Logo SGR    Weekbericht 6 voor de jeugd,  6 oktober 2021

 

Agenda

 

Datum Activiteit Organisator Plaats
       

za 16 oktober

Grand Prix Tournooi

 Haagse Schaakbond

De Kameleon in Den Haag

 

 

Corona is nog niet over. Dus daarom zijn de volgende corona–regels nog steeds van kracht.

  • Voor ouders: alleen brengen en halen (dus niet binnen wachten of in de speelzaal komen);
  • Voor iedereen:  bij corona gerelateerde klachten thuisblijven of direct weer naar huis.

A.s.  vrijdag 8 oktober gaan we eerst allemaal tegelijk van 19.00 – 19.30 uur   diagrammen oplossen  uit het  Stappenboek (evt. gewoon meenemen dus!!)  behalve …….

 

Emily, Frans, Guido, Iba, Jip, Jonathan, Lars, Mustafa, Prayag, Rayaan, Tijn B

die krijgen van 19.05 – 19.30, in Zaal K, training  van  Charles Haas

De Keizer-competitie.

Indeling voor a.s. vrijdag 8 oktober (ronde 4 )

Groep A/B

(Speeltempo: 30 minuten pppp.  Voor A-groepers is noteren tot aan de laatste 5 minuten verplicht. B-groepers  hoeven slechts de eerste 15 zetten te noteren. Zijn er problemen: zet dan de klok stil, steek een arm omhoog en roep een trainer (scheidsrechter).

Emily - Björn

Jhon - Frank

Valentijn - Julian

Jonathan - Julius

Prayag - Rayaan

Frans - Eef

Mustafa - Jip

Keyano - Iba

Lars - Guido

Tijn B - Wei Wei

Groep  C

Prisha - Quentin

Rhys - Muriel

Djayden - Niels

(Speeltempo: 15 minuten pppp. Er wordt twee keer tegen elkaar gespeeld: 1 keer met wit en 1 keer met zwart.  Noteren hoeft niet. Zijn er problemen: zet dan de klok stil, steek een arm omhoog en roep een trainer (scheidsrechter).

Nieuwe Schaakpuzzel

afkomstig uit de goed genoteerde Keizer-competitie-partij van Keyano  (met wit) tegen Björn(met zwart) op vrijdag  24 september 2021

Wit is aan zet. Wat is de beste zet?

Weekbericht 6a 2021 2022

Oplossing Oude Schaakpuzzel

afkomstig uit de uitlegpartij van Hans Hulshof  (met wit) tegen Prayag en Prisha (met zwart) op vrijdag  17 september 2021

Zwart is aan zet

Een hele moeilijke puzzel.

Zwart kan Wit in vier zetten MAT zetten.

Weekbericht 6 b 2021 2022

Oplossing en uitleg

Welke stukken en pionnen staan ongedekt, bij je tegenstander maar ook bij jezelf? Welke stukken en pionnen staan 1x, 2x, 3x  ……  aangevallen en 0x, 1x, 2x, 3x  ……..  keer verdedigd, bij je tegenstander maar ook bij jezelf. Voordat je een zet doet altijd eerst nog even checken of die zet een blunder is.  Degene die daar allemaal het beste op let, wint meestal de schaakpartij.

Helaas, bij schaken moet je op nog meer dingen letten: hoe veilig staat de Koning?

In bovenstaande stelling staat de zwarte Koning best wel veilig: 3 pionnen vlak voor zijn neus, de zwarte Dame is in de buurt, de zwarte Torens, de zwarte Loper en het zwarte Paard hebben veel velden om naar toe te kunnen gaan. De zwarte Koning kan rustig  zijn krantje lezen met zoveel trouwe onderdanen in de buurt die hem zo nodig snel te hulp kunnen snellen.

Hoe zit dat met de witte Koning? Nou  ………. veel velden vlakbij de witte Koning worden door zwarte stukken direct of indirect bestreken.  Veld e1 door de zwarte Toren op e8. De velden f1 en f2 door de zwarte Dame. De velden f2 en h2 door het zwarte Paard. Het veld h2 door de zwarte Loper. Bovendien: de witte Toren  op a1 staat regelrecht vakantie te houden en de witte Loper op c1 kan eigenlijk ook niet met goed fatsoen een zetje gaan doen.

In zo’n situatie zijn er kansen voor Zwart om de witte Koning mat te zetten of groot voordeel te behalen. Maar hoe?  Zo: 1…Dxf2+(schaak),  Wit moet wel terugslaan, ga maar na. Dus 2. Txf2 en Zwart is zijn Dame kwijt maar nu komt 2…Te1+(schaak)  3. Tf1, de enige zet voor Wit, ga maar na. En nu komt de fantastische zet 3….Lh2+(schaak)  4. Kh1, de enige zet voor Wit, ga maar na. Dan het slot van het witte Koningsdrama:  4….Txf1#(mat).

Korte samenvatting van het voorafgaande:  Schaak, Schaak, Schaak, Mat.

    

Logo SGR    Weekbericht 8 voor de jeugd,  20 oktober 2021

 

Agenda

 

Datum Activiteit Organisator Plaats
       

za 16 oktober

van 13.00 tot 17.00 uur 

Grand Prix Tournooi

 Haagse Schaakbond

De Kameleon in Den Haag

 Veldzicht 20,in Den Haag

 

Valentijn en Julius hebben op vrijdag 8 oktober tegen elkaar gespeeld. Hun partij wordt In een apart gemailde bijlage besproken 

Lars heeft afgelopen zaterdag meegedaan met het eerste Grand Prix toernooi van dit seizoen 2021/2022. Hij was ingedeeld in groep 8 (een voor hem sterke groep) en werd daar  met anderhalve punt zesde.  Voor het verslag van het toernooi zie: https://haagseschaakbond.nl/2021/10/19/weerzien-in-de-kameleon/ 

Corona is nog niet over. Dus daarom zijn de volgende corona–regels nog steeds van kracht.

  • Voor ouders: alleen brengen en halen (dus niet binnen wachten of in de speelzaal komen);
  • Voor iedereen:  bij corona gerelateerde klachten thuisblijven of direct weer naar huis.

A.s.  vrijdag 22 oktober gaan we eerst allemaal tegelijk van 19.00 – 19.30 uur  diagrammen oplossen  uit het  Stappenboek (evt. gewoon meenemen dus!!)  behalve …….

 

Djayden, Muriël, Niels, Prisha, Quentin, Rhys, Wei Wei

die krijgen van 19.05 – 19.30, in Zaal C, training  van  Femke Wezenaar.

De 3 Gouden Openingsregels: 1. Pion in het centrum; 2. Stukken eruit; 3. Koning veilig. Wat is mat?; met een Dame + Koning  een eenzame Koning mat zeten.  Wat is pat?

Daar ging het de vorige keer over.

De Keizer-competitie.

Indeling voor a.s. vrijdag 22 oktober (ronde 6)

(Speeltempo: 30 minuten pppp.  Voor A-groepers is noteren tot aan de laatste 5 minuten verplicht. B-groepers  hoeven slechts de eerste 15 zetten te noteren. C-groepers hoeven  niet te noteren.  Zijn er problemen: zet dan de klok stil, steek een arm omhoog en roep een trainer (scheidsrechter).

Jhon (A) - Björn (A)

Frank (A) - Eef (A)

Julius (A)  - Julian (A)

Keyano (A) - Valentijn (A)

Emily (B) - Iba (B)

Jip (B) - Guido (B)

Jonathan (B) - Prayag (B)

Lars (B) - Mustafa (B)

Rayaan (B) - Tijn (B)

Muriël (C) - Djayden (C)  (tempo 15 minuten pppp, 2x spelen: 1xwit, 1xzwart)

Quentin(C)  - Niels (C)  (tempo 15 minuten pppp, 2x spelen: 1xwit, 1xzwart)

Rhys (C) - Prisha (C)  (tempo 15 minuten pppp, 2x spelen: 1xwit, 1xzwart)

Wei Wei (C) is oneven, oefent tegen trainer.

Nieuwe Schaakpuzzel

afkomstig uit de goed genoteerde Keizer-competitie-partij van Eef (met wit) tegen Keyano (met zwart) op vrijdag  15 oktober 2021

Zwart is aan zet. Wat is de beste zet?

Weekbericht 8a 2021 2022

Oplossing Oude Schaakpuzzel

afkomstig uit de goed genoteerde Keizer-competitie-partij van Valentijn (met wit) tegen Julius (met zwart) op vrijdag  8 oktober 2021

Wit is aan zet

Wit overweegt 11.Pb5 te spelen of 11.Pxg6.

Welke van die twee zetten is de beste?

Weekbericht 8b 2021 2022

Oplossing en uitleg

Ongedekte stukken en pionnen. Welke stukken en pionnen staan 1x, 2x, 3x  ……  aangevallen en 0x, 1x, 2x, 3x  ……..  keer verdedigd. Hoe veilig staat de Koning. Voordat je een zet doet altijd eerst nog even checken of die zet een blunder is.

Degene die daar allemaal het beste op let - bij je tegenstander EN bij jezelf - wint meestal de schaakpartij. Maar schaken is een moeilijk spel. Er is nog meer waarmee je je tegenstander een poets kunt bakken.

Vraag: wat valt op in bovenstaande stelling?  ………… Antwoord: beide Koningen staan nog in het midden en staan daar dus nog onveilig.  Heel goed! Wat valt nog meer op?  .......... Zowel bij Wit als bij Zwart staan in het midden 2 pionnen naast elkaar.  Zou Zwart aan zet zijn dan zou Zwart  …c4 kunnen spelen. Die gedekte zwarte pion op c4 zou dan de velden b3 en d3 bestrijken. Zou dat erg zijn voor Wit? Niet echt, want op die velden e3 en d3 staat geen wit ‘hout’ (stukken of pionnen). 

Wit is aan zet. Zou Wit 11.e5 spelen dan zou die gedekte witte pion op e5 de velden d6 en f6 bestrijken. Zou dat erg zijn voor Zwart? Ja, want op veld d6 staat de zwarte Dame en op veld f6 staat een zwart Paard. Zo’n gedekte witte pion op e5 zou dan zowel de zwarte Dame op d6 aanvallen als het zwarte Paard op f6. Zo’n situatie noemen we een pionvork.

Allemaal mooi en aardig natuurlijk maar Wit kan helemaal niet 11.e5 spelen want daar staat een wit Paard en bij schaken mag een pion niet bovenop een Paard gaan zitten.  Maar Wit kan wel 11.Pxg6 !!!! spelen want dan komt veld e5 vrij. Na 11…hxg6 volgt dan de pionvork 12.e5 !!!!!   

In de partij speelde Wit 11.Pb5. Dat is zeker geen slechte zet maar 11.Pxg6 is beter.