Teamverslagen

Ook al ben je voor een tweede poging richting het oosten verhuisd, natuurlijk kijk je hoe de toestand bij je ‘goeie ouwe club’ is. Want er is veel om over te wenen. SG Rijswijk is niet ongeschonden uit de afgelopen 1,5 jaar gekomen.

Als je de nederlaag van 0,5 – 7,5 in de eerste ronde ziet, dan worden ‘bord 6 en afwezig’ blijkbaar toch gemist.

En missen doe ik de mensen ook. Er zijn aardige clubleden in Arnhem, maar een Roel om te tarten is er niet.

Wel fijn om de mooiste jongeman die SG Rijswijk ooit in zijn gelederen heeft mogen begroeten weer te kunnen bewonderen in Soest. Hij won zijn partij op schone wijze.

Soest is zomaar ‘in de buurt’. Dus naar Soest gesneld. Ik kan dit jaar niet meer invallen voor Rijswijk maar een verslag kan nog wel worden geschreven en een supporter is nooit weg.

Maar de weg was erg vol met auto’s en met drie kwartier vertraging kwam ik aan.

Uiteraard moest ik denken aan de befaamde invalbeurt van Frits in mijn plaats op bord 1 in Woerden – waar ik bij de verkeerde locatie stond… – tegen Gert-Jan Ludden.

En jawel, een déjà vue. Daar zat ie weer. Nu met zwart. En die wisseling van kleur was geen goed idee. Want Frits had als witspeler ongetwijfeld het fameuze advies van Peter Gaemers tegen Ludden nog in zijn hoofd; 1 d4 2 Pf3 spelen en dan niets doen. Dus nu was de start 1 d4 d5 2 c4 Pf6 en dat is dan weer minder. Schaken is ook ingewikkeld. Wel een fraaie afmaker van de witspeler met een klassiek loperoffer op h7. Ik en anderen zochten naar uitwegen maar die bleken er in de analyse niet te zijn.

Verder was het beeld zeker niet slecht. Peter had een degelijke Zukertort-Colle staan. Cuup stond in een voor hem ideale stelling al lekker. Winston stond wat passief, verder ok. Jelle had een ingewikkelde Sveshnikov staan, die alle kanten op kon. Hans een klassieke Benko-gambiet- opstelling met voldoende compensatie voor de pion. Thomas de Schone stond tegen een Pirc beter met allerlei tactische mogelijkheden. Alleen bij Tony werd voor een nul gevreesd.

Alex (winst), Hans (remise), Thomas (winst) leverden vroeger of later het verwachte resultaat op. Tony hield de remise, maar Winston werd tactisch gevloerd.

Wel kreeg Peter het lastiger in een op het oog zo goed als gelijk staand eindspel. De heel ingewikkelde partij van Jelle zou bepalend worden; elke uitslag was mogelijk. Maar gebrek aan tijd heeft ergens voor de verkeerde afslag gezorgd. Helaas verlies. Peter redde zijn partij niet meer, maar het leed was al geschied.

Een wedstrijd waar zeker mogelijkheden op een gelijk spel of zelfs de winst waren.

Je hebt geen rechten om te reageren