Logo SGR    Weekbericht 18 voor de jeugd, 13 januari  2021

 Agenda

 

Datum                                                                Activiteit                               Organisator                   PLaats      
 
vr 15 januari 2021

 GEEN  Schaken  op de club i.v.m. Corona

 

 

 

     
vr 15 januari 2021

 WEL schaken op Lichess.

Blitz-schaaktoernooi voor de jeugd van SG Rijswijk

Aanvang: 19.00 uur

Afgelopen: 20.30 uur

SG Rijswijk  

Thuis achter je computer, of voor je mobiel, of boven je tablet.

 

 

 

 

 

                      

vr 22 januari                    ??

 

Helaas kunnen we nog niet op de club schaken. Daarom gaan we a.s. vrijdag  15 januari voor de derde keer een  Blitz-schaaktoernooi spelen op Lichess. Het speeltempo is  5 minuten per persoon per partij + 4 seconden voor elke zet die je doet. Heb je bijvoorbeeld over de  eerste 10 zetten in je partij in totaal 1 minuut nagedacht dan staat je klok niet op 4 minuten maar op 4 minuten en 40 seconden.

We beginnen om 19.00 uur en om 20.30 is het afgelopen.  Je hoeft niet al die tijd te spelen. Druk je na afloop van je partij op de ‘pauze’ knop dan word je niet ingedeeld voor een volgende partij.  Om daarna weer ingedeeld te worden hoef je alleen maar op de knop  ‘NEEM DEEL’ te drukken.

 

Je moet natuurlijk eerst zorgen dat je een gratis Lichess-account (Lichess-naam) hebt.

Hoe kom je daar aan? Nou dat gaat zo.

  • Ga naar  www.lichess.org
  • Klik op ‘registreren’. Verzin vervolgens een gebruikersnaam en wachtwoord, vul je email-adres in, en ga akkoord met de voorwaarden.

Heb je eenmaal je Lichess-account (Lichess-naam) dan kan je je opgeven door op het volgende  linkje te klikken:

https://lichess.org/tournament/gkYmyKLT

(Lukt het niet dan kan je  het linkje ook kopiëren naar je browser)

Je krijgt dan een scherm met  ‘JeugdRijswijk Arena’ . Je drukt op de knop ‘NEEM DEEL’ en dan zie je je Lichess-naam als deelnemer verschijnen.

Het is een open toernooi d.w.z. iedereen die een Lichess-account heeft en het linkje kent kan meedoen. Dus je kunt ook zusjes, broertjes, vriendjes, vriendinnetjes, nichtjes, neefjes, mama’s, papa’s, ooms, tantes  etc. uitnodigen mee te doen.

Björn, Emily, Guido, Gyani, Julius, Keyano, Lars, Nanne, Rayaan, Tessa, Tijn M, Wei Wei zijn tot nu toe al één of twee keer deelnemer geweest.

Zorg dat je op tijd ingelogd bent bij Lichess !!!   Dat bevordert een goede indeling.

 

Let op.

Er is een regel in Lichess-toernooien die zegt dat een remise binnen de 10 zetten NUL toernooipunten oplevert voor beide spelers.

Nog een keer Let op

Als je partij begint, heb je een beperkt aantal seconden om je eerste zet te voltooien. Lukt dit niet, dan wordt de partij verloren voor je verklaard. Vervelend natuurlijk, maar daar komt nog iets bij kijken. Mocht dit jou of je tegenstander overkomen, dan kan het verkeren dat je op de pauze-stand belandt. Dit zie je dan terug in de ranglijst.

Als je daarop staat gaat Lichess niet op zoek naar een nieuwe tegenstander. Mocht dit jou overkomen, klik dan op de ‘Neem deel’ knop, rechtsboven. Daarna gaat Lichess weer wel een nieuwe tegenstander voor je zoeken

Nieuwe Schaakpuzzel

afkomstig uit de Lichess-partij  van Gyani (met wit) tegen Keyano (met zwart) op vrijdag  18 december 2020  - en ‘gespot’ door Michaël van Liempt.

Wit is aan zet.

Zwart heeft zojuist 12...e6-e5 gespeeld. Wat is nu voor Wit de beste manier om de toren te redden?

 

 Weekbericht 18 1 2020 2021

Oplossing Oude Schaakpuzzel

afkomstig uit de Lichess-partij  van Guido (met wit) tegen Lars  (met zwart) op vrijdag  18 dec 2020 - en ‘gespot’ door Michaël van Liempt.

 

Zwart is aan zet

Wit heeft zojuist de pion van e5 naar e6 gespeeld. Hoe moet Zwart daarop reageren?

 

 Weekbericht 18 2 2020 2021

 

Oplossing en Uitleg

In een schaakpartij is het verleidelijk om meteen te reageren op wat je tegenstander net heeft gedaan. Als hij of zij een stuk naar voren heeft gespeeld, dan is de kans groot dat je die wil slaan. Maar in het schaken hoef je niet altijd te reageren op wat je tegenstander wil! De enige regel is dat je ‘schaak’ altijd moet oplossen.

Een zet geleden viel Zwart met zijn loper Wits dame aan. Een serieuze dreiging! Wit heeft met zijn laatste zet geen schaak gegeven, en dus is Zwart niet verplicht om op die zet te reageren. Als Zwart op dit moment iets beter van zijn bedenktijd gebruikgemaakt had, dan had hij gezien dat Wit niets aan de dreiging van de loper op b7 gedaan heeft! Zwart had hier 15...Lb7xd5 moeten spelen, waarmee Wit zijn dame kwijt zou zijn.