Bekercompetitie

Bekerteam SG Rijswijk strijdend ten onder tegen regerend bekerhouder.

 

Met Novelty Destroyers als tegenstander was de loting voor de beker niet gunstig uitgevallen. Daar waar we tegen Raadsheer-Corbulo nog als favoriet de wedstrijd in gingen, moesten we nu op elk bord opboksen tegen een speler die minimaal 200 ELO punten meer heeft. We besloten daarom onze huid duur te verkopen in het ‘European Patent Office’. En een strijd dat werd het!

Aan bord 4 was Erik van Dop de vervanger van Harry van der Stap. Vanuit de Engelse opening greep hij met wit Fernandes (ELO: 1983) gelijk naar de keel. Met een interessant stukoffer ontmantelde hij de zwarte koningstelling en zag het er allemaal gevaarlijk uit. Zijn tegenstander zag zich genoodzaakt om een kwaliteit terug te geven en met een toren en 2 gevaarlijke vrijpionnen tegen 2 stukken leek het dat er kansen waren op een halfje of meer.

Op bord 3 kwam Henk van der Tol met zwart goed uit de Siciliaanse draak tegen Liefrink (ELO: 2018). Zijn tegenstander zette het allemaal solide neer en drong nog niet echt aan. Henk leek geen zwaktes te hebben en hoefde alleen nog een goed plan te vinden om het wit moeilijk te maken.

Op bord 2 was Bauke Hoogland de vervanger van Bas Kommer. Hij speelde met wit tegen de op papier sterkste tegenstander, Debard (ELO: 2111). Vanuit het Frans kwam hij in een lange manouveer partij terecht, waarbij beiden omzichtig te werk gingen. Wit had wat ruimte voordeel, maar zwart had door actievere stukken de mogelijkheid om de stelling te openen.

Aan bord 1 speelde Atze Metz met zwart tegen WFM Craciun (2076). Vanuit het Konings-Indisch met ruil op e5 moest hij voorzichtig laveren om niet in het nadeel te komen. Hoewel hij te maken had met ruimtegebrek, slaagde hij erin om de stukken goed te coördineren en voorzichtig het initiatief te nemen.

Het was al ruim 22:00 geweest toen dat ik het gevoel kreeg dat een stunt mogelijk was. Als Erik zijn pionnen nou eens doorlopen, Bauke gelijke tred kon blijven houden en ikzelf vorderingen kon maken, dan hadden we al minimaal 2 punten. Mijn ervaring is dat Henk ook tegen veel sterker geachte spelers venijnig uit de hoek kan komen. Wie weet kon hij zo het bonuspunt bezorgen. Hij had de stelling ervoor! Zou het dan toch?

Helaas werden de pionnen van Erik vlak voor de overkant tot staan gebracht en moest hij de vlag strijken na een vorkje, waarbij hij de kwaliteit verloor, 0-1.

Atze wist na ruil van de zware stukken met een venijnig zetje een pion te winnen. In tijdnood versterkte hij daarna eerst zijn stelling om vervolgens met het loperpaar de witte stelling verder te ontmantelen. Dit kostte wit een stuk en daarmee de partij, 1-1.

Henk was in tijdnood helaas 2 pionnen achter gekomen en zijn tegenstander maakte het bekwaam af. Alles hing nu van Bauke af. Zijn tactische remiseaanbod werd afgeslagen, maar hij liet zich er niet door afleiden. De zwarte dame wist hij bijna in te sluiten, maar in tijdnood bleek zijn tegenstander net wat handiger te zijn. Met tactische grappen en wendingen wist hij groot materiaal te winnen en moest Bauke het hoofd buigen.

Hoewel het een terechte nederlaag is, ben ik trots op de weerstand die we hebben geboden en tot het laatst hebben kunnen strijden voor een goed resultaat.

AGM

 Novelty Destroyers Beker2085-Rijswijk Beker17723 -1  
1 P. Craciun 2076 - A.G. Metz 1886 0 - 1  
2 M Debard 2148 - B. Hoogland 1866 1 - 0  
3 F. Liefrink 2083 - J.H. van der Tol 1677 1 - 0  
4 C.C. Fernandes João 2033 - E.R. van Dop 1657 1 - 0

Je hebt geen rechten om te reageren