Bekercompetitie

Voor de eerste ronde van de beker tegen Raadsheer-Corbulo waren Bas Kommer, Harry van der Stap, Henk van de Tol en Atze Metz afgereisd naar een verzorgingshuis in Leidschendam. Hoewel we op papier duidelijk favoriet waren, had het zomaar op snelschaken aan kunnen komen. Bas en Harry wonnen overtuigend hun partijen, Atze deed een poging om een totaal verloren eindspel te keepen en Henk hield gelijke tred met zijn tegenstander.

Na ruim 2 uur spelen kon Bas Kommer op bord 2 het eerste punt laten noteren. Via zetverwisseling kwam de Tarrasch variant van het Damegambiet op het bord, waarbij wit met g3 onnodige gaten in zijn stelling bracht. Bas greep al snel het initiatief, won een kwaliteit, ontweek handig nog wat vaag tegenspel en kon vrij eenvoudig de winst naar zich toetrekken.

Harry speelde een typische “Harry-partij”. Rustig de stukken ontwikkelen en op de juiste velden neerzettend breidde hij langzaam maar zeker zijn voordeel uit. Zijn tegenstander verslond zeeën van tijd en wist in tijdnood het hoofd uiteindelijk niet boven water te houden. Een nette overwinning!

Tot zo ver leek het een eenvoudige avond te worden, maar de overige borden kon het zomaar anders worden. Atze is al weken in een vormcrisis en dit hield ook deze wedstrijd aan. Met wit aan bord 1 verloor hij al snel het initiatief in een geweigerd damegambiet. Toen hij na een zet of 25 alles weer onder controle had, gaf hij om onbegrijpelijke redenen een stuk tegen een pion weg. In een totaal verloren middenspel verslapte zijn tegenstander, waardoor Atze kans kreeg om een eindspel in te vluchten met alle pionnen op 1 vleugel. Hoewel de stelling nog steeds verloren was, wist hij een soort vesting te creëren. Zijn snel spelende tegenstander probeerde ruim 60 zetten lang de winst naar zich toe te trekken, maar kwam er niet doorheen en moest in remise berusten. Om Roels termen te gebruiken: ‘De KNSB-hardheid’ waar Atze al regelmatig slachtoffer van is geworden, was dit keer zijn vriend.

Toen de winst éénmaal binnen was, gaf de tegenstander van Henk van der Tol remise in een dame-eindspel dat nog alle kanten op kon. Een slim getimed remiseaanbod werd in eerste instantie nog afgeslagen, omdat zijn tegenstander moest winnen voor een eventueel gelijkspel. Henk hield vervolgens het hoofd koel, behield het evenwicht en behaalde een verdiende remise toen duidelijk werd dat Raadsheer-Corbulo niet meer kon winnen.

  Raadsheer-Corbulo Beker 1740 - Rijswijk Beker 1861 1   - 3    
1 J.J.H. Scholten 1813 - A.G. Metz 1886 ½ - ½  
2 M.B. Kamar 1910 - B. Kommer 2087 0 - 1  
3 J.J. van Harten 1770 - H.F.A. v/d Stap 1795 0 - 1  
4 J.J. van As 1467 - J.H. van der Tol 1677 ½ - ½  

Je hebt geen rechten om te reageren