Teamverslagen

Stijn aan bord 1 met zwart speelde een Taimanov in het Siciliaans maar bleek een tegenstander te hebben die zich hier specifiek op had voorbereid (!). Toch wist Stijn een dreigende stelling op de bouwen richting de witte koning al was het niet duidelijk hoe hij op een gegeven moment verder kon komen. Wit was uiteindelijk behulpzaam bij het openen van de stelling waarna Stijn vlot combinerend, in beperkte bedenktijd (maar dan is Stijn juist op zijn best), de witte koning wist mat te zetten.
Jerrel met wit liep op bord 2 tegen een soort Benoni-achtige opstelling op. Zwart bracht zijn dame dreigend naar a5 maar die zat daar ook wat in het nauw. Jerrel bouwde een klein trucje in waar de zwartspeler pardoes voor viel en kon de dame slechts redden door een stuk te geven. Een makkelijke avond dus voor Jerrel.

Thomas aan bord 3 improviseerde niet iets te creatief in de opening en kwam bijzonder beroerd te staan. Maar Thomas is Thomas en met een aardig tactisch geintje wist hij de rollen om te draaien en af te wikkelen naar een eindspel dat hij kundig in winst omzette (alhoewel Thomas een afwikkeling naar een gewonnen pionneneindspel miste).

Jelle's tegenstander op bord 4 zat kennelijk nog in gedachten bij de winst van SHTV in de vorige ronde die toch een nederlaag bleek te zijn en liet wat klungelig een pionvorkje toe. Daar had ie wel enige pionnen voor maar de stelling was voor de rest ook erg mooi voor wit met zowel loperpaar, paardenpaar en dame ready for the kill. Zo ook geschiedde.

Frans aan bord 5 met zwart pakte de partij psychologisch aan. Hij kwam zo bedrukt te staan in een slecht ontwikkelde stelling dat het gevoel ontstond dat wit zich alle zou kunnen permitteren en dan toch nog winnen. Tja, maar zo werkt het niet. Wit blunderde en zo was het 5-0 op bord 1 t/ 5.

De hele avond ging ik er verder vanuit ook Bart op bord 6 een vol punt zou bijschrijven via een complete overrompeling op de damevleugel. Maar dat liep toch anders omdat zwart activiteiten ontwikkelde aan de andere kant en daar staat de koning. Lange tijd dacht Bart (en ik ook trouwens) dat het niks was maar deze activiteit in combinatie met de resterende kloktijd bleek toch een giftige cocktail die Bart uiteindelijk teveel werd. De definitieve nekslag werd geveld door de klok. Puntje kwijt dus. Op bord 7 Atze met zwart in een Benoni. Dat laatste is natuurlijk vragen om moeilijkheden maar wit wist zijn ruimtelijk overwicht uiteindelijk niet te benutten. Hoe Atze het heeft gedaan weet ik niet maar uiteindelijk bleek de ruimte die wit achter de opmars van zijn troepen had laten liggen toch te tochtig voor de eigen koning van wit. Daar wist Atze over de diagonalen gebruik van te maken. Dus ook hier een punt.

Tot slot wist Hendrik op bord 8 met wit een halfje te scoren. Hij was degelijk uit de opening gekomen maar talmde denk ik iets te zeer daarna waarna zwart het initiatief kreeg maar wel ten koste van veel bedenktijd. In een stelling waarin zwart effectief (de zwarte witte loper was begraven op a1) een stuk meer had nam hij remise aan met het oog op de klok.

Einduitslag 6½-1½ en daarmee gaat Rijswijk 1 voorlopige op kop (al moeten de sterkste tegenstanders nog komen).

Je hebt geen rechten om te reageren