Teamverslagen

Stijn aan bord 1 met zwart speelde een Taimanov in het Siciliaans maar bleek een tegenstander te hebben die zich hier specifiek op had voorbereid (!). Toch wist Stijn een dreigende stelling op de bouwen richting de witte koning al was het niet duidelijk hoe hij op een gegeven moment verder kon komen. Wit was uiteindelijk behulpzaam bij het openen van de stelling waarna Stijn vlot combinerend, in beperkte bedenktijd (maar dan is Stijn juist op zijn best), de witte koning wist mat te zetten.
Jerrel met wit liep op bord 2 tegen een soort Benoni-achtige opstelling op. Zwart bracht zijn dame dreigend naar a5 maar die zat daar ook wat in het nauw. Jerrel bouwde een klein trucje in waar de zwartspeler pardoes voor viel en kon de dame slechts redden door een stuk te geven. Een makkelijke avond dus voor Jerrel.

Thomas aan bord 3 improviseerde niet iets te creatief in de opening en kwam bijzonder beroerd te staan. Maar Thomas is Thomas en met een aardig tactisch geintje wist hij de rollen om te draaien en af te wikkelen naar een eindspel dat hij kundig in winst omzette (alhoewel Thomas een afwikkeling naar een gewonnen pionneneindspel miste).

Jelle's tegenstander op bord 4 zat kennelijk nog in gedachten bij de winst van SHTV in de vorige ronde die toch een nederlaag bleek te zijn en liet wat klungelig een pionvorkje toe. Daar had ie wel enige pionnen voor maar de stelling was voor de rest ook erg mooi voor wit met zowel loperpaar, paardenpaar en dame ready for the kill. Zo ook geschiedde.

Frans aan bord 5 met zwart pakte de partij psychologisch aan. Hij kwam zo bedrukt te staan in een slecht ontwikkelde stelling dat het gevoel ontstond dat wit zich alle zou kunnen permitteren en dan toch nog winnen. Tja, maar zo werkt het niet. Wit blunderde en zo was het 5-0 op bord 1 t/ 5.

De hele avond ging ik er verder vanuit ook Bart op bord 6 een vol punt zou bijschrijven via een complete overrompeling op de damevleugel. Maar dat liep toch anders omdat zwart activiteiten ontwikkelde aan de andere kant en daar staat de koning. Lange tijd dacht Bart (en ik ook trouwens) dat het niks was maar deze activiteit in combinatie met de resterende kloktijd bleek toch een giftige cocktail die Bart uiteindelijk teveel werd. De definitieve nekslag werd geveld door de klok. Puntje kwijt dus. Op bord 7 Atze met zwart in een Benoni. Dat laatste is natuurlijk vragen om moeilijkheden maar wit wist zijn ruimtelijk overwicht uiteindelijk niet te benutten. Hoe Atze het heeft gedaan weet ik niet maar uiteindelijk bleek de ruimte die wit achter de opmars van zijn troepen had laten liggen toch te tochtig voor de eigen koning van wit. Daar wist Atze over de diagonalen gebruik van te maken. Dus ook hier een punt.

Tot slot wist Hendrik op bord 8 met wit een halfje te scoren. Hij was degelijk uit de opening gekomen maar talmde denk ik iets te zeer daarna waarna zwart het initiatief kreeg maar wel ten koste van veel bedenktijd. In een stelling waarin zwart effectief (de zwarte witte loper was begraven op a1) een stuk meer had nam hij remise aan met het oog op de klok.

Einduitslag 6½-1½ en daarmee gaat Rijswijk 1 voorlopige op kop (al moeten de sterkste tegenstanders nog komen).

Met Frans en Tony als vervangers voor Jerrel en Stijn kwamen we op papier wel wat ratingpunten tekort, 2064-1978. Dat dit zich niet zo veel zegt getuige de remises van Tony op bord 1 ( 1936) tegen Frank Verkooyen (2033) en Atze ( 1867) tegen Ben Boog ( 2136).

Tony op bord 1 dus een stevige remise. Thomas verloor al snel een belangrijke pion en daarna nog de kwaliteit en moest uiteindelijk het punt laten. Alexander kreeg wel het Koningsgambiet op het bord en leek optisch gezien een veelbelovende stelling te hebben, maar zwart verdedigde zich goed en wist zijn materiaal voordeel goed te benutten. Alfonso moest langer dan gebruikelijk werken voor zijn remise, zijn tegenstander kon in de loop van de partij kiezen voor kwaliteitswinst of een pionnetje en koos voor dat laatste. Alfonso wist echter zijn twee paarden op prima blokkade velden te posteren en liet wit met een slechte loper zitten. Jelle speelde tegen oud-hoofdklasser Rex van Dijken een goede partij en kreeg een behoorlijk aanval, maar aangezien zijn eigen koningsstelling ook niet helemaal waterdicht was koos hij voor de remise. Bas speelde een merkwaardige partij, hij kwam onder behoorlijk druk te staan maar wist dat aardig te keepen en leek met fxg3 op winst te kunnen spelen, maar koos voor Pxg3, waarna dit paard buiten spel kwam te staan. Het werd uiteindelijk remise en ik ben zeer benieuwd hoe hem dat gelukt is. Frans opende onorthodox met Pc3 en leek al snel wat minder te staan, maar na zo’n zet of 15 had hij de overhand en een sterke aanval. Dat hij dat niet in winst omzette  was volgens Frans een gevolg van concentratieverlies, remise dus.  Atze kreeg een Londen te bestrijden en kon die na zijn voorbereiding op Jerrel adequaat bestrijden. Wit probeerde nog lang een klein voordeeltje uit te melken, maar Atze gaf geen krimp!        

    

Rating
 
Rating
  Verkooijen, F.J.A. (Frank) 2033   Goudriaan, A. (Tony) 1936 ½ - ½
  Linden van der, M.C. (Marco) 2104   Ruiter de, T.O.M. (Thomas) 2055 1 - 0
  Westenberg, H. (Han) 2168   Cupido, A. (Alexander) 2051 1 - 0
  Linden van der, H. (Hans) 2116   Gallardo Banez, A. (Alfonso) 2032 ½ - ½
  Dijken van, R.B. (Rex) 2046   Bulthuis, J. (Jelle) 2001 ½ - ½
  Surewaard, W.W.H.H. (Wilbert) 1998   Berg van der, B. (Bas) 1939 ½ - ½
  Rietveld, L. (Leo) 1910   Hoynck van Papendrecht, F. (Frans) 1940 ½ - ½
  Boog, B.G.J. (Ben) 2136   Metz, A.G. (Atze) 1867 ½ - ½
 Gemiddelde Rating:2064 Gemiddelde Rating:19785-3

 

Rokado1 R1 a                              Rokado1 R1 b

Hans ondervraagt Alexander over diens nederlaag.          Tony analyseert zijn partij onder de wakende ogen van Frans & Frits

 

Rokado1 R1 c

Jelle laat het monster naar Atze zijn remise kijken, goed genoeg !

Rijswijk 3 is het seizoen goed begonnen: tegen Promotie 3 werd in Zoetermeer met 4,5-3,5 gewonnen. Wel nipt dus. Een kort verslag van de match is als volgt.

Er werd gespeeld met 2 invallers: Joanna voor Erik en Rob (Felix) voor Doeke. Er zat veel kracht bij Promotie op de hoge borden, dus vooraf was de hoop dat op de midden en lage borden de punten gepakt konden worden, dat ook gebeurde. Charles, Edwin en Rick boekten de winst; Roger, Rob en Joanna speelden remise; Davo en Hans verloren hun partij.

Joanna was als eerste klaar met haar partij. Bij een tussenstand had zij het initiatief en ik gaf haar winstkansen, maar ze verklaarde zelf dat remise de juiste uitslag was. Roger was in het eindspel in een duidelijke remise stelling beland, daar werd ook toe besloten. Davo gaf aan dat hij in het middenspel 2 pionnen achterstand had opgelopen, die hij niet meer kon goedmaken. Ook Rob schoof zijn stelling langzaam maar zeker dicht, zodat er geen winst meer inzat.

Edwin stond bij een tussenstand wat onder druk. De dame van de tegenstander vlak voor zijn koning, alleen zijn loper stond er nog tussen. Maar Edwin verklaarde dat hij eruit kon komen en dat zijn tegenstander enkele foutjes maakte, waardoor de winst verzekerd was. Rick boekte ook een winst. Hij gaf aan dat zijn tegenstander met 2 torens op een rij wat beter stond; maar Rick kon de dames ruilen. En toen veranderde langzaam de situatie op het bord. Uiteindelijk kon Rick gebruik maken van een penning en een voorsprong van toren plus pion boeken, waarna winst evident was.

Als laatste waren Charles en Hans bezig. Lange tijd ging het bij ondergetekende (Hans) redelijk gelijk op met de tegenstander. Aan beide kanten waren er kansen om door te breken. Maar mijn tegenstander deed het net wat beter, met winst. Charles boekte een hele fraaie overwinning. Hij stond aanvankelijk erg onder druk en moest een toren geven voor een loper, om de druk te verminderen. Het bleef aan die kant van het bord erg tricky. Maar Charles schoof aan de andere kant van het bord wat pionnen naar voren, waar de tegenstander wat defensief op reageerde. Charles kon hiermee het initiatief terugpakken, en wist met een matstelling de winst te boeken, 4,5 -3,5. Goed gespeeld Charles!.

Op naar de volgende tegenstander.

Hans Knigge

 

Promotie 3 rating   Rijswijk 3 rating  
           
Tan, H.T. (John) 1760   Knigge, J.A. (Hans) 1573 1 - 0
Graaf van de, B. (Bas) 1721   Haas, C.F. (Charles) 1624 0 - 1
Veldhuizen, J.W. (Jan) 1682   Groesen van, R.W.A. (Roger) 1528 ½ - ½
Matai, R.R. (Rudi) 1594   Peursen van, D.L. (Davo) 1397 1 - 0
Martens, F.M. (Frans) 1555   Schaik van, J.M. (Joanna) 1350 ½ - ½
Hijma, P. (Pieter) 1434   Haksteen, R. (Rick) 1484 0 - 1
Schoon, C. (Chris) 1395   Felix, R.J. (Rob) 1404 ½ - ½
Vries de, R. (Rob) 1331   Vermeer, E.C.F. (Edwin) 1345 0 - 1
Gemiddelde Rating: 1559   Gemiddelde Rating: 1463 3½-4½

Ook al ben je voor een tweede poging richting het oosten verhuisd, natuurlijk kijk je hoe de toestand bij je ‘goeie ouwe club’ is. Want er is veel om over te wenen. SG Rijswijk is niet ongeschonden uit de afgelopen 1,5 jaar gekomen.

Als je de nederlaag van 0,5 – 7,5 in de eerste ronde ziet, dan worden ‘bord 6 en afwezig’ blijkbaar toch gemist.

En missen doe ik de mensen ook. Er zijn aardige clubleden in Arnhem, maar een Roel om te tarten is er niet.

Wel fijn om de mooiste jongeman die SG Rijswijk ooit in zijn gelederen heeft mogen begroeten weer te kunnen bewonderen in Soest. Hij won zijn partij op schone wijze.

Soest is zomaar ‘in de buurt’. Dus naar Soest gesneld. Ik kan dit jaar niet meer invallen voor Rijswijk maar een verslag kan nog wel worden geschreven en een supporter is nooit weg.

Maar de weg was erg vol met auto’s en met drie kwartier vertraging kwam ik aan.

Uiteraard moest ik denken aan de befaamde invalbeurt van Frits in mijn plaats op bord 1 in Woerden – waar ik bij de verkeerde locatie stond… – tegen Gert-Jan Ludden.

En jawel, een déjà vue. Daar zat ie weer. Nu met zwart. En die wisseling van kleur was geen goed idee. Want Frits had als witspeler ongetwijfeld het fameuze advies van Peter Gaemers tegen Ludden nog in zijn hoofd; 1 d4 2 Pf3 spelen en dan niets doen. Dus nu was de start 1 d4 d5 2 c4 Pf6 en dat is dan weer minder. Schaken is ook ingewikkeld. Wel een fraaie afmaker van de witspeler met een klassiek loperoffer op h7. Ik en anderen zochten naar uitwegen maar die bleken er in de analyse niet te zijn.

Verder was het beeld zeker niet slecht. Peter had een degelijke Zukertort-Colle staan. Cuup stond in een voor hem ideale stelling al lekker. Winston stond wat passief, verder ok. Jelle had een ingewikkelde Sveshnikov staan, die alle kanten op kon. Hans een klassieke Benko-gambiet- opstelling met voldoende compensatie voor de pion. Thomas de Schone stond tegen een Pirc beter met allerlei tactische mogelijkheden. Alleen bij Tony werd voor een nul gevreesd.

Alex (winst), Hans (remise), Thomas (winst) leverden vroeger of later het verwachte resultaat op. Tony hield de remise, maar Winston werd tactisch gevloerd.

Wel kreeg Peter het lastiger in een op het oog zo goed als gelijk staand eindspel. De heel ingewikkelde partij van Jelle zou bepalend worden; elke uitslag was mogelijk. Maar gebrek aan tijd heeft ergens voor de verkeerde afslag gezorgd. Helaas verlies. Peter redde zijn partij niet meer, maar het leed was al geschied.

Een wedstrijd waar zeker mogelijkheden op een gelijk spel of zelfs de winst waren.

Het was erop of eronder voor Rijswijk 4. In de voorlaatste wedstrijd tegen Haeghe Ooievaar 3 moest er gewonnen worden, omdat Lierse verrassend een gelijkspel wist te bemachtigen tegen Pomar. In Loosduinen leek het aan het begin allemaal voorspoedig te gaan, maar uiteindelijk werd het een heet avondje... hoe het afloopt kunt u lezen bij de bordverslagen!

Op bord 1 speelde Doeke. Hij kreeg de overwinning al snel in de schoot geworpen na een blunder van zijn tegenstander. Omdat Roelof toen al de 1-0 had gescoord, stonden we al heel snel 2-0 voor. Een geslaagde afruilvariant van de Caro-Kann wist Doeke met wit dus goed om te zetten in een punt.

Ondergetekende speelde zelf op bord 2. Ik had al vrij snel de kwaliteit te pakken, en na wat niet zo secuur verdedigend werk van de tegenstander veranderde dat in een stuk voorsprong (twee stukken tegen een toren via een geniepig paardvorkje). Uiteindelijk kon ik met een stuk meer goed druk geven op de damevleugel en miste mijn tegenstander nog een paar trucjes, waardoor ik ook pionnen kon gaan rapen. Nadat de dames geruild waren en ik een vrijpion had gekregen, besloot ik die pion te laten staan en op matjacht te gaan. De vijandelijke koning kwam in een matnet terecht, waarna ik met een pion mat kon zetten, geholpen door toren, paard en loper. Een vrij zeldzaam matbeeld, maar altijd leuk als je dat soort grappen op het bord krijgt.

Op bord 3 hield Edwin Vermeer het lang vol, maar na een fout in de eindfase stortte zijn stelling in. Op dat moment stond het 3-3 en we waren van hem afhankelijk om het toch te halen... helaas kon hij de remise niet binnen slepen. 3-4 dus. Ook hij kreeg overigens een Caro-Kann tegen zich - misschien moeten we ons maar gaan voorbereiden op die opening...

Valerie Janssen speelde op bord 4 naar eigen zeggen een baggerpartij en kwam in de eindfase net dat pionnetje tekort. Daardoor viel voor haar relatief snel het doek. 

De kapitein Peter Ketting gaf op bord 5 helaas snel een stuk weg en kon het deze keer niet bolwerken. Jammer, maar helaas!

Bord 6 zag dan toch de eerste punten van Roelof van Marle dit jaar, die al heel snel zijn tegenstander mat wist te zetten via een geslaagde koningsaanval. Het kan dus wel!

Mireille Rubert kwam al snel een kwaliteit achter op bord 7 en miste nog een kans op meer (als ik het goed heb gezien). Helaas, helaas... c'est dommage. En met deze uitslagen was de stand 3-4, en moest onze interne wedstrijdleider eraan te pas komen...

Jan Kommer speelde heldhaftig op bord 8 zijn vertrouwde Aljechin tegen een jeugdspeler. Hij verloor echter onhandig een stuk, dat hij weer terug wist te veroveren... maar wel ten koste van een pion, dat hem uiteindelijk in het eindspel opbrak. Hij ging daarna helaas mat, en dus was de einduitslag 5-3. 

Helaas konden we het voortvarende begin dus niet verzilveren en omzetten in een victorie. De allerlaatste ronde gaat de beslissing brengen. Wij moeten dan tegen Pomar 1, die qua rating ver boven ons uit stijgen (maar eigenlijk een beetje onderpresteren voor hun doen). Lierse mag niet winnen van RSC-Belgisch Park, en wij moeten winnen van Pomar. Een zware kluif, en we hebben het dus niet in eigen hand. Maar misschien komt onze kapitein nog met een list!

Uw vertrouwde verslaggeefster,

Joanna van Schaïk

Tegen de medekoploper heeft het eerste een verdiende overwinning behaald. SOPSWEPS zat niet in de wedstrijd en verloor uiteindelijk in de tijdnoodfase de wedstrijd.

Na een wat tamme opening,  remises van Alexander, die zeker niet minder stond en Jerrel, die een gelijke stelling had, volgde een nederlaag van Atze. Zijn aanval op de zwarte korte rochadestelling sloeg niet door,ondanks een kwaliteitsoffer. Zwarts aanval op wits lange rochadestelling was veel gevaarlijker en na het openen van de b-lijn was het onverdedigbaar voor Atze. Jelle scoorde de gelijkmaker, die er vanaf de 9e zet al in zat, toen zwart een elementaire wending over het hoofd zag.  ( 2-2 )

Daarna begon de wedstrijd eigenlijk. 

Rob wist zijn partij te winnen. Ook hier ging de strijd lange tijd gelijk op, maar in de tijdnoodfase  raakte wit de controle kwijt en verloor uiteindelijk door een paarvorkje een stuk.( 2-3)  Alfonso stond eigenlijk de hele middag beter en wist zijn voordeel stelselmatig uit te breiden. Hij won een pionnetje, bleef beter staan, waarna ook hier in de tijdnoodfase de zwarte stelling ineenstortte. ( 2-4)  Michaël koos met zijn 13e zet e6 voor een pionoffer dat zwart niet aannam. De stelling bleef daarna lang in evenwicht, maar was voor zwart wel makkelijker te spelen. Rond de 25e zet ging het mis, nadat zwart met 2 torens en een dame de g-lijn in bezit had genomen, viel stukverlies niet meer te ontkomen waarna een zwarte vrijpion de partij besliste. ( 3-4 )  Stijn moest dus remise maken voor de volle winst en deed dat naar behoren. Weliswaar was hij na de opening door zijn lange rochade in een wat mindere stelling terecht gekomen, maar hij verdedigde actief en wist uiteindelijk in een D/P tegen D/L eindspel met evenveel pionnen een pionnetje te winnen, waarna wit na lang nadenken maar besloot niet te forceren en met zetherhaling remise af te dwingen, 3,5-4,5 en dus 2 matchpunten.

Met de wedstrijden tegen DD en Schaakmat Westland nog voor de boeg is er niets beslist en hebben we het in eigen hand.

 

 MPBP12345678910
1. Philidor Leiden 1 10 28   3.5   4.5   4.5 4.5 5.5 5.5
2. AAS 1 9 28.5   5 3 5.5   4 4.5 6.5  
3. Messemaker 1847 1 9 27.5 4.5 3 5.5   5 4   5.5  
4. SOPSWEPS'29 1 8 26.5   5 2.5   4.5   3.5 4.5 6.5
5. HWP Sas van Gent 2 6 24.5 3.5 2.5     3   6 4.5 5
6. VAS 1 6 24.5     3 3.5 5 3 5   5
7. DD 1 5 23.5 3.5 4 4     5   3 4
8. Rijswijk 1 4 21 3.5 3.5   4.5 2 3     4.5
9. Schaakmat Westland 1 2 18.5 2.5 1.5 2.5 3.5 3.5   5    
10. Zukertort Amstelveen 2 1 17.5 2.5     1.5 3 3 4 3.5