Teamverslagen

Folmer op bord 1 (wit): In een Siciliaans met Maroczy structuur had Folmer meer ruimte, maar dat zegt niet zoveel. Na snel f5 van zwart ruilen en toch wat gaten in de Scheveninger opstelling. Een algehele afruil volgde maar de manoevre Tf2 en Kf1 was erg ongelukkig waardoor zijn voordeel verdampte. Maar met een listige manoevre wist hij het verdwaalde paard van zwart te veroveren . Daarna was het eindspel eenvoudig gewonnen (2-0).

Hans (op bord 2) kreeg het Engels te bestrijden en kreeg het gebruikelijke initiatief van wit op de damevleugel over zich heen. De fijne zet Pd4 leverde een kwaliteit op (voor Hans), maar het vervolg leek mij niet helemaal nauwkeurig. Wit kreeg toch wel veel pionnen ervoor terug. Een penning op de onderste rij bood uitkomst waardoor er in ieder geval 1 pion terug werd gewonnen. In plaats van in de tegenaanval te gaan wat nog heel gevaarlijk was geweest begon de man pionnen te strooien waarna Hans alsnog het punt kon scoren (eindstand 5,5-2,5).

Roger (op bord 3): de tegenstander speelde Slavisch met een vroege g6, waarna het meer leek op een Caro-Cann. Roger had ruimte overwicht, maar zwart stond zeer solide. Na een onbesuisde zet van Roger moest hij helaas een stuk geven. Geduldig wachten was het devies. Hij offerde nog op e6 het paard. Het leverde 2 pionnen op, maar dat was helaas niet genoeg (3,5-1,5).

Mark (op bord 4): Mark speelde een Meraner en stoomde al snel op met zijn damevleugel pionnen. Wit kwam natuurlijk met d5 opzetten, maar dat kan onze man niet deren. Hij won twee pionnen en had nog initiatief ook. Bekwaam haalde hij het punt binnen (1-0).

Erik (op bord 5) ruilde al snel zijn witte loper, waardoor hij zijn tegenstander het loperpaar gaf in ruil voor een dubbelpion, waar hij zich consequent op richtte. Toen de dubbelpion niet te winnen leek, switchte Erik weer naar de koningsvleugel om vol op de aanval te spelen, waar hij een pion won. Hij maakte het zich een beetje lastig maar het uiteindelijke pionneneindspel was toch echt gewonnen (3,5-0,5).

Rob (op bord 6) probeerde een normale Siciliaan op het bord te krijgen, maar dat werd het niet. Misschien had hij beter op c5 met het paard terug kunnen slaan. Hij moest helaas een pion geven en kwam duidelijk minder te staan. Hij moest dus met een pion minder het toren-paard tegen het toren-paard eindspel in. Helaas met erge tijdnood was dit niet te verdedigen (3,5-2,5).

Davo (op bord 7): Na wat ruilen in het Dame Indisch moest Davo tegen hangende pionnen spelen. Een trage partij volgde. Na het mindere f6 kwam ineens de kanonskogel Txd5 waarna de zwarte stelling (van tegenstander) kritiek werd omdat hij de dame moest geven tegen toren en loper. Davo gaf zijn tegenstander daarna geen enkele kans meer: 4,5-2,5.

Timo (op bord 8): Onze man verdedigde zich met de Drakenvariant en deed dat origineel met e6 en d5. Toch had de witspeler de pion op d5 kunnen winnen maar zag dat gelukkig niet. Helaas kwam Timo in een vervelende penning terecht, wat een pion kostte. Een toreneindspel met een pion minder werd echter uitstekend gekeept door Timo, al miste zijn tegenstander vele kansen (2,5-0,5).

Roel

Je hebt geen rechten om te reageren