Teamverslagen

Rijswijk 4 heeft de externe wedstrijd tegen DD5 nipt verloren: 3,5-4,5. Dat is jammer, want een punt konden we goed gebruiken. We zouden dan relatief veilig staan en degradatie is dan praktisch uitgesloten. 

Het leek me vooraf een goed idee om de teamsamenstelling om te gooien, om wat verrassend voor de tegenstander voor de dag te komen, en met de verwachting dat we een grotere kans hebben op een gelijk spel of de winst. Het team werd gespiegeld: Sebastiaan op bord 2, Rob op bord 3 en Harm op bord 4. Doeke bleef als vertrouwd op bord 1 spelen.

En Doeke deed dat prima, hij won van een tegenstander van bijna 1800 ratingpunten. Hij stond wat tijd betreft de hele partij ver achter. Maar achteraf gaf hij als verklaring voor de winst dat hij blijkbaar de  tijd goed gebruikt heeft om zijn stelling te versterken, en in het eindspel kon hij een aantal logische zetten achter elkaar spelen, die hem weinig tijd kostte, met uiteindelijk de winst. Doeke, chapeau!.

Ondergetekende boekte ook winst, maar dat gebeurde pas in een laat stadium van de partij.   Daarvoor had mijn tegenstander een iets betere stelling en  beduidend meer tijd. Maar in de eindfase kon ik door een pion naar voren te schuiven, de lijn van zijn loper naar zijn toren blokkeren (ja dank aan Alexander voor de les van vorige week!). Ik kon toen zijn loper slaan met als gevolg een kwaliteitsvoorsprong en, na nog wat dreigingen van hem, de winst pakken.

Sebastiaan op bord 2 deed het prima, door een veel sterkere tegenstander op remise te houden. Sebastiaan deed op zeker moment een remise aanbod en keek de tegenstander zo indringend aan, dat deze blijkbaar niet anders kon dan dit te aanvaarden.

Harm kon net niet de winst pakken, met voor hem nog een dame en een pion, tegen een dame voor de tegenstander. Tegenstander deed wel 2x een onreglementaire zet, wat o.i. tot verlies zou moeten leiden. Vandaar dat tegen de uitslag op dit bord protest is aangetekend, afwachten wat de wedstrijdleider van de HSB competitie beslist. Als het wordt toegekend is de einduitslag 4-4.

Dus helaas net verloren. In de slotwedstrijd tegen Pomar 1 zal nog een punt nodig zijn om redelijk  veilig te staan tegen degradatie.

Hans Knigge

Je hebt geen rechten om te reageren