Teamverslagen

Rijswijk 2 heeft geen succes kunnen boeken in Spijkenisse: met 2,5 tegen 5,5 werd verloren van Spijkenisse 2 in de KNSB klasse 4H.

Van te voren werden de kansen niet slecht ingeschat: Spijkenisse had ongeveer dezelfde (gemiddelde) rating als wij en een zelfde aantal matchpunten en ongeveer hetzelfde aantal bordpunten, maar moest i.t.t. ons nog spelen tegen koploper Erasmus. Maar tijdens de wedstrijd bleek het anders te lopen.

Hans (v Oortmarssen) koos voor een snelle remise tegen een 2000-min speler. Ook Henk bood remise aan omdat hij een uitruil van stukken verwachtte; dat leek mij ook een goede keus gezien de rating van de tegenstander en zijn goede scores tot nu toe. Een tegenvaller was dat Hans (Hulshof) verloor van een gelijkwaardige tegenstander doordat hij een pionnetje weggaf en zijn stelling in elkaar stortte. Bart stond op dat moment slecht, omdat het hem niet lukte zijn stelling verder te ontwikkelen. Kansen waren er bij Bas op bord 1 en Harry op bord 2: Bas had een tegenstander met een beduidend lagere rating en hij had een vrijpionnetje weten te creëren; Harry had een gelijkwaardige stelling, maar zijn tegenstander had al veel tijd verbruikt. 

Kortom, het zou mogelijk richting een 4-4 eindstand gaan De ontwikkelingen daarna gingen echter de verkeerde kant op.  Hendrik had een kwaliteit moeten geven, en zijn stelling was beduidend minder dan zijn tegenstander; en hoewel zijn tegenstander De Wilde heette, speelde hij het helaas zeer secuur. Atze had een erg wisselende stelling: een kwaliteit voor, een achterstand door verlies van een paard, daarna voordelig eindspel van toren met pionnen tegen sterke loper met pionnen. Bart verloor. Bas had flinke moeite om tot winst te komen, maar kreeg een loper in zijn schoot geworpen en won daarna door zorgvuldig spel. Harry had een lastig eindspel met dame plus toren plus pionnen tegen toren plus 2 lopers plus paard plus pionnen: hij probeerde van alles, maar verloor uiteindelijk door de overmacht van stukken van de tegenstander. Complementen nog voor Hendrik die met het oog op de gewenste 4-4 doorging en zich op allerlei manieren probeerde te verdedigen; en voor Atze die met hetzelfde doel een pure remise stelling op een Carlson achtige wijze probeerde uit te melken tot winst. Maar helaas: Hendrik verloor en Atze speelde remise, met als eindstand 2,5-5,5.

Hans Knigge

Koopman , R.P.E. (Richard)        1682     Berg van der, B. (Bas)    1981     0 - 1

Glopper de, J.B.H. (Bart)            1878     Stap van der, H.F.A.)     1730     1 - 0

Kalkman , R. (Rob)                    1821     Hulshof , J.P. (Hans)      1857     1 - 0

Buuren van, F. (Fabian)             1999     Oortmarssen van, H.     1868     ½ - ½

Wilde de, S.T. (Steven)             1873     Steffers , H. (Hendrik)   1864     1 - 0

Lange de, S. (Steyn)                1856     Metz , A.G. (Atze)           1877     ½ - ½

Verstraate , T.M.A. (Bjorn)       1828     Tol van der, J.H. (Henk)              1719     ½ - ½

Verheul , J.M.A. (Job)              1605     Strien van, B. (Bart)       1681     1 - 0

Gemiddelde Rating:                 1818     Gemiddelde Rating:       1822     5½-2½

Je hebt geen rechten om te reageren