Teamverslagen

 

Rijswijk  3 kon het dinsdag jl. helaas niet bolwerken tegen Haeghe Ooievaar: 2,5-5,5.

Er werden die avond aan onze kant te veel kansen gemist.

Waarnemend teamleider Roel Leezer stuurde het volgende verslag in.

Een teleurstellende wedstrijd waar helaas de kansen op winst gemist werden.

Erik op bord 1 had zijn vertrouwde Stonewall neergezet maar het zat te vast om op winst te spelen: remise.

Marc kwam in een lastig middenspel in een penning waardoor een paard verloren ging. Het tegenspel wat toch nog kwam op de g-lijn was niet voldoende: 0-1.

Roger had het al gauw lastig tegen zijn tegenspeler, en kon helaas het tij niet keren: 0-1.

Hans stond lang gelijk maar miste het verrassende Lxf7 en kwam daarna toch minder te staan. Met toren en dame ging het helaas mis: 0-1.

Mark verloor in het eindspel een pion maar had toch nog grote kansen. In het leerzame pionneneindspel was zijn f5 wel erg slecht. Een gewonnen stand veranderde in een verloren stand. Zo gaat dat in een pionneneindspel.

Doeke op 6 had ook een stand met toren en dame. Lastig zo’n spel met zware stukken. Hij had moeten afwikkelen naar een toreneindspel wat zeker gelijk was geweest. Maar hij deed dat niet en liet Df1 mat in 1 toe. Jammer, jammer.

Rob won een prima partij. Klein voordeeltje, goed uit de penning gespeeld en prima techniek in het toreneindspel. Zo moet dat: 1-0.

Timo op acht kreeg in gelijke stand remise aangeboden. Op advies moest hij door en dat liet zijn tegenstander zich geen 2x zeggen. Met een enorme grafzet kon hij 1 zet later! opgeven. Goed gedaan Timo!

Een spannende wedstrijd die zomaar de andere kant op had kunnen vallen. Maar helaas.

Deze uitwedstrijd tegen Caissa 4 in Amsterdam ( de laatste keer dat we daar speelden was op 7 februari 2009, een 4,5-3,5 nederlaag tegen Tal/DCG 1) voldeed weer aan alle criteria. Een snelle winstpartij, onbegrijpelijke stellingen, in vier partijen een stuk voor tegen respectievelijk 1, 2, 2 en 6 pionnen en een geslaagde mix.

Tony scoorde na krap 2 uur spelen als eerste een vol punt, nadat zijn tegenstander afschuwelijk in de fout was gegaan, 1-0.

 

Alfonso volgde anderhalf uur later eveneens met winst, in een partij waarin hij uiteindelijke veel doeltreffender dan zijn tegenstander de aanval koos. Na 31.Dc1 dreigen er offers op h6 en g7 en zwart besluit dan maar als eerste te offeren, het mocht niet baten, 2-0.

Rob deelde daarna even later het punt in een gelijke stelling, 2,5-0,5.

Michaël speelde een partij waar Wim Joustra van genoten zou hebben . Met 27. f5 speelt wit nog op aanval en krijgt daarna geen tijd meer om op adem te komen. Het overwicht van de zwarte dame en toren is inderdaad adembenemend. 3,5-0,5

 

Alexander had tegen good-old Roel van Duijn een moeilijke middag, maar wist onder opoffering van een pion lang te rocheren en kon daarna op de aanval spelen dank zij zijn witte loper. Uiteindelijk lukte het hem zijn tegenstander te mixen en kreeg na offers op g2 een dame tegen twee torens op het bord, waarna hij na een serie van schaakjes de witte toren op a1 kon ophalen, 4,5-0,5.

 

 

 

Jelle speelde een inventieve partij en wist met behulp van een sterk centrum en een opstomende h-pion een stuk te winnen. Na net niet nauwkeurig genoeg spel moest hij afwikkelen naar een toreneindspel dat wellicht nog wel kansen had geboden, maar dat gezien de stand remise werd gegeven, 5-1.

Frans overleefde daarna in een eindspel van Toren en Paard tegen Toren en zes pionnen op miraculeuze wijze, 5,5-1,5.

Stijn als laatste bezig kon zijn noodlot niet ontlopen, na verlies van de kleine kwaliteit voor een pion, bleken de zwarte lopers op den duur oppermachtig, 5,5-2,5.

 MPBP12345678910
1. ZSC-Saende 7 22.5 - - - 4 5.5 - - 6 7
2. Promotie 6 20.5 - 3.5 5 - - - 6 - 6
3. Rijswijk 6 18 - 4.5 - 5 - 3 5.5 - -
4. ASC 4 17.5 - 3 - - 3.5 - - 6 5
5. DSC Delft 3 4 17.5 4 - 3 - 4 6.5 - - -
6. HWP Haarlem 2 4 15 2.5 - - 4.5 4 4 - - -
7. LSG 4 3 14 - - 5 - 1.5 4 - 3.5 -
8. Caissa 4 3 13 - 2 2.5 - - - - 4.5 4
9. Almere 2 2 12 2 - - 2 - - 4.5 3.5 -
10. Philidor Leiden 2 1 10 1 2 - 3 - - - 4 -

Peter

De ontmoeting tussen Rijswijk 2 en SHTV 2 in de KNSB was bijna een herhaling van de wedstrijd van vorige week in de HSB hoofdklasse, want minstens de helft van beide teams speelde daarin mee. Dit maal waren het de vijf H's (Hans H., Hans van O., Henk, Harry en Hendrik) en Bart van S. die de buit voor Rijswijk binnen haalden. Het team blijft daarmee comfortabel in de middenmoot van de KNSB 4e klasse H.

Voor debuterend teamleider Erik van Dop was het een aangename middag, ook al begonnen we met een achterstand. Hans Hulshof kwam zeer goed uit de opening en had met een toren en 3 pionnen tegen een paard en loper waarschijnlijk een objectief gewonnen stelling. Toch bood hij remise aan, want de activiteit van de zwarte stukken was dusdanig dat hij een matnet vreesde. Bij Bart van Zijll Langhout ging het echter helemaal mis toen hij een interessant loperoffer weigerde en foutief voortzette.

Toch was er geen reden tot bezorgdheid, want Hans van Oortmarssen overleefde door secuur spel een mataanval en wist vervolgens zijn materieel overwicht eenvoudig in winst om te zetten. Vervolgens lieten Harry van der Stap en Bart van Strien zien waarom een loperpaar in het eindspel superieur is aan loper en paard.

Lange tijd bleef het verlossende punt voor Rijswijk uit, maar in complexe stellingen wisten zowel Henk van der Tol als Hendrik Steffers de dame van de tegenstander te vangen. Ook al werd er nog even tegengestribbeld, de punten waren "in the pocket". Een dompertje op de feestvreugde was de nederlaag aan bord 1 van Atze Metz. In misschien wel de beste partij van de middag kwam hij een gezonde pion voor en had behoorlijke druk op de stelling van zijn tegenstander. In tijdnood mist hij echter Df2+ en dat was dodelijk.

Einduitslag: 5.5 - 2.5

Dat we uiteindelijk wonnen in deze spannende wedstrijd, waarin 7 van de 8 partijen beslist werden, zal misschien met het ratingverschil van 140 punten te maken hebben gehad. Daar was op de topborden overigens niet veel van te merken.

Toen ik tegen negen uur binnen kwam, stond Erik al bij te komen van een snelle nederlaag ( Huygen was 40 jaar geleden al een lastige tegenstander Erik ). Vincent wist de gelijkmaker te scoren, hij maakte goed gebruik van een dodelijke penning en gaf de tegenstander geen kans met een stukoffer in troebel water te vissen. Hans bracht ons op 2-1 na een curieuze partij Na de handmatige lange rochade ging hij met a4-a5 in de aanval en wist het gebrek aan ruimte bij zwart op de onderste rij goed uit te buiten. Harry verloor daarna zijn partij, na verlies van een pion werd hij er in het eindspel paard tegen loper langzaam afgeschoven, 2-2. Bart bracht ons op zijn onnavolgbare manier weer op voorsprong. Ook hij had een dodelijke penning, maar in plaats van af te wikkelen naar een eindspel waarin hij een paard heeft en de tegenstander alleen maar pionnen, bleef hij zoeken naar mat of dame winst. Dat is prijzenswaardig in de interne, maar voor teamleider en medespelers is dat zenuwslopend, 3-2 dus. Roger bracht ons vierde winstpunt binnen. In een ijzersterke partij hield hij zijn tegenstander  onder grote druk, wat uiteindelijk resulteerde in een dubbel toren eindspel, waarin hij pionnen snoepend een winnende vrijpion creëerde, 4-2. Henk bracht daarna het verlossende halfje in een lopereindspel waarin hij wellicht wat beter stond, 4,5-2,5. Bauke was op bord 1 de hele avond aan het proberen zijn damevleugel te ontwikkelen. Zwart had met een toren op d3 de witte pion op d2 geblokkeerd, zodat Ta1,Pb1 en Lc1 een tijdlang stonden toe te kijken. Met inventief spel wist Bouke zich echter langzamerhand te ontworstelen aan de druk en leek het erop dat hij zijn pluspion kon gaan verzilveren. Zwart speelde echter goed tegen en kreeg op de koningsvleugel een tweetal vrijpionnen die Bauke met moeite wist te blokkeren. Na een algehele afruil resteerde een toreneindspel met allebei twee pionnen, waarin onze man echter misgreep en zijn vrijpion kwijtraakte. Verlies was daarna onvermijdelijk. Erg jammer van een originele partij! 4,5-3,5 dus.

Gedetailleerde uitslagen en stand op: https://www.haagseschaakbond.nl/component/option,com_chesscompetition/SeasonId,14/CompetitionId,176/

Peter

De uitslag doet vermoeden dat het gemakkelijke overwinning was, maar niets is minder waar. Op de snelle remise van Hendrik was niets aan te merken. 0,5 - 0,5 Daarna won Frans, nadat hij vijf zetten voor het einde minder stond. 1,5 - 0,5 Hans had zeker compensatie voor zijn pion, maar een mat in twee is altijd fijn. 2,5 - 0,5 Daarna won Rob een goed gespeelde partij. 3,5 - 0,5 Niets aan de hand zou je zeggen. Maar Jerrel stond verloren omdat hij na een fout in de opening een geïsoleerde centrumdubbelpion moest toestaan. En zowel Tony als Atze stonden minder in het eindspel. Marco stond weliswaar een pion voor maar had minder dan 30 seconden. Dit jaar is het geluk met ons. De tegenstander van Jerrel gaf in één zet een toren weg en de overwinning was binnen. 4,5 - 0,5 Tony hield het remise, Atze helaas niet. 5-2 Marco blijft altijd rustig noteren, ook als hij nog minder dan 30 seconden heeft. Zolang hij wint, zal ik er niets van zeggen. Hij won! 6-2

 

Gedetailleerde uitslagen en stand op: https://www.haagseschaakbond.nl/component/option,com_chesscompetition/SeasonId,14/CompetitionId,176/

Volgende wedstrijden zijn een tweeluik tegen Scheve toren. Eerst voor de beker (4-tal) op vrijdag 30 november en op vrijdag 7 december (8-tal) voor de competitie.

Alexander

Het 3e HSB team van SG Rijswijk heeft een mooie overwinning geboekt in Zoetermeer tegen Promotie 4, nl. 5,5 tegen 2,5. Op basis van de resultaten in de 1e ronde kon geconcludeerd worden dat de relatief zwakkere tegenstanders voor ons in de poule vooraan zitten in de competitie en de sterkere achteraan. Promotie behoorde tot die vermeend zwakkere teams (hoewel een hogere rating dan wij), dus het was zaak te winnen. Met 5,5 tegen 2,5 voldeden we daar ruimschoots aan. De tussenstand was zelfs 4,5 tegen 0,5. Compliment voor het team, er is hard gestreden!. Na de 4-4 in de eerste wedstrijd staan we nu zelfs bovenaan in poule 2a! Maar dat zal waarschijnlijk slechts tijdelijk zijn. 

Grappig te zien was dat Promotie 2 dat tegelijkertijd speelde (tegen Schaakmat Westland 2) een tussenstand van 5-0 had bereikt in hun voordeel, terwijl op hetzelfde moment hun verenigingsgenoten met 0,5-4,5 achter stonden. Alles werd keurig bij gehouden op een schoolbord, zoals ze dat doen bij Promotie. 

Het wedstrijdverloop was als volgt (de borden volgend).

Erik van Dop op bord 1 had een lastige partij. Naar eigen zeggen ging het tot halverwege prima, maar door een onnauwkeurigheidje kreeg de tegenstander een kwaliteitsvoordeel. Dat kwaliteitsvoordeel werd later afgeruild tegen enkele pionnen, waarna de tegenstander dat goed uitspeelde en won.

Marc Berger op bord 2 deed het uitstekend. Tegen de hoogst-gerate tegenspeler (ca 1750) bereikte Marc een goede stelling. Dat deed zijn tegenstander besluiten remise aan te bieden. Marc zag nog winstkansen en speelde door. Maar ik heb hem toch remise geadviseerd, dat hij vervolgens aanbood.

Roger van Groesen op bord 3 had materieel een gelijkwaardige stelling bereikt in het middenspel (toren plus paard plus pionnen tegen toren plus loper plus pionnen), maar had een actievere toren. De tegenstander raakte door een foutje zijn loper kwijt, waarna Roger het vakkundig afrondde.

Ondergetekende (Hans Knigge) had halverwege een lastige stelling bereikt: ik stond 20 min achter in tijd en veel stukken gericht op mijn koningsvleugel (2 lopers en een dame), zodat kort rokeren een te risicovolle stelling zou opleveren en niet wenselijk was; lang rokeren was ook niet meer mogelijk. Pluspunt was wel dat een pion van mij al ver was opgerukt, en daar had mijn tegenstander veel last van. Met enkele combinaties kon ik de partij naar winst ombuigen.

Floris Lantzendorffer op bord 5 had een hele compacte stelling gekregen, alle stukken stonden dicht op elkaar. Niettemin had Floris een pion voordeel weten te krijgen, en later nog een pion gewonnen.  Blijkbaar zag zijn tegenstander er daarna geen heil meer in en boekte Floris een mooie winst.

Doeke Huitema speelde op bord 6, en had daar een prettiger tegenstander dan de tegenstanders die hij vroeger vaak op bord 1 had. Toch had ook hij een lastige stelling, en was het moeilijk een gaatje te slaan in de verdediging van zijn tegenstander. Uiteindelijk (met nog ca 3 min op de klok) lukte dat wel, en boekte Doeke de winst met een fraaie slotcombinatie.

Rob Felix op bord 7 was als laatste bezig en streed voor een remise, met een kwaliteit achterstand. In een eerdere fase had Rob een sterke loper gecreëerd, gesteund door een pion, tegenover een toren van de tegenstander. Ik taxeerde dat remise er nog inzat. Maar toen hij zijn loper verloor (na afruil  met een paard) kon hij de remise niet meer bereiken.

Timo van Peursen op bord 8 speelde een mooie partij. In de eindfase had Timo een dame met toren en enkele pionnen, en zijn tegensander 2 torens plus paard met pionnen. Timo wist keurig toe te werken naar afruil van torens en een betere stelling dat daarna ook de winst opleverde.

Kortom, het doel was de winst te behalen en dat werd gelukkig ook gerealiseerd.

Hans Knigge