Logo SGR    Weekbericht 39 voor de jeugd,  9 juni  2021

 Agenda

Datum                                                                Activiteit                               Organisator                   PLaats      
 
 
vr  11 juni  2021

 GEEN  Schaken  op de club i.v.m. Corona

 

 

 

     
vr 11 juni   2021

 WEL schaken op Lichess.

Blitz-schaaktoernooi voor de jeugd van SG Rijswijk

Aanvang: 19.30 uur

Afgelopen: 20.30 uur of iets later

SG Rijswijk  

Thuis achter je computer, of voor je mobiel, of boven je tablet.

 

 

 

 

 

       
       
       

Attentie !!!!

A.s. vrijdag begint ons Lichess-schaaktoernooi niet om 19.00 uur maar om 19.30 uur.

We beginnen een half uur later omdat Guido en Gyani van 18.50 – 19.27 uur 1op1 on line  schaaktraining krijgen; Guido van Peter Gaemers en Gyani van Bart van Strien.  Omdat Hans Hulshof verhinderd is slaat Björn voor de training een weekje over.

Wil je ook 1op1 on line schaaktraining?  Mail dat dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

De training gebeurt op een Windows10 computer m.b.v. Teams en Lichess.

Zodra iedereen wat meer ervaring heeft met Teams (scherm delen, besturing delen etc.) stappen we over naar 2op1 online training of 3op1 of nog meer.

A.s. vrijdag 11 juni gaan we voor de 24e  keer dit seizoen een schaaktoernooi spelen op Lichess. Het speeltempo is  5 minuten per persoon per partij + 5 seconden voor elke zet die je doet. We beginnen om 19.30 uur en om 20.30 (of ietsje later) is het afgelopen.

Je kan je opgeven door op het volgende linkje te klikken.

https://lichess.org/tournament/AgNpEZP7

(Lukt het niet dan kan je  het linkje ook kopiëren naar je browser)

Je krijgt dan een scherm met  ‘JeugdRijswijk Arena’.  Je drukt op de knop ‘NEEM DEEL’ en dan zie je je Lichess-naam als deelnemer verschijnen.

Het is een open toernooi d.w.z. iedereen die een Lichess-account heeft en het linkje kent kan meedoen. Dus je kunt ook zusjes, broertjes, vriendjes, vriendinnetjes, nichtjes, neefjes, mama’s, papa’s, ooms, tantes  etc. uitnodigen mee te doen.

Zorg dat je op tijd ingelogd bent bij Lichess !!!   Dat bevordert een goede indeling.

Allerlei aanvullende informatie over o.a. een Lichess-account (Lichess-naam) aanmaken, staat onderaan in dit weekbericht.  

Nieuwe Schaakpuzzel

afkomstig uit de Lichess-partij van Björn (met wit) tegen Gyani (met zwart) op vrijdag  21 mei 2021 en gespot door Michaël van Liempt.

Zwart is aan zet.

Wit heeft net op c8 geslagen.

Hoe moet zwart terugslaan en waarom?

Weekbericht 39a 2020 2021

Oplossing Oude Schaakpuzzel

afkomstig uit de Lichess-partij van Gyani (met wit) tegen Keyano (met zwart) op vrijdag  21 mei 2021 en gespot door Michaël van Liempt.

Wit is aan zet. Wat is de beste zet?

Kan Wit op f7 slaan? 

Weekbericht 39b 2020 2021

Oplossing en Uitleg (door Michaël van Liempt)

De tweevoudige aanval tegen pion f7 kennen we allemaal natuurlijk van het herdersmat, maar het komt bijna net zo vaak voor dat wit die pion met loper en paard aanvalt. Als je die pion kunt slaan, dan is dat natuurlijk verleidelijk. Toch moet wit wel oppassen: na 7.Pxf7?? Dxf2 is het ineens afgelopen! Een variatie op het herdersmat, die later in de partij ook op het bord kwam.

In de partij zag wit het mat en speelde 7.Pg4, wat de dreiging verhelpt en tegelijkertijd de zwarte dame aanvalt. Dit was niet de enige zet om het paard te redden en het mat te dekken, al is het wel een van de beste. 7.Pd3 (dekken) en 7.Pf3 (tussenplaatsen) zijn normaal gesproken ook goede zetten, alleen kan zwart dan nog een gemene truc doen: 7...Pxc3! en na 8.bxc3 Dxc3+ 9.Ld2 (want anders slaat zwart de toren) Dxc4 wint zwart een pion.

Toch was er een nog betere zet: 7.Lxf7+!! Wit pakt de pion met schaak, zodat zwart eventjes geen tijd heeft om mat te zetten. Na bijvoorbeeld 7...Kf8 heeft wit de prachtige damezet 8.Dd4! tot zijn beschikking. De dame dekt het mat op f2, verdedigt het paard op e5 en valt tegelijkertijd zwarts paard op e4 aan. Als zwart dan zijn paard redt, haalt wit snel de loper terug. Wit heeft een pionnetje gewonnen en zwart mag niet meer rokeren. Dat zijn toch twee mooie pluspunten voor wit.

Aanvullende informatie

Hoe kom je aan een gratis Lichess-account (Lichess-naam)?  Dat gaat zo.

 • Ga naar  www.lichess.org
 • Klik op ‘registreren’. Verzin vervolgens een gebruikersnaam en wachtwoord, vul je email-adres in, en ga akkoord met de voorwaarden.
 • Let op

  Er is een regel in Lichess-toernooien die zegt dat een remise binnen de 10 zetten NUL toernooipunten oplevert voor beide spelers.

       
       

  Je hebt geen rechten om te reageren