 0,5-0,5 tussenstand.

Bord 1: Erik speelde de ruilvariant van het Frans met een snelle dame-ruil. Dat belette hem niet om vol op de aanval te spelen. Toen de toren over de e-lijn binnenkwam, rekende ik al op een punt. Via de mooie manoeuvre Tg7, Lf6 en Txg6 werd vakkundig het punt binnengehaald. Stand 1,5-0,5 voor ons.

Bord 2: Roger probeerde Russisch op het bord te krijgen, maar de tegenstander ontweek dat met 3.Pc3. Een gelijke stand was het resultaat. Maar hij kreeg toch een aanval over zich heen. Hij had zich kunnen verdedigen maar Txd4 was echt fout en wit kan vernietigend inslaan, en het was weer gelijk: 1,5-1,5.

Bord 8: Timo speelde Konings Indisch tegen de slappe maar degelijke opstelling van zijn tegenstander. Hij speelde een prima partij, maar hij speelde zijn pion op c4 te vroeg naar voren, waardoor deze verloren ging. Wit bleef een pion voor en die liep ook nog eens heel hard naar de overkant; tussenstand: 1,5-2,5.

Bord 6: Doeke kreeg het Engels tegen, waarbij de witte pionnen vervaarlijk opstoomden op de dame vleugel. Het venijnige g4 koste helaas een pion op d6. Althans zo leek het, maar Doeke riposteerde met het venijnige d5. Toch zag het er somber uit maar de Novelty speler verrekende zich enorm en gaf een stuk weg. Alleen Doeke zag het niet ahhhh!!. Een lastig toreneindspel met een pion minder bleef over, wat niet te keepen was: 1,5-3,5.

Bord 4: De Aljechin van zoon Mark werd al snel een puinhoop en Mark had snel een stuk meer, al zag zijn stelling er wat bloot uit. De gevaarlijke h-pion werd vakkundig geneutraliseerd en de koning geactiveerd. De tegenstander spartelde nog lang tegen maar kreeg geen kans meer: 2,5-3,5.

Bord 3: Hans heeft zo zijn eigen manieren om het Siciliaans te bestrijden en al snel stond een ongebruikelijke stelling op het bord, maar zeer ingewikkeld. Het kostte beide erg veel tijd. Een kwaliteitsoffer van de Novelty speler maakte het nog moeilijker, waardoor er een octopus op d3 kwam. Hij kwam er toch goed uit na terug offeren en met 2 pionnen meer werd de tegenstander door de vlag gepompt: 3,5-3,5.

Bord 7: Ook bij Rob kwam er een Aljechin op het bord. Helaas moest Rob een pionnetje aan de tegenstander laten, met heel weinig tegenkansen . Aan hem de ondankbare taak om dit remise te houden voor de 4-4. Ondanks heroïsch verdedigen lukte het net niet. Eindstand 3,5-4,5.

  

Rijswijk 2 heeft geen succes kunnen boeken in Spijkenisse: met 2,5 tegen 5,5 werd verloren van Spijkenisse 2 in de KNSB klasse 4H.

Van te voren werden de kansen niet slecht ingeschat: Spijkenisse had ongeveer dezelfde (gemiddelde) rating als wij en een zelfde aantal matchpunten en ongeveer hetzelfde aantal bordpunten, maar moest i.t.t. ons nog spelen tegen koploper Erasmus. Maar tijdens de wedstrijd bleek het anders te lopen.

Hans (v Oortmarssen) koos voor een snelle remise tegen een 2000-min speler. Ook Henk bood remise aan omdat hij een uitruil van stukken verwachtte; dat leek mij ook een goede keus gezien de rating van de tegenstander en zijn goede scores tot nu toe. Een tegenvaller was dat Hans (Hulshof) verloor van een gelijkwaardige tegenstander doordat hij een pionnetje weggaf en zijn stelling in elkaar stortte. Bart stond op dat moment slecht, omdat het hem niet lukte zijn stelling verder te ontwikkelen. Kansen waren er bij Bas op bord 1 en Harry op bord 2: Bas had een tegenstander met een beduidend lagere rating en hij had een vrijpionnetje weten te creëren; Harry had een gelijkwaardige stelling, maar zijn tegenstander had al veel tijd verbruikt. 

Kortom, het zou mogelijk richting een 4-4 eindstand gaan De ontwikkelingen daarna gingen echter de verkeerde kant op.  Hendrik had een kwaliteit moeten geven, en zijn stelling was beduidend minder dan zijn tegenstander; en hoewel zijn tegenstander De Wilde heette, speelde hij het helaas zeer secuur. Atze had een erg wisselende stelling: een kwaliteit voor, een achterstand door verlies van een paard, daarna voordelig eindspel van toren met pionnen tegen sterke loper met pionnen. Bart verloor. Bas had flinke moeite om tot winst te komen, maar kreeg een loper in zijn schoot geworpen en won daarna door zorgvuldig spel. Harry had een lastig eindspel met dame plus toren plus pionnen tegen toren plus 2 lopers plus paard plus pionnen: hij probeerde van alles, maar verloor uiteindelijk door de overmacht van stukken van de tegenstander. Complementen nog voor Hendrik die met het oog op de gewenste 4-4 doorging en zich op allerlei manieren probeerde te verdedigen; en voor Atze die met hetzelfde doel een pure remise stelling op een Carlson achtige wijze probeerde uit te melken tot winst. Maar helaas: Hendrik verloor en Atze speelde remise, met als eindstand 2,5-5,5.

Hans Knigge

Koopman , R.P.E. (Richard)        1682     Berg van der, B. (Bas)    1981     0 - 1

Glopper de, J.B.H. (Bart)            1878     Stap van der, H.F.A.)     1730     1 - 0

Kalkman , R. (Rob)                    1821     Hulshof , J.P. (Hans)      1857     1 - 0

Buuren van, F. (Fabian)             1999     Oortmarssen van, H.     1868     ½ - ½

Wilde de, S.T. (Steven)             1873     Steffers , H. (Hendrik)   1864     1 - 0

Lange de, S. (Steyn)                1856     Metz , A.G. (Atze)           1877     ½ - ½

Verstraate , T.M.A. (Bjorn)       1828     Tol van der, J.H. (Henk)              1719     ½ - ½

Verheul , J.M.A. (Job)              1605     Strien van, B. (Bart)       1681     1 - 0

Gemiddelde Rating:                 1818     Gemiddelde Rating:       1822     5½-2½

Het is ons in deze wedstrijd vrij makkelijk gelukt om de twee matchpunten binnen te halen.

Rob liet de eerste remise aantekenen. Nadat zijn  tegenstander eerst zijn witte loper ruilde en daarna de dame op hetzelfde veld posteerde, waarna ook de dames geruild werden, waren beide spelers tevreden met een half punt.  Jelle volgde dat voorbeeld kort daarna, na 18 zetten theorie en ook nog een eigen bedenksel werd ook hier de vrede getekend, 1-1. Alexander bracht ons op voorsprong, al zou je beter kunnen zeggen dat Norbert zijn team op achterstand zette.

2-1 voor dus, met uitzicht op meer: Alfonso een kwaliteit voor, Thomas een mooie aanvalsstelling en  Stijn de wat betere stelling.

Michaël voegde weer een halfje toe aan het totaal door het remiseaanbod van Dinard van der Laan te accepteren, een uitstekende prestatie van onze coming master, 2,5-1,5. Roel deed wat hij altijd doet, goed gaan staan en daarna niet verliezen, 3-2. Alfonso had inmiddels het onheil over zichzelf af geroepen en kwam steeds minder te staan, ondanks zijn kwaliteit voorsprong. Maar met ongeveer een minuut bedenktijd voor nog negen zetten durfde tegenstander Wouter Hennink het tactische remise aanbod van Alfonso niet af te slaan, 3,5-2,5. Thomas wist daarna jammer genoeg zijn kansrijke aanvalsstelling niet in winst om te zetten en stond in het resterende dubbel toreneindspel zeker niet beter, 4-3 dus. Als laatste, zoals meestal, was Stijn aan het proberen medematchwinnaar te worden door een iets beter staand eindspel tot winst te voeren.

 

en daarmee werd het dus 5-3. Een mooie overwinning en nog steeds in het zog van Promotie dat eveneens won. Op 16 maart kan DSC ons een dienst bewijzen door Promotie af te stoppen, al moeten wij dan wel in de volgende ronde ZSC-Saende van ons afhouden, kortom uiterst spannend.

Om onze kans op promotie te behouden, moest er gewonnen worden van de nummer 3  Botwinnik2. Dat lukte redelijk wel door prachtige overwinningen van zowel Bouke als Vincent ( 5 uit 5 ! ), die beiden met mooie stukoffers de weg naar de vijandelijke koning wisten te vinden en door een subtielere overwinning van Henk, die de kracht van het loperpaar effectief wist aan te tonen. Peter, Hans Jan en Bart speelden remise. Hans Jan wist door goed gebruik te maken van zijn loperpaar de kwaliteit achterstand te compenseren en stond in het eindspel vermoedelijk wat beter op grond van zijn vrijpion, maar moest op grond van de stand en de resterende tijd remise aanbieden, wat werd geaccepteerd. Bart kwam in dezelfde situatie terecht, in het toren+paard+3 pionnen tegen toren+paard+2 pionnen eindspel, had ook hij de betere stelling, maar met minder dan 5 minuten op de klok hoefde ook hij niets te bewijzen. Peter speelde al eerder remise nadat er een volkomen symmetrische stelling was ontstaan. Zowel Hans als Harry leden een nederlaag. Hans nadat hij met zijn zwarte loper het paard op c3 had geslagen en daarna de pion op a2 had gesnoept, dat leverde zijn tegenstander een vervelende aanval op die uiteindelijk doorsloeg. Harry had de betere stelling, maar liet in het dame/toren eindspel de zwarte dame binnenvallen op de koningsvleugel, wat leidde tot verlies van f2, waarna de zwarte vrijpion op f3 winnend bleek.

Scoreverloop: 21.40 Peter 0,5; 22.30 Hans 0 ( 0,5- 1,5) ; 22.45 Vincent 1 ( 1,5-1,5) ; 23.05 Bouke 1 (2,5-1,5) ; 23.06 Harry 0 (2,5-2,5) ; 23.08 Hans Jan 0,5 (3-3) 23.12 Bart 0,5 (3,5-3,5)23.20 Henk 1 ( 4,5-3,5) .

Klasse 2b

  WP#BP12345678
1 Rijswijk 2 9 5 23 ½   . 4 ½ 4 ½ 5   4   5 ½ .
2 Schaakhuis 2 8 4 23   .   6 ½ 5   5 ½ . . 6  
3 Botwinnik 2 6 5 21 ½ 3 ½ 1 ½   . . 4 ½ 7   5  
4 DSC 5 4 5 20 ½ 3 ½ 3   .   5   3   . 6  
5 Lierse 1 4 5 18 ½ 3   2 ½ . 3     4 ½ 5 ½ .
6 Schaakmat Westl. 4 3 4 16   4   . 3 ½ 5   3 ½   . .
7 Pomar 1 2 4 11 ½ 2 ½ . 1   . 2 ½ .   5 ½
8 HSV 2 0 4 9 ½ . 2   3   2   . . 2 ½  

Voor de verandering nog maar eens een verslagje van het onderste team van het Rijswijkse. Rijswijk 4 stond voor deze wedstrijd al aan kop in de vierde klasse, maar omdat Scheve Toren 3 afgelopen vrijdag een remise toe moest staan aan DSC 8, hadden wij vandaag de kans de voorsprong uit te breiden met een overwinning op Wassenaar. Dat moest gebeuren in onze sterkste opstelling. Bij een overwinning zouden we dichter bij promotie en het kampioenschap komen, en dan kunnen we met twee punten voorsprong de laatste drie wedstrijden in – en we krijgen onze directe concurrent nog thuis (we spelen twee keer tegen elk team in deze klasse).

Op bord 1 speelde ik zelf. Ik begon furieus en kwam uitstekend uit de opening. Ik kreeg mijn stukken goed gericht op de koningsvleugel met een loper op c2 en op c1, en veel druk via g5 met mijn paarden. Na een grafzet van de tegenstander besloot ik mijn stuk in te laten staan voor een mataanval. Ik miste tijdens de uitvoering echter een tempo en (!) stukwinst, waardoor ik uiteindelijk met een geofferd stuk minder alsnog de wedstrijd verloor. Ik ben nog van plan om een nadere analyse te schrijven voor het clubblad over deze partij, gewoon om te laten zien waarom haastige spoed (en jeugdige overmoed) zelden goed is. Ik was daarom ook als eerste klaar… Ik vraag me af of Alexander Cupido weer eens zou zuchten als hij me ziet na zo’n onnodige nederlaag. En toch ben ik van mening dat offeren nog steeds bij het schaakspel hoort. Je moet het alleen goed uitvoeren. Maar ja, daarom speel ik dus waarschijnlijk vierde klasse. 0-1

Op bord 4 verloor Roelof van Marle ook vrij snel. Ik heb weinig van de partij gezien, maar in het pionneneindspel ging het grandioos mis en moest hij met wat pionnen tegen een dame opboksen, geen succes. 0-2. We hadden nog vier partijen over om te winnen. Op dat moment stonden Peter Ketting, Sebastiaan Ketting en Valerie Janssen gewonnen, en Jan Kommer stond ongeveer gelijk. Er werd besloten om Jan remise aan te laten bieden op bord 6, dat door de tegenstander werd geaccepteerd. 0,5-2,5

Op bord 2  speelde Valerie Janssen. Haar tegenstander opende onorthodox, en uiteindelijk won Valerie in de verwikkelingen van het middenspel een stuk. Na lang gedoe en getouwtrek in tijdnood won ze de wedstrijd in een sober uitgespeeld eindspel. 1,5-2,5

Op bord 3 kwam Sebastiaan al snel een pionnetje voor en won uiteindelijk ook nog een pion en een kwaliteit. Omdat de tegenstandster weigerde het hopeloze van de partij in te zien, werd er nog even doorgespeeld, maar Sebas speelde op techniek een goede pot en won dan ook glorieus. 2,5-2,5

Op bord 5 moest teamcaptain Peter Ketting zelf dan maar de kastanjes uit het vuur halen. Met een kwaliteit voorsprong en na veel zuchten en kreunen lukte dit ook uiteindelijk. Vol trots mag onze captain dan ook stellen dat hij de overwinning heeft binnengehaald! 3,5-2,5 De overwinning betekent dat we nu ruim voor staan op onze concurrentie. We moeten nog thuis tegen Voorburg, uit tegen DSC en thuis tegen de Scheve Toren (onze directe concurrent) als slotwedstrijd. Als we in deze partijen nog minimaal 2x winnen zijn we bijna verzekerd van het kampioenschap (zeker als een van die partijen de slotwedstrijd is tegen de Scheve Toren). Het kampioenschap is in zicht, en daarom wil ik afsluiten met een trots: aan kop gaat fier, Rijswijk 4!

Joanna van Schaïk

Maandag 7 januari jl speelde Rijswijk 3 uit tegen Schaakhuis 2 midden in het Haagse Schilderskwartier en boekte een fraaie winst van 6-2. Met drie vaste spelers die afwezig waren en 2 invallers (Rosanne Bakels en Davo van Peursen) waardoor gerekend was op maximaal 4-4, werd het een ruime winst voor ons. Dit alles onder het toeziend oog van de supporters Jelle (Bulthuis) en Doeke (Huitema). Hieronder een korte impressie. Voorzitter Peter (Gaemers) was ook in zijn nopjes met deze overtuigende winst, en liet dat blijken door de aanwezige spelers van Rijswijk 3 bij aanvang van de interne competitie op 8 januari met applaus te laten ontvangen. Dus spelers van andere teams: als je met applaus ontvangen wil worden, dan ……

De invallers deden het prima. Rosanne speelde sinds lange tijd weer mee, en had zich met oefenpartijen op internet goed geprepareerd om niet teveel tijd te gebruiken. Dat lukte prima, want ze had ca een half uur meer tijd op de klok dan haar tegenstander. Haar tegenstander schoof vrij optimistisch veel stukken door naar voren, maar verloor daardoor een belangrijke pion, waardoor Rosanne langzaam maar zeker de partij kon winnen.

Davo had zijn partij secuur opgebouwd, maar dat had wel tot gevolg dat alles redelijk dicht was gezet aan beide kanten. Weinig ontwikkelmogelijkheden resteerden, waarna tot remise werd besloten.

Zoon Timo op het bord ernaast (expres ernaast, want dat had al eerder succes opgeleverd) ging onverdroten door met zijn winstreeks en staat nu al op 4 uit 4. Wie gaat hem stoppen? Met dank aan de trainingen van Michael natuurlijk.

Floris (Lantzendörffer) boekte een mooie winst op oud clubgenoot Erik Orie. Erik is snel met zijn rating gestegen omdat hij openingen en andere spelmomenten heel scherp weet te spelen met grote offers. Maar hij is nu meer bezig met zijn studie, en Floris bood prima tegenspel.

Rob (Felix) verloor helaas (als enige). Maar ik heb er weinig van gezien, dus moet het bij deze constatering laten. Roger (van Groesen) boekte een fraaie overwinning door ondanks dreigingen van de tegenstander gewoon door te gaan met zijn eigen aanvallen en zelfs mat in 2 te spelen. Ondergetekende boekte ook een overwinning, maar dat was puur doordat mijn tegenstander zijn dame cadeau deed, dus hier is verder geen aandacht voor nodig. Erik (van Dop) was als laatste bezig en had een zware tegenstander. Maar Erik wist in een spannend slot de remise vast te houden.

En ook bij Schaakhuis is het opgevallen dat de teams van Rijswijk het goed doen, en aan mij werd gevraagd hoe dat zo kan. Ik heb toegelicht (als mijn mening) dat met de komst van enkele goede spelers het niveau van de teams verbeterd is en ook heftiger strijd oplevert in de interne competitie. Maar misschien zijn er nog wel veel meer factoren die daaraan bijdragen. 

Hans Knigge