LOGO Website

Weekbericht 26, 20 maart 2024

 

Agenda

Datum Activiteit Organisator Plaats
Vrijdag 29 maart 2024

Geen Schaken

in verband met kerkelijke activiteiten (Goede Vrijdag)    

   

Zaterdag  6 april 2024

Vijfde Grand Prix van het seizoen 2023/2024

Ochtendsessie en Middagsessie

Haeghe Ooievaar

De Wiekslag

Den Haag

Oei, oei

Afgelopen  zaterdag 16 maart  2024 werden in Delft de Jeugdclubkampioenschappen categorie AB (geboortejaar 2006 of later) gehouden. Na pakweg 25 jaar deed SG Rijswijk weer voor het eerst mee met maar liefst twee teams: Wei Wei, Lars, Seweryn, Alexander en Jonathan, Rupsayar, Kenji, Jelte.

Oef, oef

Wat waren de tegenstanders sterk, er zat zelfs een team bij met een gemiddelde rating van ruim 2000 (op papier het sterkste team); ter vergelijking, de gemiddelde rating van onze twee teams zat in de buurt van 1200 (op papier de zwakste teams). De uitslagen waren eigenlijk in lijn met de ratingverhoudingen. Maar dat neemt niet weg dat wij prachtige partijen hebben gespeeld met soms op het eind huiveringwekkende situaties.  

Naast teamprijzen waren er  ook individuele prijzen: Kenji en Seweryn  gingen elk met een beker naar huis omdat ze in hun team topscorer waren!!

Behalve in de categorie AB werd er ook gespeeld in de categorie D (geboortejaar 2012 of later) . Doudou en Ziyang  deden daar aan mee!!  Ze speelden allebei in het 2e team van Schoolschaakvereniging Klim-Op.

Voor informatie (incl. foto’s) over het toernooi zie: https://www.messemaker-1847.nl/jck/

Onze  vrijdagavond-regels staan aan het eind van in dit weekbericht.

A.s.  vrijdag  22 maart  van ca.19.05 – 19.35 uur,

krijgen  Bernard, Janus, Jason, Levi, Renit, Spyros Wouter, Zongdai in zaal C, training van Charles Haas.

Zorg dat je voor de training  op tijd aanwezig bent!!! Kom je na 19.05 uur binnen, dan kun je niet meer met de training meedoen. Je kan dan wel gewoon, in zaal L, in je stappenboek gaan werken.

Alle anderen gaan in zaal L in hun stappenboek werken.

Alle stappenboeken van iedereen zijn weer nagekeken. In elk stappenboek zit voorin een lijstje. Daarop staat met groene vinkjes aangegeven welke bladzijden ‘af’ zijn. Heeft een bladzijde geen groen vinkje dan:

  • is die de bladzijde nog niet ‘af’ en/of
  • bevat die bladzijde nog fout (rood kruisje) opgeloste diagrammen

Keizer-competitie

Indeling voor a.s. vrijdag 22 maart 2024 (ronde 21)

Ben je er a.s. vrijdag niet?  Mail dat dan zo snel mogelijk naar:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  met een cc naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Iedereen speelt met een klok. Het speeltempo is: 30 minuten pppp. Iedereen moet tot aan de laatste 5 minuten noteren ………… behalve Spyros, Renit, Jason, León, Bernard, Levi, Janus, Zongdai, Wouter, Florian die hoeven niet te noteren (mag wel natuurlijk).

Zijn er problemen: zet dan de klok stil, steek een arm omhoog en roep een trainer (scheidsrechter)

Partij

Lucas - Eef

Björn - Jonathan

Fred - Loïc

Mustafa - Lars

Alexander - Rupsayar

Ismael - Kenji

Ziyang - Jelte

Noah - Rushil

Lucardi - Niels

Muriël - Adnan

Janus - León

Doudou – Rayaan

Jason - Spyros

Renit - Wouter

Levi - Florian

Bernard - Zongdai

Wei Wei is oneven

Djayden en Seweryn zijn afwezig

Zaal

C

C

C

C

C

C

C

C

L

L

L

L

L

L

L

L

 

 

Ben je klaar met je Keizer-partij(en) dan kun je iemand ‘uitdagen’  voor de  Ladder-competitie. Hoe dat gaat? Je mag iemand uitdagen die op de Ladderranglijst 0-5 plaatsen hoger staat dan jij, of iemand die op de Ladderranglijst 0-5 plaatsen lager staat dan jij. De ladderranglijst hangt op het prikbord.  Het speeltempo is 15 minuten per persoon per partij. Noteren mag  maar hoeft niet. Bij winst krijg je 7 punten, bij remise 3 punten en bij verlies (toch nog) 1 punt.

Nieuwe Schaakpuzzel

Op dinsdagavond spelen de senioren van SG Rijswijk hun eigen Keizer-competitie. Onderstaande schaakpuzzel is daaruit afkomstig: Bart van Strien (met wit) tegen Harry van der Stap(met zwart) op dinsdag 5 maart 2024

Wit  is aan zet

Is deze stelling (bij foutloos spel)

  • gewonnen voor Wit?
  • gewonnen voor Zwart?
  • Remise?

Weekbericht 27a 2024

Oplossing Oude Schaakpuzzel

Onderstaande schaakpuzzel is afkomstig  uit de (door beide spelers) voortreffelijk genoteerde Keizer-partij van Djayden (met wit) tegen Lucardi (met zwart) op vrijdag  8 maart  2024

Wit  is aan zet

Wat is de beste zet voor Wit?

Weekbericht 27b 2024

Oplossing en uitleg

Schaken is een moeilijk spel.Bekijk je een schaakstelling op het schaakbord dan moet je verder kijken dan je neus lang is. Sterker nog: je moet naar het hele schaakbord kijken, naar alle 64 velden.

Wit staat schaak. De driehoek (witte Koning, zwarte Dame, witte a1-Toren)  valt direct op. Maar een beetje uit de buurt staat ook een zwarte h5-Loper. Een pas ontdekt schaakspreekwoord luidt: ‘Wat niet ziet, deert’.

Na 23.Le3-d2 volgt 23…Dc3xa1+(schaak)  24.Ld2-c1  Da1xc1#(mat)

Na 23.Df2-d2 houdt Wit nog overlevingskansen, ga zelf maar na.

  

Vorig seizoen hebben we gebrainstormd over o.a. ‘waar word je geen betere schaker van?’ en ‘waar word je wel een betere schaker van?’. In aansluiting daarop hebben we voor onze vrijdagavond de volgende regels opgesteld.

  1. Mijn telefoon is buiten het zicht en staat op stil.
  2. Ik praat met een zachte stem en gebruik vriendelijke woorden.
  3. Ik kies een lege tafel, zorg ervoor dat iedereen zich goed kan concentreren en houd mijn handen bij mezelf.
  4. Ik gebruik het materiaal waar het voor bedoeld is en ruim het na gebruik, samen met mijn snoeppapiertjes en bekertjes, weer op. 
  5. Ik luister direct naar alle volwassenen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Privacy wetgeving

Leden die geen prijs stellen op het ontvangen van dit weekbericht, kunnen dit via de mail aan Bart van Strien (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ) kenbaar maken.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

 

Je hebt geen rechten om te reageren