Bekercompetitie

Vrijdagavond 1 februari 2019 ging in ronde 3 van de KNSB-beker Rijswijk kopje onder in en tegen Spijkenisse (3-1). Maar het had niet zo hoeven zijn. In vrijwel alle partijen heeft Rijswijk kansen gehad om het op rating duidelijk sterkere Spijkenisse pijn te doen. Uw speciale verslaggever, tevens teamleider, rapporteert.

De avond begon al spannend; 19:10 op de parkeerplaats met drie man, één rechtstreeks. Incluis uw verslaggever dan één tekort. Goed we noemen geen namen, maar uiteindelijk hebben we bij station Delft de laatste man opgepikt, waarna we uiteindelijk 20:05 arriveerden in het speellokaal. De bekeuringen zien we later wel….

Mijn bijdrage als teamleider begon goed: bij de loting wit op bord 1 en 3. Met Alexander op 3 telde ik al het eerste punt, nadat na e4 geen e5 maar d6 volgde (met een beetje pech hadden ze geweten dat het anders koningsgambiet wordt). Meevaller dus.

Daarna was het aan onze jongens. De tegenstand was niet mis. Stijn (1) tegen Rick Lahaye (2403!), Rob op 2 tegen Maurits van der Linde (2218), Alexander, 3 dus, tegen Daniel Zevenhuizen (2180) en Michaël, onze kersverse 2100+, tegen Erik Both (2170).

De opening ging langzaam, Stijn een Najdorf met na 5…a6 6.g3. Zwart reageerde met b5 en Lb7, wat ik er gevaarlijk uit vond zien maar waar Houdini en Stockfish niet van onder de indruk zijn bleek mij later.

Rob hield ook nu weer vast aan zijn g6-gedoe en c5. Wit sloeg op c5 en Rob ruilde zijn zwarte loper op c3. De dubbelpion bij wit oogde niet mooi, maar kan je die loper wel missen is de vraag……

Beetje zorgzaam was wel het tijdverbruik bij Stijn en Rob. Binnen de 10 zetten al 25 minuten achterstand op de klok.

Alexander kreeg dus met een Pirc van doen, uiteraard met f4. Na snelle rochade van zwart kwam e5 van wit, wat de zwartspeler circa 20 minuten tijd kostte. Hier dus de klok in het voordeel van de onze. De zwartspeler koos uiteindelijk voor c5 en na slaan op d6 voor e5. Het werd direct verschrikkelijk gecompliceerd. Maar dat zou met Alexander toch in ons voordeel moeten zijn.

Michael kreeg te maken met een rustige Rossolimo. Fianchetto van zwart, snelle ruil op c6, zwart terug met dxc6, wit met d3, h3, Lg5, Dd2, Lh6 en Lxg7 en o-o-o. Zwart counterde met c4, wit d4, zwart c5 en wit d5, zwart e6!? Daar ergens ging het fout voor wit, want na een paar keer slaan op d5 hield Michael de duidelijk betere stelling over.

Zou het met Stijn en Rob mis gaan op 1 en 2 dan lagen er in ieder geval kansen op 3 en 4.

En toen…….Toen kwam Roel binnen, met vernietigend effect.

Ik deelde mijn zorgen met hem op bord 1 en 2, en mijn hoop voor 3 en optimisme voor 4. Alleen de zorgen voor Stijn deelde hij niet. Roel keek naar zwaktes, ik zag alleen maar zwarte aanvalsmogelijkheden. Maar wat gebeurde er opeens bij Alexander na Roels komst, die ging opeens voor bühne, zie hier de stelling:

 

 

Alexander was als overwinnaar door de openingsschermutselingen heen gekomen en dacht de beslissende klap te gaan uitdelen. 1.Txf7?? Txf7 2.Dxf7 Dg4! (toch tamelijk voor de hand liggend) 3.Td2 Tf8 3.d7 (lijkt nog listig). Zwart had nu met 3…Txf7 4.d8D Tf8 direct kunnen winnen. In de auto terug suggereerde Alexander nog 5.Dd7 maar na 5…Df4 is er geen verdediging meer, en na 5.Dd3 Dg5 loopt het ook niet goed af met wit. Zwart koos een andere weg met Lxg2, waarbij de dame werd gewonnen tegen toren en loper. Alexander probeerde nog een soort van vesting op te bouwen maar dat mocht niet baten. Uiteindelijk een gemist punt want de diagramstelling is natuurlijk veel beter voor wit, volgens Alexander ruim +2.

Min of meer op hetzelfde moment bereikte Stijn de volgende stelling.

 

Stijn zijn laatste zet was 20.Lf1, niks mis mee. Houdini en Stockfisch (H/S) waren niet onder de indruk van het zwarte plan met o-o en Tb5. Liever hadden ze zetten meer gericht tegen de witte koningstelling gezien. Maar in deze stelling kwam zwart dan uiteindelijk met het logische 20…d5! Ik vond het er bijzonder dreigend uitzien. H/S zijn weliswaar niet onder de indruk met een waardering rond 0, maar dat betekent wel dat ze het zwarte initiatief waarderen op een volle kwaliteit, die immers kan wit pakken. Stijn vervolgde met 21.Ld3 wat er op het eerste gezicht als een lepe zet uitziet, maar na het sterke zwarte antwoord 21…f5! is het opeens bijna -2. Stijn had toch de kwaliteit moeten nemen. Na 22.exf5 vervolgde zwart echter met de blunder 22…Txf5? (voor mij ook H/S-wijsheid achteraf hoor) waarna de kansen volgens de H/S weer keren. Zwart had 22…Lxf5 moeten doen: 23.Lxb5 (wat anders) Le4 24.Dg4 Df6 25.Tf1 axb5 26.Taa1 Lxc2 en wit moet zijn toevlucht nemen tot 27.Lg5 Dxg5 28.De6+ Kh8 29.Dxc6 Lxb3 (ruim -2 volgens H/S). Na de 22…Txf5 23.Dg2 e4 24.Lxb5 axb5 25.Taa2 Pe5 zou het na 26.Pd4 volgens H/S +2 voor wit staan! Stijn vervolgde in tijdnood echter met 26.a6? waarna het na 26…Pf3+ 27.Kf1 d4 28.Pxd4 Lc4+ 29.Pe2 Dc6 over en uit was. Ook hier dus, al was het verschrikkelijk gecompliceerd, uiteindelijk een gemiste kans.

De stelling van Michael heb ik niet helemaal helder, maar ik meen dat die als volgt was:

 

Hier speelde wit 1.De2? Hij dreigt op c4 te slaan en bij slaan op d5 moet er opgepast worden voor een tussenschaak De5+. Maar goed dat zag Michael allemaal sneller dan ik. I.p.v. 1.De2 geeft H/S 1.Pe5 als veel beter met het idee Pg4. H/S geeft dan de duidelijke voorkeur aan wit, al kan ik de stelling misschien niet helemaal goed hebben. In mijn herinnering volgde: 1..exd5 2.Pxd5? Lxd5 3.exd5 b5 4.De3?! Da5 5.Ph5 (dreigt 5.Pf5+) 5…h6! 6.Dxc5 Dxa2 7.Da3 Dxa3 9.bxa3 Tad8 en Michael haalde de pion op d5 op met wat wij allemaal als een gewonnen stelling voor zwart zagen, wat het denk ik ook is. Goed, uiteindelijk gingen de torens eraf en kon Michael kennelijk niet de rust of de tijd vinden om het goede winstplan uit te werken. Uiteindelijk kwam er een wederzijdse pionnenjacht en wedren welke in remise uit mondde. Ook hier dus een heel duidelijk gemiste kans. Het had dus 0-3 kunnen zijn.

En dan Rob. Ik laat Rob zelf aan het woord in zijn e-mail aan mij omdat ik me niet helemaal de stelling kon herinneren waarin ik mij grote zorgen maakte over de positie van de zwarte dame.

 

Ik heb verbazend genoeg de hele tijd beter gestaan, zo -0,7. 12...Dh5 was toch de beste...wel allemaal heel tactisch. Kost me steeds meer tijd. Ik zet de analyse wel in het volgende clubblad.

Ik heb het niet meer gecheckt, maar onze zorgen waren kennelijk ten onrechte (ik zag de torenlift al naar e3, het paard naar d4 met dreigingen Le2, Pf5 etc. Goed allemaal aanvalskansen waar wij allen en de witspeler mogelijk ook lang naar hebben zitten staren. Uiteindelijk werd het remise na ook weer bijzonder ingewikkelde verwikkelingen. Gemiste kan, wie weet, maar met ½ - 3½ waren we ook tevreden geweest.

Helaas, als, als, als, if, if, if,…. If my auntie had a penis she would be my uncle

Hans Hulshof

 

 

 

 

Je hebt geen rechten om te reageren