Logo SGR    Weekbericht 31 voor de jeugd, 14 april 2021

 Agenda

Datum                                                                Activiteit                               Organisator                   PLaats      
 
 
vr 16 april 2021

 GEEN  Schaken  op de club i.v.m. Corona

 

 

 

     
vr 16 april  2021

 WEL schaken op Lichess.

Blitz-schaaktoernooi voor de jeugd van SG Rijswijk

Aanvang: 19.00 uur

Afgelopen: 20.30 uur

SG Rijswijk  

Thuis achter je computer, of voor je mobiel, of boven je tablet.

 

 

 

 

 

       
za 17 april 2021 PJK van de HSB voor kinderen die geboren zijn in of na 2012 Haagse Schaakbond Online op Tornelo.com
za 24 april 2021 PJK van de HSB voor kinderen die geboren zijn in of na 2011 Haagse Schaakbond Online op Tornelo.com
zo 25 april 2021 Schaaktoernooi voor teams van basisscholen in Den Haag en omgeving Haagse Schaakbond Online op Tornelo.com

 

Ben je in 2012 geboren of daarna, dan kun je a.s. zaterdag 17 april meedoen met het Persoonlijk jeugdkampioenschap van de Haagse Schaakbond. Dat gebeurt online op Tornelo.com

Hoe laat                    Om 13:00 uur.  Partijen zijn afgelopen voor 17:00 uur.

Kosten                       Gratis!!

Speeltempo               9 minuten+ 3 seconden per zet.
Alle groepen spelen 7 ronden of minder, afhankelijk van deelname.

Inschrijving                Per mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van ‘naam’ en ‘club’. Deadline 48 uur voor aanvang toernooi.
EN via Tornelo minimaal 24 uur voor aanvang toernooi.
Link naar het toernooi ontvang je na de aanmelding per mail.

Prijzen                       Prijzen voor de top 3 (overhandiging gebeurt op het eerst volgende fysieke HSB toernooi).

Kijk voor meer informatie op:  https://www.haagseschaakbond.nl/content/view/3527/1/

A.s. vrijdag 16 april  gaan we voor de 16e  keer dit seizoen een  Blitz-schaaktoernooi spelen op Lichess. Het speeltempo is  5 minuten per persoon per partij + 4 seconden voor elke zet die je doet. We beginnen om 19.00 uur en om 20.30 is het afgelopen.

Je kan je opgeven door op het volgende linkje te klikken.

https://lichess.org/tournament/28QLAATw

     
     

 

(Lukt het niet dan kan je  het linkje ook kopiëren naar je browser)

Je krijgt dan een scherm met  ‘JeugdRijswijk Arena’.  Je drukt op de knop ‘NEEM DEEL’ en dan zie je je Lichess-naam als deelnemer verschijnen.

Het is een open toernooi d.w.z. iedereen die een Lichess-account heeft en het linkje kent kan meedoen. Dus je kunt ook zusjes, broertjes, vriendjes, vriendinnetjes, nichtjes, neefjes, mama’s, papa’s, ooms, tantes  etc. uitnodigen mee te doen.

Zorg dat je op tijd ingelogd bent bij Lichess !!!   Dat bevordert een goede indeling.

Allerlei aanvullende informatie over o.a. een Lichess-account (Lichess-naam) aanmaken, staat onderaan in dit weekbericht.  

Nieuwe Schaakpuzzel

afkomstig uit de Lichess-partij  van Björn (met wit) tegen Lars (met zwart) op vrijdag  2 april   2021. Na 1. e4 e5  2. Dh5 Pc6  3. Lc4 kwam onderstaande stelling op het bord

Zwart is aan zet

Weekbericht 31 a 2020 201

Is 4…Pf6 een goede zet?

Zo ja, waarom?

Zo nee, waarom niet en wat zou dan een betere zet zijn?

Oplossing Oude Schaakpuzzel

afkomstig uit de Lichess-partij  van Björn (met wit) tegen Julius (met zwart) op vrijdag  2 april  2021. Na 1. e4 e5  2. Dh5 kwam onderstaande stelling op het bord

Zwart is aan zet.

Weekbericht 31 b 2020 2021

 

Is 2…g6 een goede zet?

Zo ja, waarom?

Zo nee, waarom niet en wat zou dan een betere zet zijn?

Oplossing en Uitleg

“Dreigt mijn tegenstander iets?”  Dat moet je je altijd afvragen als je tegenstander zonet een zet heeft gedaan. Dreigt je tegenstander bijvoorbeeld een stuk of een pion van jou te slaan; of dreigt je tegenstander je bijvoorbeeld mat te zetten.

In bovenstaande stelling is Zwart aan zet en Wit heeft zonet 2. Dh5 gespeeld. Dreigt Wit nu iets? Wat zou Wit kunnen spelen als wit aan zet zou zijn?...... Precies, Dxe5 en Wit wint een pion. Gelukkig voor Zwart is Zwart aan zet. Hoe kan Zwart de zwarte pion op e5 verdedigen?

In ieder geval niet met 2…g6 want dan volgt 3. Dxe5 met schaak. Zwart moet daar iets aan doen b.v. 3…De7 en dan slaat Wit met 4. Dxh8 ook nog eens de zwarte Toren op h8. Kassa, Wit staat ineens met 6-0 voor. Daarom speelt Björn zo graag deze openingszetten.

Wat moet Zwart dan wel spelen om de zwarte pion op e5 te verdedigen?

Er zijn veel mogelijkheden: 2…d6,  2…De7, 2…Df6 etc. Maar misschien is de beste zet 2…Pc6 omdat je daarmee de pion op e5 verdedigt EN een Paard van stal haalt. Want zoals je weet: in het begin van een schaakpartij moet je er voor zorgen dat je Paarden en Lopers van die onderste rij (stal) afkomen!!!!!  

Aanvullende informatie

Hoe kom je aan een gratis Lichess-account (Lichess-naam)?  Dat gaat zo.

Ga naar : www.lichess.org

Klik op ‘registreren’. Verzin vervolgens een gebruikersnaam en wachtwoord, vul je email-adres in, en ga akkoord met de voorwaarden.

Let op

Er is een regel in Lichess-toernooien die zegt dat een remise binnen de 10 zetten NUL toernooipunten oplevert voor beide spelers.

Nog een keer Let op

Als je partij begint, heb je een beperkt aantal seconden om je eerste zet te voltooien. Lukt dit niet, dan wordt de partij verloren voor je verklaard. Vervelend natuurlijk, maar daar komt nog iets bij kijken. Mocht dit jou of je tegenstander overkomen, dan kan het verkeren dat je op de pauze-stand belandt. Dit zie je dan terug in de ranglijst.

Als je daarop staat gaat Lichess  niet op zoek naar een nieuwe tegenstander. Mocht dit jou overkomen, klik dan op de ‘Neem deel’ knop, rechtsboven. Daarna gaat Lichess weer wel een nieuwe tegenstander voor je zoeken

Druk je na afloop van je partij op de ‘Pauze’ knop dan word je niet ingedeeld voor een volgende partij.  Om daarna weer ingedeeld te worden hoef je alleen maar op de knop  ‘NEEM DEEL’ te drukken.

Eindigen met gelijk aantal punten.

Stel dat drie mensen bovenaan eindigen met alle drie tien punten. Wie wordt dan eerste, tweede en derde?  In zo’n situatie gaat Lichess naar ‘Prestatie’ kijken. De ‘Prestatie’ is een getalletje dat aangeeft  hoe sterk je tegenstanders (gemiddeld) waren. Degene met de hoogste ‘Prestatie’ wordt dan eerste, degene met de op één na hoogste ‘Prestatie’ tweede en degene met de op twee na hoogste ‘Prestatie’ derde.

Vraag: en als ze nu alle drie ook nog eens precies dezelfde ‘Prestatie’ hebben. Wat dan?

Antwoord: nog steeds geen idee.